Beste kluis voor thuis

Steeds meer mensen kiezen voor de aanschaf van een kluis voor thuis om waardevolle spullen extra te beschermen. Je creëert hiermee een opbergplek voor geld, sieraden en andere spullen van waarde tegen inbraak en brand. Vanwege het compacte formaat van de meeste kluizen voor privégebruik zijn ze makkelijk te plaatsen in meubels en kasten. Hierdoor kun je waardevolle items snel en veilig opbergen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten voordat je een kluis voor thuis aanschaft. Dat zijn de volgende:


Soort kluis voor thuis

Er bestaan verschillende soorten kluizen voor verschillende doeleinden. De keuze voor de beste kluis is in de eerste plaats afhankelijk van wat en hoeveel je in de kluis wil bewaren. Over het algemeen onderscheiden we inbraak werende kluizen, brandwerende kluizen en combinatie kluizen met elkaar. 

Inbraak werende kluizen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bestand tegen het geweld dat inbrekers gebruiken om bij je spullen te geraken. Hier zijn ze op getest en gecertificeerd. Veel inbraak werende kluizen hebben een deur of isolatielaag die de kluis nog eens extra beschermen tegen boren en branders. Materialen die veelvoudig door inbrekers worden gebruikt. Het certificaat van de kluis toont aan hoeveel waarde je erin mag bewaren. Er wordt hierin onderscheidt gemaakt tussen de waarde in geld en de waarde in spullen. 

Kluizen die gecertificeerd brandwerend zijn beschermen geld, papier en items tegen brand en de hitte die ontstaat bij brand. De mate van brandwerendheid wordt uitgedrukt in tijd: hoelang een kluis je spullen beschermd voordat deze beschadigd raken. Er zijn certificaten waarmee kluizen brandwerend zijn van minimaal 30 tot maximaal 120 minuten. Er bestaan ook kluizen die zowel inbraak- als brandwerend zijn. We noemen dit ook wel combinatiekluizen. Ze zijn wat zwaarder en hebben een beschermende wand die beschermd tegen zowel inbrekers als brand en hitte.

Bekijk hier onze top 5 beste brandwerende kluizen voor thuis 


Certificeringen & verzekeringen kluis voor thuis

Kluizen kunnen zowel voor inbraak- als brandwerendheid gecertificeerd zijn. Bij inbraak werende kluizen moet je altijd letten op het SKG-certificaat aan de binnenkant van de deur. Hier wordt aangetoond hoe veilig de kluis is en welke waarde in cash en items je in de kluis op mag slaan. Denk bij voorbaat dus goed na welke spullen je in de kluis wil leggen, en koop op basis van die beslissing een kluis die deze spullen optimaal kan beschermen. 

Ook voor brandwerendheid zijn er speciale certificaten te verkrijgen. Deze worden meestal ingedeeld op niveaus: 30, 60 of 120 minuten. Een kluis met een certificaat voor 60 minuten kan voor 60 minuten blootgesteld worden aan brand en hitte, voordat de items in de kluis beschadigd raken. Dit wordt getest door onafhankelijke testinstituten zodat je altijd zeker bent van het meest eerlijke resultaat. 

Door de compacte formaat van sommige kluizen zijn ze helaas wat vatbaarder voor inbraak. Ze zijn ten slotte makkelijker mee te nemen. Het is daarom van groot belang dat je deze kluizen goed verankerd. Wanneer een kluis niet goed verankerd is zijn de certificaten waarmee hij geleverd word voor inbraak en brand niet geldig. Dit betekent dat schade aan items na brand of inbraak niet vergoed worden door de verzekeraar. Verzekeraars kunnen pas uitbetalen wanneer je kunt bewijzen dat de verankering professioneel is afgehandeld. Het is daarom verstandig om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. 


Beste kluis voor thuis: Dit is onze top 5

Nu we weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een kluis, kunnen we gaan kijken naar wat nou de beste kluis voor thuis is. Om je op weg te helpen maakte we alvast een overzicht van onze top 5:

Dit zijn de 5 beste kluizen voor thuis van 2023:


1. De Raat ET2 Kluis voor thuis 

De Raat ET2 
De Raat ET2 

Kluizen van de raad zijn een van de bestverkochte kluizen op de markt en daarmee de ideale kluis voor thuis. Ze zijn Europees gecertificeerd inbraak werend en komen ook uit onderzoek van de consumentenbond goed naar voren. De kluis komt met een elektronisch cijferslot, maar is ook beschikbaar in een uitvoering met dubbelbaard sleutelslot. 

De ET2 kluis van de raat is inbraak werend gecertificeerd in klasse 2 en conform de EN14450 norm. In het Nederlands betekent dit dat de kluis geschikt is voor het opbergen van geld tot €5000 en waardevolle items tot €9000. Naast inbraak werend is de kluis ook enigszins brandwerend. De wand van de ET2 is gevuld met brandvertragend materiaal waardoor hij tot op een bepaalde hoogte beschermd tegen hitte en vuur. De kluis is echter niet getest en beschikt daarom ook niet over brandwerende certificaten. 

Het elektronisch codeslot kun je instellen met 2 codes: de mastercode en de gebruikscode. De deur van de kluis sluit met 3 solide vergrendelingspennen van massief staal. Hierdoor is hij uiterst moeilijk open te breken. De kluis komt met een uitneembaar legbord, waardoor je meer inhoud en laadruimte krijgt. De kluis is aan twee zijde te verankeren: aan de onderkant en aan de achterkant. Om de kluis goed te verankeren wordt deze geleverd met 2 schroeven en pluggen. De pluggen komen niet altijd goed uit de test, maar zijn makkelijk te vervangen met stevigere pluggen van de bouwmarkt.  

Voordelen
 • Gecertificeerd voor inbraakveiligheid 
 • Verstevigd met 3 solide vergrendelingspennen 
 • Uitneembaar legbord voor meer laadruimte 
Nadelen
 • Niet getest op brandveiligheid 
 • Verankeringsschroeven zijn niet altijd van de beste kwaliteit

2. SafetyFirst Europa-I 3-KL inbraak werende kluis 

SafetyFirst Europa-I 3-KL inbraak werende kluis 
SafetyFirst Europa-I 3-KL inbraak werende kluis 

Het eerste wat op zal vallen aan de SafetyFirst Europa-I3-KL-kluis is zijn aantrekkelijke prijs ten opzichte van andere kluizen. De uitvoering van deze SafetyFirst kluis komt met een Europees gecertificeerd dubbelbaard sleutelslot, maar kan bij voorkeur ook geleverd worden met een elektronisch codeslot.  

De SafetyFirst kluis is getest op de mate waarop hij inbraak werend is. Na het testen is hij Europees gecertificeerd voor het opbergen van €10.000 in cash en kostbaarheden met een waarde tot €20.000. Je kunt er dus ontzettend veel in bewaren, zonder je zorgen te maken om een mogelijke inbraak of ontvreemding. Alhoewel de kluis niet gecertificeerd is voor brandwering beschikt hij wel over een brandwerende vulling in de wanden. Hierdoor is hij beperkt brandwerend. 

Voor verankering wordt de SafetyFirst kluis geleverd met een enkele keilbout. Hiermee kun je hem aan zowel de onderkant als aan een wand verankeren. Mocht je dit niet stevig genoeg vinden dan kun je hem nog steviger verankeren met bouten en pluggen van de betere bouwmarkt. Kortom, de perfecte kluis voor thuis.

Voordelen
 • Stevige en kwalitatieve constructie
 • Bewezen inbraakveilig voor bedragen tot €10.000 en kostbaarheden tot €20.000
 • Te verankeren aan zowel vloer als muur 
Nadelen
 • Verankering met slechts 1 keilbout
 • Niet bewezen brandveilig

3. Sistec MT3+ kluis

Sistec MT3+
Sistec MT3+

De Sistec MT3+ is een goede kluis voor thuis en gecertificeerde op het gebied van inbraakveiligheid. Zijn certificaat toont aan dat de inhoud contant geld tot €5000 en kostbaarheden tot €9000 beschermd. Om ervoor te zorgen dat inbrekers al helemaal niet makkelijk in de kluis komen zijn zowel het sluitwerk als het sleutelslot extra beschermd tegen booraanvallen. 

De MT3+ heeft een inhoud tot 27 liter en kan door een uitneembaar legbord makkelijk ingedeeld worden in compartimenten. Zo kun je spullen ook opgestapeld opbergen. Mocht je niet genoeg hebben aan de laadcapaciteit van de MT3+ dan zijn er ook nog andere, grotere varianten in de MT+ range. Ze zijn voorzien van dezelfde kwaliteiten als de MT3+, maar bieden meer ruimte voor meer of grotere waardevolle items. 

Om ervoor te zorgen dat de kluis niet makkelijk meegenomen kan worden zitten er verankeringsgaten in de onder- en achterkant van de MT3+. De kluis wordt geleverd met twee verankeringsbouten waarmee je hem aan de vloer of muur kunt verankeren. 

Voordelen
 • Inbraakveilig met geïntegreerde dievenklauw 
 • Gemakkelijk te openen met een enkele sleutel
 • Kras bestendige behuizing 
Nadelen
 • Niet getest op brandveiligheid 
 • Deur kan niet ver open

4. Filex CS met elektronisch codeslot

Filex CS met elektronisch codeslot
Filex CS met elektronisch codeslot

De Filex CS kluis met elektronisch codeslot is zowel inbraak- als brandwerend. Hierdoor kun je er zelfs je meest waardevolle bezittingen in bewaren. Denk aan sieraden, duurdere horloges, belangrijke documenten en andere waardevolle bezittingen. 

De Filex CS is zowel brand- als inbraakwerend gecertificeerd. Met betrekking tot inbraak kun je er geld in bewaren tot een waarde van €5000 en tot €9000 aan waardevolle spullen. Voor brandwerendheid is de kluis voorzien van een certificaat voor 60 minuten. Dit betekend dat er 60 minuten aan hitte en brand voor nodig is, voordat er schade optreed aan je waardevolle spullen. De kluis heeft daarnaast een deur die tot 180 graden geopend kan worden. Hierdoor heb je gemakkelijk toegang tot alle items die in de kluis opgeslagen liggen. 

De kluis heeft een gewicht van 43kg en is daardoor enigszins makkelijk mee te nemen door inbrekers. Het is daarom belangrijk dat je de Filex CS, waar je hem ook plaatst, goed verankerd. Verankeren doe je gemakkelijk met de bijgeleverde bouten en pluggen. Je kunt de kluis vastmaken aan de twee zijkanten of middels de twee verankeringsgaten aan de onderkant. 

Voordelen
 • Inbraakwerend met hoge waardeberging
 • Tot 60 minuten brand werend 
Nadelen
 • Inbraakgevoeliger door lichte gewicht

5. Salvus Monza 1 kluis voor thuis

Salvus Monza 1
Salvus Monza 1

De Salvus Monza 1 is een hoogwaardige kluis die je spullen beschermd tegen inbrekers die waardvolle items willen ontvreemden. De deur van deze kluis wordt vergrendeld middels een gecertificeerd elektronisch cijferslot. Zo hoef je geen sleutels bij je te dragen. Voor inbraakveiligheid is de kluis gecertificeerd om €5000 aan contanten te bewaren, maar daarnaast ook kostbaarheden met een waarde tot €9000. 

Naast inbraakveiligheid is de kluis ook enigszins brandwerend. Er zit namelijk brandvertragend materiaal in de wanden, maar deze is niet getest. De kluis wordt geleverd met een legbord waardoor je gemakkelijk items boven en onder elkaar kunt bewaren. Dit vergroot de laad capaciteit en zorgt er daarnaast voor dat je items netjes en georganiseerd op kan bergen. 

De kluis is makkelijk te verankeren met het meegeleverde verankeringsmateriaal. Je kunt de kluis vastmaken via twee verankeringspunten in de bodem en een verankeringspunt in de achterwand. Het is verzekeringstechnisch belangrijk dat je de kluis goed verankert. Op die manier kan de verzekeraar toch uitkeren wanneer spullen uit de kluis alsnog worden ontvreemd.

Voordelen
 • Leverbaar met elektronisch cijferslot of sleutelslot 
 • Verankeringsmogelijkheden aan zijkanten en onderkant
Nadelen
 • Licht van gewicht in tegenstelling tot andere kluizen
 • Brandveiligheid is niet aangetoond 

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *