10 Beste sollicitatiegesprek tips

Er zijn veel sollicitatiegidsen, maar deze 10 tips moet u echt weten.

Een manager onder de indruk laten zijn is een grote prestatie, maar de zenuwen kunnen zelfs mensen met veel ervaring verlegen maken tijdens een groot sollicitatiegesprek. De beste sollicitatiegesprek tips kunnen variëren in hun technieken. Ze zijn er, zodat u het beste van uzelf naar boven kunt halen!

De makkelijkste manier om van uw zenuwen af te komen en je volgende sollicitatiegesprek op rolletjes te laten verlopen, is om 100% voorbereid binnen te lopen. Het volgen van deze 10 tips zal u helpen om elke angst die u voelt te overwinnen. Ze zullen er ook voor zorgen dat u de baan krijgt die u verdient!

Dit zijn de 10 beste sollicitatie tips


1. Onderzoek doen naar de werkgever, de aanwervende manager en de functiemogelijkheden.

Succes in een sollicitatiegesprek begint met basiskennis. U moet de werkgever en de achtergrond van de persoon die u interviewt, begrijpen. Hoe meer onderzoek u doet, hoe meer u de werkgever begrijpt. Het zal er ook voor zorgen dat u in staat bent om vragen te beantwoorden. Onderzoek de website van de organisatie en andere gepubliceerde dingen.


2. Beoordeel gemeenschappelijke sollicitatiegesprek vragen en bereid uw antwoorden voor.

Een andere manier is het voorbereiden van antwoorden. Vraag eerst aan de inhuur manager welk type sollicitatiegesprek u kunt verwachten. Wordt het één-op-één of in een groep? Gaat het met één persoon, of ontmoet u meerdere leden van de organisatie? Uw doel is om uit te zoeken wat u wordt gevraagd. Hierdoor kunt u de vragen voorbereiden en is er een grotere kans dat u wordt aangenomen.


3. Kleed je voor succes

Plan een outfit die bij de organisatie past. Daarbij streeft u naar de meest professionele uitstraling die u kunt bereiken. Kom dus niet aanzetten in uw sloffen en trainingspakje. Vergeet niet dat het altijd belangrijk is om schone en passende kleding te dragen. We raden u aan om zo min mogelijk accessoires te dragen. Een horloge staat overigens wel netjes bij een pak. U moet ook niet roken of eten voor het sollicitatie gesprek. Het is ook handig om voor het gesprek uw tanden te poetsen.


4. Kom op tijd, ontspannen en voorbereid op het sollicitatiegesprek.

Als u te laat komt voor uw sollicitatiegesprek heeft u het eigenlijk al verpest. Het is daarom ook verstandig om een kwartier eerder te vertrekken. Dus als u een halfuur van tevoren moet vertrekken is het verstandig om 45 minuten van tevoren te gaan. Als u vroeg aankomt, kunt u de werkplek nog eventjes verkennen en maakt u een betere indruk.

Als u een portfolio of voorbeelden van uw werk heeft, neem die dan ook mee. Vergeet niet om een paar pennen en een vel papier mee te nemen, zodat u aantekeningen kunt maken. Als u op kantoor komt, sluit dan uw mobiele telefoon af. Het is slim om kauwgum het weg te gooien als u dat inheeft. Anders kunt u een beetje arrogant overkomen.


5. Maak een goede eerste indruk

Een belangrijke regel is beleefd zijn. Werkgevers zijn vaak nieuwsgierig hoe sollicitanten omgaan met medewerkers en uw werkaanbieding kan gemakkelijk ontsporen als u onbeleefd of arrogant bent tegen een van de medewerkers. Wanneer het tijd is voor het interview, houdt er dan rekening mee dat de eerste indrukken die de interviewers krijgen in de eerste paar seconden van de ontmoeting goed of slecht is. Hiermee kunt u het maken of breken.

Vergeet niet dat het hebben van een positieve houding en het uiten van enthousiasme voor de baan en werkgever belangrijk zijn in de eerste fases van het interview. Studies tonen aan dat managers kritische beslissingen nemen over sollicitanten in de eerste 20 minuten van het sollicitatiegesprek.


6. Wees authentiek, vrolijk, gefocust, zelfverzekerd, kandidaat en beknopt.

Als het interview eenmaal begint, is de sleutel tot succes de kwaliteit en de levering van uw antwoorden. Uw doel moet het eerlijk beantwoorden van vragen tijdens het sollicitatiegesprek zijn. Tegelijkertijd is het uw doel om naar de volgende stap te gaan. U moet dus gerichte antwoorden geven die uw vaardigheden en ervaring laten zien. U moet ook antwoorden geven die bij de baan en de werkgever passen. Geef goede voorbeelden van oplossingen en prestaties, maar houdt uw antwoorden kort.

Door antwoorden op veel voorkomende vragen voor te bereiden (zie nummer 2), vermijdt u lange, rondtrekkende antwoorden die interviewers vervelen. Probeer altijd uw antwoorden kort en bondig te houden.


7. Onthoud het belang van lichaamstaal

Hoewel de inhoud van uw antwoorden op het sollicitatiegesprek van het grootste belang is, kan een slechte lichaamstaal een afleiding zijn of een reden om u in het slechtste geval niet in dienst te nemen. Effectieve vormen van lichaamstaal zijn onder andere glimlachen, oogcontact, een stevige houding, actief luisteren en knikken. Schadelijke vormen van lichaamstaal zijn onder andere slonzen, in de verte kijken, spelen met een pen, friemelen in een stoel, je haar terug borstelen, je gezicht aanraken, kauwgom kauwen, of mompelen.


8. Inzichtelijke vragen stellen

Studies tonen aan dat werkgevers een oordeel stellen over de belangstelling van een sollicitant voor de baan door het stellen van vragen door de sollicitant. Dus zelfs als de manager grondig was in zijn of haar discussies over de vacature en wat er verwacht wordt, moet je een paar vragen stellen. Hieruit blijkt dat u uw onderzoek heeft gedaan en dat u nieuwsgierig bent. Als u slim bent, bereidt u de vragen die u moet stellen enkele dagen voor het sollicitatiegesprek voor. Voeg daar eventuele extra vragen aan toe die uit het sollicitatiegesprek zouden kunnen komen.


9. Verkoop jezelf en sluit dan de deal.

De beste kandidaat is niet altijd degene die wordt aangenomen. De winnende kandidaat is vaak degene die het beste antwoord geeft op vragen en zijn of haar geschiktheid voor de baan, de afdeling en de organisatie laat zien. Sommigen vergelijken het sollicitatiegesprek met een verkoopgesprek. U bent de verkoper en het product dat u verkoopt aan de werkgever is uw vermogen om de behoeften van de organisatie in te vullen, de problemen op te lossen en het succes te bevorderen.

Tot slot, als het sollicitatiegesprek eindigt, vraag naar de volgende stappen in het proces en het tijdschema waarin de werkgever verwacht te gebruiken om een beslissing te nemen over de functie.


10. Bedank de managers persoonlijk, per e-mail of per post.

Beleefdheid is belangrijk in een sollicitatiegesprek. Het bedanken van elk persoon dat u interviewt, mag dan ook niet als een verrassing komen. Start het proces tijdens het sollicitatiegesprek en bedank elk persoon die u interviewt voordat u vertrekt. Het schrijven van een bedankmail of -notitie kort na het sollicitatiegesprek zal u het aanbod van de baan niet opleveren, maar het zal je zeker een voorsprong geven op de andere finalisten die niet de moeite namen om bedankbriefjes te sturen.

Voor het slagen in sollicitatiegesprekken is onderzoek, praktijk en doorzettingsvermogen nodig. Hoe meer moeite je steekt in de voorbereiding van je sollicitatiegesprek, hoe meer succes je zult zien in het verkrijgen van vacatures. Het is niet gegarandeerd dat u de baan zult krijgen, maar het volgen van deze tien tips zouden u zeker een voorsprong geven.

Op deze website zie je een paar voorbeelden: https://outwittrade.com/job-interview-tips


Bron: https://www.livecareer.com/resources/interviews/prep/job-interview-tips

Naamsvermelding: Randall S. Hansen, Ph.D.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *