Beste 360º camera van 2024

De hype van de 360º camera’s is groter en groter aan het worden. Daar is wel een reden voor. Ze worden namelijk steeds beter! Door het gebruik van meerdere cameramodules (meestal twee groothoeklenzen die achter elkaar zijn geplaatst), missen ze niets.

De functies waar u op moet letten zijn onder andere automatische stiksels. Dit bespaard u de moeite om meerdere camera’s perfect op elkaar af te stemmen. Beeldstabilisatie, live-streaming en 4K (of grotere) resoluties zijn ook belangrijk. Wees er wel van bewust dat de Ultra HD-resolutie niet altijd even scherp is. Tegen de tijd dat al die pixels zijn uitgerekt over een frame van 360 graden, kijkt u waarschijnlijk naar iets dat minder scherp is dan Full HD kwaliteit.

De mogelijkheid om bij te snijden is ook een grote functie om naar uit te kijken. Deze functie is bedoeld om 1 frame uit een 360 graden video te halen. De mogelijkheid om alles te filmen komt met een hoop voordelen. Maar het komt vooral van pas bij het filmen van snel bewegende, onvoorspelbare beelden of extreme sporten. Hier zijn de beste 360 graden camera’s die we tot nu toe hebben getest.


1. Instax360 One X

Het produceren van geweldige video gaat over twee dingen; het vastleggen van de actie, en een soepele montage van die actie. Dus wat als je beide zou kunnen doen met een camera en een app? 2 bolle lenzen en een aantal unieke special effects maakt de One X een van de compleetste 360º camera’s die er bestaat. Wat we zo leuk vinden aan de One X is hoe gemakkelijk het is om een breedbeeldvideo te maken. Met name de perfecte beeldstabilisatie. Dit is wat de camera aantrekkelijk maakt voor videomakers die wat serieuzer aan de slag willen.


2. Insta360 EVO VR 360º Camera

Het heeft misschien niet het zakvriendelijke ontwerp van de One X, maar de Evo is een meer flexibele versie. De EVO VR 360 functioneerd als een standaard 360 graden camera die alles om hem heen in 5,7K-resolutie vastlegd. Beide lenzen dankzij het scharnier ontwerp in dezelfde richting, waardoor ze 3D VR kunnen vastleggen met een 180 graden gezichtsveld. U zult echter wel een Oculus of soortgelijke VR-headset nodig hebben om dit laatste te kunnen zien. Dus voor de meeste mensen heeft de One X waarschijnlijk meer zin.


3. GoPro Fusion 360

GoPro’s zeer moderne camera heeft sinds de lancering een aanzienlijke prijsdaling gekregen. Hierdoor is het veel gemakkelijker is om hem aan te bevelen. De Fusion kan 360 video’s opnemen in 5.2K resolutie met 30 fps (of 3K met 60 fps) wat geweldig is. De echte truc is echter de ‘overcapture’ modus. Deze modus filmt in 360 graden. Dit doet hij om de creatie van 16:9 video van het beeldmateriaal te maken. Dus, net als ‘post-focus’ op moderne camera’s, maakt de Fusion ‘post-framing’ mogelijk. Ook heeft de Fusion GPS, een kompas, versnellingsmeter, gyroscoop, Wi-Fi, Bluetooth, 3D-audio en het past met bestaande GoPro-bevestigingen. De waterdichte (tot een diepte van 5 meter) Fusion zou de droom van een videograaf die de professionele kant op zou willen gaan zijn. GoPro biedt ook de nieuwere, duurdere Max 360º camera aan. Deze heeft een naar voren gericht scherm, compacter ontwerp, zes microfoons en betere beeldstabilisatie toevoegt.


4. Insta360 ONE 4K Action Cam voor iPhone

Niemand met een gezond verstand denkt dat 360° video het normale filmen gaat overnemen. Waarom zou de Insta360 One dan anders zijn? De Insta360 One filmt net zoals de Fusion in 360º en vormt het dan terug naar 16:9. Hoewel dat is waar de vergelijking eindigt. De Insta360 One is een betrouwbare 4K 360° camera voor video’s en foto’s en biedt een ander geavanceerd hulpmiddel. ‘Bullet Time’. Dit is een snelle frame-rate slow-mo modus die, bizar genoeg, verwacht dat gebruikers de camera snel om zich heen zwaaien op… een stukje touw. Het is vreemd, maar effectief. Het slow-mo effect dat je kunt toevoegen aan deze beelden ziet eruit als iets uit The Matrix. Het wordt geleverd met een statiefdraad voor het fotograferen op afstand.


5. Ricoh Theta V

Het was Ricoh die een paar jaar geleden met de Theta S 360° camera op de markt kwam. Voor alle aandacht dat het kreeg vanwege zijn vorm produceerde het nauwelijks 25 minuten aan tamelijk zachte video op één lading. De opgevoerde follow-up ziet er hetzelfde uit, maar is in staat om 4K-video op te nemen. Ook kan hij 4K livestreamen en zelfs 360° audio opnemen dankzij de vier microfoons. Dit alles gedurende 80 minuten. Android-gebaseerd en in bezit van een Qualcomm Snapdragon 625. De Theta V verhoogt de ISO enorm en heeft zowel Wi-Fi als Bluetooth. Hij kan op afstand worden bediend via een app. Gelukkig behoudt hij de standaard statief die de voorganger had.


6. GoPro MAX 360 Camera

De GoPro Max ziet eruit als een 360° graden camera voor liefhebbers, maar eigenlijk kan iedereen deze camera gebruiken. De magie van 360° en de GoPro Max is dat je de opname kunt maken en de framing kunt vergeten (binnen redelijke grenzen). Vervolgens je beelden kunt bewerken in de app. We hebben deze voor de One X gezet vanwege de betere kwaliteit van de microfoons. Maar dat het zowel een vlogging-camera en een actioncam is ook, maar niet in 4K. Een gewone 4K single-camera opname zou nog beter zijn geweest. De app ervaring zou ook wat aanpassingen kunnen gebruiken. Gezien alles wat de Max kan doen, is het een grote stap in de richting van wat de toekomst van filmproductie zou kunnen zijn. Op dit moment denken we dat het de beste 360 camera is die er word verkocht.


7. R210 Gear 360 (2017) Camera

Met een vergelijkaardige groote aan de Theta 360 camera, is deze zakformaat camera met dubbele lens in termen van specificaties een stuk minder goed. Dit komt omdat Samsung besloot dat het nodig was om het bestaan van zijn eigen Gear VR te helpen rechtvaardigen. Terwijl de originele Gear 2016 bijvoorbeeld 15MP stilstaande beelden vastlegde, bereikt deze nieuwe versie nauwelijks de helft daarvan. Het heeft ook een kleinere batterij, wat betekent dat je een USB-C-ondersteunende, draagbare lader moet meenemen. Heeft Samsung het hele idee van 360 graden camera’s laten varen? Ja, maar het schattige, spatwaterdichte Gear 360 blijft zeer eenvoudig te gebruiken. Het heeft veel gratis bewerkingssoftwares, dus als je niets anders kan vinden, helpt het om dit wel het nieuwe medium toegankelijk te maken.


8. Garmin VIRB 360º Camera

Het staat misschien vooral bekend om zijn navigatie en sporthorloges, maar Garmin heeft een geweldige 360 camera geproduceerd. Het kenmerk dat de VIRB 360 bijzonder maakt, is de mogelijkheid om in een maximale 5,7K-resolutie vast te leggen. Er is een zeer eenvoudige reden voor dat lastige cijfer: 4K bestrijkt geen 360 landschap goed. Je kunt nu 5.7K beelden naaien met behulp van Garmin’s gratis VIRB Edit software. De vier microfoons produceren ook een 360º geluid, maar ook de waterdichtheid, GPS, een gyroscoop en een versnellingsmeter leveren een hoge kwaliteit op. (het verzamelt gegevens over uw opnames, terwijl u filmt, die u kunt overlappen op uw 360 video’s).


Waarop letten bij het kopen van een 360º camera?

360º camera’s hebben de neiging om in twee richtingen te vallen: kleine, zakelijke apparaten, en grotere hoekige (of cirkelvormige) camera’s. De eerste, zoals de Samsung Gear 360, zullen vaak minder duur zijn, en zijn ontworpen voor normale, non-professionele video’s. In de tweede categorie zijn camera’s zoals de Garmin Virb360. Deze zijn groter en duurder, maar deze hebben vaak wel een hogere kwaliteit, en deze zullen vaak ook mooier, stabieler beeld schieten.

Zorg ervoor dat u nadenkt over hoe u van plan bent om een 360º camera te gebruiken voordat u koopt. Als u enkele leuke selfies met vrienden wilt maken, dan zal de stick-style camera’s goed passen bij uw behoeften. Als je hartverhogende prestaties wilt vastleggen als je gaat skydiven of skiën, dan is een grotere camera wellicht een betere optie. Ⓐ


Bekijk ook:


Bronnen:

Naamsvermelding: Jamie Carter 

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *