Beste dashcam van 2024

De wegen in Nederland kunnen gevaarlijk zijn en met de steeds hogere kosten van een autoverzekering kunnen videobeelden bewijzen wat er werkelijk gebeurd is bij een ongeluk. In 2018 zagen we de markt van de dashcams steeds meer succes hebben. Het is immers veel beter om zo’n 100 euro aan een dashcam uit te geven dan duizenden euro’s te betalen voor een ongeluk dat niet uw schuld was.

In sommige landen (bijvoorbeeld in Rusland) hebben miljoenen chauffeurs dashcams gebruikt om de opkomst van crash-voor-cash en hit-and-run oplichters een halt toe te roepen. Met een opmerkelijke opwaartse trend in soortgelijke zwendelpraktijken die Nederland treffen, loont het de moeite om voorbereid te zijn. Maar er zit enorm veel variatie in dashcams en daardoor de vraag: welke moet ik kopen?

De beste dashcams die u in 2024 kunt kopen:


1. Ongelooflijke videokwaliteit: Aukey 1080p Dash Cam

Het kopen van dashcams voor minder dan 100 euro is een soort mijnenveld. Aukey’s 1080p model onderscheidt zich echter van de massa. De compacte eenheid is ontworpen om achter je achteruitkijkspiegel te plaatsen, waarbij de klikbevestiging met behulp van een van de twee meegeleverde zelfklevende pads aan de voorruit kleeft. De 2,19-megapixel Sony-sensor vangt vervolgens beelden op vanuit een brede hoek van 170°. Hierdoor krijg je overdag heldere Full HD-beelden en goede videobeelden in het donker. Hoewel het geen competitie is voor de beste 1440p dashcams in deze razzia, is de Aukey toch een zeer goede aankoop.

Er zijn veelbetekenende tekenen van een budget dashcam, zoals het ontbreken van een smartphone-verbinding of GPS. Ook een klein 1,5 inch scherm, kleine knoppen en lange menu’s belemmeren het gebruiksgemak. Hoewel er niets is dat heel erg lastig is. Echter, het voldoet aan alle basisprincipes, en het wordt geleverd met voldoende kabel. Ook kan hij worden gevonden in een dualpack met een even goede achteruitkijkcamera voor minder dan 110 euro. Het is een koopje, om het allemaal samen te vatten.

Belangrijkste specificaties – Maximale video-opname resolutie: 1080p, 30fps; Gezichtsveld: 170°; Display: 1,5 inch; Extra functies: Versnellingsmeter, time-lapse opname, time-lapse opname


2. De beste dashcam onder de €150: Nextbase 322GW

De dashcam van Nextbase heeft geen gebrek aan functies. In tegenstelling tot andere budgetcamera’s heeft de dashcam een ingebouwde GPS, Bluetooth en Wi-Fi-verbinding, automatische synchronisatie om video’s te delen met de smartphone-app van Nextbase en een SOS-functie voor noodgevallen. Als de dashcam een incident registreert en de bestuurder niet reageert, zet de app je telefoon in een bakenmodus en waarschuwt de hulpdiensten. Hiervoor moet na de eerste twaalf maanden een abonnement worden betaald.

Het ontwerp is in overeenstemming met de hogere navigatiesystemen van Nextbase. Het maakt gebruik van dezelfde ingenieuze magnetische connector aan de voorkant, waar de kabels in de voorruit worden vastgehaakt en de dashcam aan en uit klikt. De menu’s zijn overzichtelijk en eenvoudig te navigeren en belangrijke beelden kunnen met één druk op de knop worden beschermd. Bovendien is de 322GW compatibel met Nextbase’s reeks accessoires, waaronder de achteruitkijkcamera en de cabinezichtcamera, die beide aan de zijkant in positie kunnen worden geklikt. Het belangrijkste is dat de opgenomen video goed en duidelijk is. Misschien ontbreekt de definitie van de duurdere Garmin en Nextbase camera’s, maar het is prima voor het werk in kwestie, met een soepeler 60fps update dan op veel goedkopere dashcams en veel betere prestaties in het donker. Als uw belangrijkste zorg is het beschermen van uw no-claim bonus, waarom zou u dan meer betalen?

Belangrijkste specificaties – Maximale video-opname resolutie: 1080p, 60fps; Gezichtsveld: 140°; Display: 2.5in; Extra functies: GPS, G-sensor, Wi-Fi, Bluetooth, Bluetooth


3. Beste kleine dashcam: Garmin Dash Cam Mini

Bent u op zoek naar een dashcam die zijn werk doet met een minimum aan gedoe? De Garmin Dash Cam Mini is de ware. Deze kleine dashcam heeft slechts één enkele knop en heeft niet eens een scherm. Hij is ontworpen om te werken met je smartphone via Bluetooth om verbinding te maken om de video te synchroniseren. Installeer de Garmin Drive app op je smartphone en je kunt rechtstreeks van de camera een live-feed krijgen. Ook kunt u met de app instellingen wijzigen en de SD-kaart beheren. U kunt zelfs meerdere camera’s aansluiten als u een Dash Cam Mini voor en achter wilt hebben. Ze zijn ongelooflijk licht en eenvoudig te monteren, met de kleine, vastgeklikte kogel- en contactdoosbevestiging die je aan je raam plakt met behulp van een kleefpad op muntgrootte.

De enige keer dat u de camera hoeft aan te raken is als u op de knop wilt drukken om handmatig een clip op te slaan. De versnellingsmeter moet dit automatisch doen als er een plotselinge stop of incident optreedt. Houd er rekening mee dat er geen GPS aan boord is en dat er dus geen locatiegegevens bij uw video’s zijn ingesloten.

Wat is het grootste voordeel aan deze kleinere camera?

De kracht van de Dash Cam Mini is dat er niets is om je af te leiden – je sluit hem gewoon aan en laat hem zijn werk doen. Het is soms moeilijk te zien of hij bezig is met opnemen. Hiervoor zijn er LED-indicatoren die knipperen om u te laten weten in welke staat hij zich bevindt. Deze geven ook aan als er iets mis is gegaan. De beelden zijn mooi en helder voor overdag en ’s nachts slechts een beetje donkerder met kleine blokkerige verschijningen. Als je met je smartphone kan werken, is dit een van de beste dashcams die je kunt kopen.

Belangrijkste specificaties – Maximale video-opname resolutie: 1080p, 30fps; Gezichtsveld: 140°; Extra functies: Versnellingsmeter, Wi-Fi, Bluetooth


4. Garmin Dash Cam 46 Compacte Dashcam

Hoewel niet zo klein als de Dash Cam Mini, is de Dash Cam 46 nog steeds vrij compact. Hij is nog steeds zo klein dat hij slechts een paar vierkante centimeter van uw voorruit blokkeert. Zelfs de houder is klein met een metalen plaatje ter grootte van een muntje dat op je voorruit kleeft en een arm die via een magneet wordt vastgeklemd voor eenvoudige montage en verwijdering in een korte tijd. U kunt de voeding via een USB-poort of via de meegeleverde 12V dual-socket adapter aansluiten, maar als u de eerste gebruikt, heeft de dashcam de vervelende gewoonte om in een USB-bestandsoverdrachtmodus te gaan.

Wat maakt deze beter dan de anderen?

Over het algemeen is het een zeer eenvoudige dashcam om te gebruiken. Ook wordt het goed ondersteund door de gemakkelijke Garmin Drive app. Het gebruik hiervan is zeer makkelijk. Het systeem is makkelijk maar gedetailleerd en prima om beelden te bekijken. Ook is het vier-knoppenmenu eenvoudig maar effectief. Het enige vervelende is dat elke keer als het navigatiesysteem wordt aangezet je moet instemmen met een disclaimer, wat betekent dat je aan de knoppen moet knoeien als je gewoon weg wilt rijden. Toch is er compensatie in de uitstekende spraakbesturing. Ze doen niet veel, maar wat ze doen, doen ze goed. Bovendien lijken de waarschuwingsfuncties voor de bestuurder, zoals waarschuwingen voor een aanrijding of het verlaten van de rijstrook, ook te werken zonder dat er sprake is van een overmatig vals alarm.

Het echte verkoopargument van deze video is de kwaliteit van de video. Het is 1080p bij 30 fps, maar het is echt helder, mooi en scherp – misschien een beetje aan de overbelichte kant, maar dat maakt het makkelijker om details en nummerplaten te zien. Het is ook goed bestand tegen condities die minder scherpe dash cams kunnen belemmeren, zoals vroege avondzonschittering of regen – hoewel niet zo goed als de Nextbase 522GW. Als je meer dan 100 euro kunt uitstrekken, is de Dash Cam 46 zeker de moeite waard om extra geld in te zetten.

Belangrijkste specificaties – Maximale video-opname resolutie: 1440p, 30fps; Gezichtsveld: 106°; Display: 2in; Extra functies: GPS, versnellingsmeter, Wi-Fi, Bluetooth, spraakbesturing, Bluetooth, enz.


5. De beste dashcam met extra functies: Nextbase 422GW

Nextbase’s mid-range camera is een grote stap vooruit ten opzichte van de goedkopere 322GW, dankzij de toevoeging van een sensor met een hogere resolutie die 1440p video opneemt bij 30fps of 1080p bij een zijdezachte 60fps, samen met een snellere f1.3 lens. Je krijgt fantastisch scherp en gedetailleerd beeldmateriaal. Zelfs in de sombere Britse herfst – met een aanzienlijke toename in helderheid ’s nachts. De camera is ongelooflijk makkelijk om te gebruiken en zeer professioneel.

Andere bonussen zijn onder andere een iets grotere, maar meer premium-voelende klemmen. Het werkt met dezelfde magnetische bevestiging en werkt met dezelfde accessoires. De clip-on achteruitkijkcamera is bijzonder handig om een oogje in het zeil te houden op de weg daarachter. Net als bij de 322GW, krijgt u QuickLink Wi-Fi voor snelle synchronisatie van clips met uw telefoon, terwijl de ingebouwde GPS betekent dat uw video’s de locatiegegevens ook kunnen worden ingesloten.

Wat maakt deze camera zo makkelijk om te gebruiken?

De 422GW heeft ingebouwde Alexa-ondersteuning. Deze kunt u gebruiken om de weg te vragen of muziek of een radiozender af te spelen. Ook kan je natuurlijk vragen stellen die je normaal aan een Echo apparaat zou stellen. De dashcam werkt echter alleen als een microfoon die uw verzoeken doorstuurt naar de Alexa-app op uw telefoon. Deze reageert vervolgens via uw telefoon of aangesloten Bluetooth-luidsprekers. Gezien het feit dat uw telefoon al een microfoon heeft, lijkt dit het punt te voorkomen. Ook de vaardigheden om Alexa de dashcam te laten bedienen ontbreken momenteel in de winkel. Laat dit alles je echter niet afschrikken. Met of zonder Alexa: deze dashcam is prachtig.

Belangrijkste specificaties – Maximale video-opname resolutie: 1440p, 30fps; Gezichtsveld: 140°; Display: 2.5in; Extra functies: GPS, G-sensor, Wi-Fi, Bluetooth, Alexa, Bluetooth, Alexa


6. Nextbase 522GW Dashcam van 2024

Laten we dit kort houden. De 522GW is in principe hetzelfde als de 422GW. Het heeft dezelfde functies, dezelfde sensor, dezelfde verbinding en dezelfde Alexa stembesturingssysteem. Hij heeft echter twee cruciale extra’s. De eerste is een groter 3 inch HD-touchscreen – een handige bonus wanneer u de instellingen wijzigt of recente opnames bekijkt, omdat het gemakkelijker is om details te zien en er meer ruimte is om te vegen en te tikken.

De tweede is een ingebouwd polarisatiefilter. Dit vermindert reflecties van de voorruit en schittering van de zon of van tegemoetkomende koplampen, en het resultaat is een nog helderder beeld – vooral bij laagstaande, felle zon of wanneer je ’s nachts rondrijdt. De 422GW is meer dan goed genoeg voor de meeste bestuurders in de meeste omstandigheden, maar dit topmodel is de moeite waard als u veel ’s nachts rijdt of op bepaalde wegen op tijden waar regelmatig schittering optreedt.

Belangrijkste specificaties – Maximale resolutie van de video-opname: 1440p, 30fps; Gezichtsveld: 140°; Display: 2in; Extra functies: GPS, G-sensor, Wi-Fi, Bluetooth, Alexa spraakbesturing, Alexa voice controls


7. De beste wide angle dashcam: Garmin Dash Cam 66W

Hoewel het duurder is dan de zeer gelijkwaardige Dash Cam 46, heeft de Garmin Dash Cam 66W twee grote verkooppunten om de hoger prijs te rechtvaardigen. Het eerste is een veel bredere beeldhoek, waardoor je een extra brede 180° hebt om alles voorin vast te leggen. Dit maakt geen groot verschil als je voornamelijk op standaard tweestrookswegen rijdt, maar als je veel tijd op grote snelwegen doorbrengt, zal je dankbaar zijn voor de bredere hoek – en het voegt een beetje iets toe als je graag time-lapse video’s maakt.

Het andere grote voordeel is een keuze aan resoluties. Met 1440p bij 30fps, 1080p bij 30fps en op de kaarten is er variatie. Ook krijg je HDR-verwerking als je de eerste optie kiest. De kwaliteit van de 1440p beelden is spectaculair goed. Toch heeft de Nextbase 522GW nog steeds het voordeel heeft als het gaat om zon en schittering van de koplampen.

Anders blijven dezelfde voor- en nadelen over: we vinden het vervelend dat we elke keer als we hem inschakelen de waarschuwing moeten accepteren, maar we houden van het compacte formaat, de eenvoudige montage en de effectieve spraakbesturing. De Nextbase is de winnaar van allround video en functies, maar de 66W is kleiner, netter en heeft het voordeel van die groothoeklens.

Belangrijkste specificaties – Maximale video-opname resolutie: 1440p, 30fps; Gezichtsveld: 180°; Display: 2in; Extra functies: GPS, G-sensor, Wi-Fi, Bluetooth, Bluetooth


Waarop moet je opletten bij het kopen van de beste dashcam?


Hoeveel moet ik uitgeven?

De prijs van dashcams varieert enorm. Met budgetmodellen vanaf ongeveer 35 euro tot GPS navigatiesystemen met ingebouwde camera’s die wel 250 euro kunnen kosten. Goedkopere modellen hebben vaak niet de luxe zoals een scherm voor het bekijken van beelden, maar hoewel dit de installatie van je camera een beetje eenvoudiger maakt, is het niet nodig. Betaal meer en u kunt een hogere kwaliteit video en beeldsnelheden verwachten.

Maar als u op zoek bent naar iets wat goed is van het filmen van bijzondere ritten is het onwaarschijnlijk dat een dashcam is wat u zoekt. Vaak is het dan de moeite waard om te overwegen om een duurdere, speciale actiecamera te gebruiken, zoals een GoPro. Deze bieden een veel betere beeldkwaliteit.


Is een dual-camera dashcam de moeite waard?

Sommige duurdere modellen bieden een dual-camera setup. Deze kunnen iets omvangrijker zijn dan de modellen met één camera, maar bieden u de mogelijkheid om zowel het vooraanzicht als het zicht naar achteren tegelijkertijd op te nemen . Dit betekent dat u bij een aanrijding beter gedekt bent. Voor een beter zicht op wat er voor en achter u gebeurt, gebruiken sommige modellen echter twee afzonderlijke camera’s die voor en achter de auto zijn gemonteerd. Als alternatief kunt u natuurlijk ook gewoon twee (of meer) goedkopere dashcams kopen en deze monteren waar u maar wilt.


Heb ik een geheugenkaart nodig?

De meeste dashcams hebben een microSD-kaart nodig om beelden op te slaan. Hoewel sommige cams met een meegeleverde microSD-kaart worden geleverd, zijn ze vaak aan de kleine kant. Dit kan een probleem zijn, want wanneer de meeste dashcams te weinig ruimte hebben, beginnen ze nieuwe beelden op te slaan over de bestaande beelden. Ze zullen over het algemeen wel alle bestanden vergrendelen waar elke vorm van een incident is gedetecteerd en u kunt normaal gesproken een opname handmatig vergrendelen door op een knop op het dashboard te drukken wanneer u weet dat u dat bestand wilt hebben.

Over het algemeen raden we niet aan om een kaart te kopen die kleiner is dan 32GB, want je zou kunnen eindigen met een tekort aan ruimte. Tegenwoordig is het verschil tussen een 16GB kaart en een 32GB kaart slechts een paar euro. Bij een resolutie van 720p zou dit ongeveer zeven uur aan beelden moeten opslaan, maar als je kijkt naar een dashcam die video’s opneemt in 1080p of 1440p (of bij hogere bitrates) dan zou je misschien willen investeren in een 64GB of 128GB kaart.


Is er nog iets anders dat de moeite waard is om op te letten?

Sommige van de beste dashcams hebben hun eigen ingebouwde GPS, zodat ze de datum, tijd en locatie van een incident of gebeurtenis kunnen opslaan. Het is ook handig als je dashcam een G-sensor of versnellingsmeter heeft, omdat deze een plotselinge stop of impact herkent en een opdracht geeft om de relevante beelden op te slaan en te beschermen.

Parkeerbeveiliging om vast te leggen wat er om uw auto heen gebeurt, kan een bonus zijn. Maar dit kan er ook voor zorgen dat uw auto juist een doelwit wordt voor diefstal.

Tot slot, een groeiend aantal dashcams hebben Bluetooth-connectiviteit. Hierdoor kunnen ze video’s synchroniseren met uw telefoon of zelfs een waarschuwing sturen in geval van nood. Sommige apps stellen u zelfs in staat om meerdere dashcams draadloos te synchroniseren, zodat u er een aan de voorkant en een aan de achterkant kunt hebben zonder een kabel die de twee met elkaar verbindt (zolang beide kunnen worden aangesloten).


Hoe plaats ik een dashcam het beste?

Net als bij een navigatiesysteem zijn de meeste dashcams voorzien van zuignappen waarmee het apparaat stevig op de ruiten van het voertuig kan worden bevestigd. Kleinere modellen maken het eenvoudig om een dashcam vlak achter de achteruitkijkspiegel te bevestigen. Toch word het aangeraden om een dashcam vlak achter de bovenzijde van de voorruit te plaatsen. Zo heeft de lens een goed zicht op de weg.

Dit betekent dat slepende kabels die uw zicht belemmeren een potentieel gevaar kunnen vormen. Misschien zou u willen kijken naar het kopen van kleverige pads (of gaffer tape, als u minder kieskeurig bent over het uiterlijk van de auto) voor het vastmaken van de kabels op een plek waar ze uw zicht niet belemmeren. Als u een bijzonder groot voertuig hebt of een achterwaarts gerichte dash-camera wilt installeren, is het de moeite waard om te controleren hoe lang de meegeleverde stroom- en verlengkabels zijn. Soms moet u dan een beetje creatief moet zijn met kabelgeleiding.


Hoe werkt het aandrijven van een dashcam?

Dashcams hebben ingebouwde batterijen die slechts een paar uur meegaan bij een volledige lading. U zult dus een constante aansluiting nodig hebben via een USB-poort of 12V-accessoireaansluiting. Als u uw sigarettenaansteker niet wilt kwijtraken, is harde bedrading ook een optie. Deze aanstekers hebben de neiging om stroom te onttrekken aan de zekeringkast. Dit betekent dat de camera bij het ontsteken wordt ingeschakeld. Dit is allemaal veel gedoe. Misschien is het de moeite waard om te kijken of een winkel in uw omgeving het voor u kan doen.


Kan ik mijn dashcam op vakantie meenemen en in een huurauto gebruiken?

Het antwoord is normaal gesproken: ja. Landen die het gebruik van de dashcams verbieden vanwege privacy- en gegevensbeschermingskwesties, zoals Oostenrijk, zijn in de minderheid. Maar de wetten verschillen sterk als je de grens overgaat. In Oostenrijk kan u een flinke boete krijgen voor het feit dat u er een hebt geïnstalleerd. In andere landen die minder strenge beperkingen stellen aan het gebruik ervan, zullen er mindere of geen straffen zijn. U kunt er bijvoorbeeld een gebruiken in Duitsland, maar de beelden kunnen niet worden gepost op YouTube of andere websites. U kunt ze alleen als bewijs aan een Duitse rechtbank leveren. In Luxemburg is het niet illegaal om er een te bezitten, maar het opnemen van beelden met behulp van een dergelijke camera kan je een boete of mogelijk een gevangenisstraf opleveren.

Als u niet zeker bent, loont het de moeite om online te controleren voordat u er een in uw koffer inpakt.


Lees ook: Hoe werkt een Dashcam?


Bron: https://www.expertreviews.co.uk/cars/1405881/best-dash-cam-uk

Naamsvermelding: Stuart Andrews & Jonathan Bray

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *