Beste kluis

Je denkt er misschien niet zo vaak over na, maar dagelijks vinden er in Nederland gemiddeld 1440 woninginbraken plaats. Inbrekers houden geen rekening met jouw persoonlijke eigendommen. Sterker nog, ze gaan enkel opzoek naar juist de spullen die voor hen de meeste waarde hebben en dus ook veel geld opleveren. Of het nou om dure of voor jou waardevolle spullen gaat, je wil deze zo goed mogelijk beschermen. Dit doe je in ieder geval in onze suggesties voor de beste kluis.

De aanschaf van een goede kluis zorgt ervoor dat je spullen ten alle tijden beschermd zijn. Niet alleen tegen inbraak, maar ook tegen brand. Momenteel zijn er ontzettend veel kluizen op de markt in allerlei soorten en maten. Maar welke kluis is voor jouw persoonlijke situatie nou de beste? We helpen je alvast vooruit in de zoektocht naar de beste kluis en hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. Bekijk onze top 5 onder aan deze pagina! 


Waar let je op bij het kopen van een kluis?

De meeste mensen zijn niet dagelijks bezig met de aankoop van een kluis. Het is daarom belangrijk dat je voor de aanschaf van een kluis goed onderzoek doet. Maar waar moet je nou echt op letten? We zochten het voor je uit. 


Soort kluis 

Er zijn veel verschillende soorten kluizen die passen bij verschillende doeleinden. De keuze voor de beste kluis voor jou is afhankelijk van een aantal zaken: hoeveel spullen wil je bewaren? Waartegen wil je jouw spullen beschermen? Wat is de waarde van de spullen die je gaat bewaren. Afhankelijk van deze vragen heb je de keuze uit de volgende soorten kluizen:


Inbraak werende kluis

Dit type kluis is speciaal gemaakt om erfstukken, papieren van waarde, geld en dergelijke veilig te houden in het geval van inbraak. Inbraak werende kluizen hebben altijd een certificaat waarmee wordt aangetoond tot welke mate ze inbraak werend zijn. Het is belangrijk om hier goed op te letten omdat veel inboedelverzekeraars eisen stellen aan deze waarde wanneer je een verzekering op waardevolle spullen afsluit.


Brandwerende kluis

Brandwerende kluizen beschermen waardevolle spullen tegen hitte en brand. Dit is met name gunstig voor waardevolle papieren en certificaten. De mate van brandwerendheid op een brandwerende kluis wordt uitgedrukt in tijd. Dit houd in: de tijd voordat de inhoud beschadigd raakt door brand. Ze worden daarnaast geleverd met certificaat waarop terug te vinden is hoelang een kluis brandwerend effectief is: 30 minuten tot 2 uur. 

Bekijk hier onze top 5 beste brandwerende kluizen


Combinatie kluis

Niet elke kluis is naast inbraak werend tegelijkertijd ook brandwerend. Een inbraak werende kluis beschermt enkel tegen inbraak, niet tegen brand en hitte. Brandwerende kluizen beschermen uw spullen tegen brand en hitte, maar zijn vaak inbraak gevoeliger. Combinatie kluizen beschermen je kostbaarheden tegen beide. Ze zijn wat zwaarder dan andere kluizen en hebben een beschermingswand die zowel inbrekers als hitte buiten de deur houden. Zo zijn uw kostbare eigendommen optimaal beveiligd. 

Combinatie kluizen hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie van beschermingsfactoren tegen aanvallen van buitenaf. Deze kluizen beschikken vaak over twee certificaten. Een certificaat voor de brandwerendheid en een voor inbraak.


Verschillende sloten

De meeste soorten kluizen zijn beschikbaar met verschillende varianten sloten. De keuze voor een slot is belangrijk voor het gebruik. Ook hier moet je jezelf dus afvragen: wat ga ik opslaan en wil ik beschermen? Normaliter onderscheiden we de volgende sloten met elkaar:


Cilinderslot

Een kluis met cilinder slot is een van de goedkoopste varianten kluizen op de markt. Een sleutel voor in een cilinderslot is te vergelijken met een normale huis sleutel.

Voordelen
 • Goedkoop in aanschaf
 • Hoge betrouwbaarheid
 • Eenvoudig te bedienen 
Nadelen
 • Niet geschikt voor stevigere kluizen
 • De sleutel mag niet kwijt raken
 • Niet geschikt voor inbraak werende kluizen

Dubbelbaardslot

Een upgrade van een cilinderslot is een kluis met dubbelbaard sleutelslot. Dergelijke kluizen worden geleverd met een dubbelbaard sleutelmechanisme dat bestaat uit inkepingen en vormen die perfect in het slot passen. Dergelijke sloten zijn minder vatbaar voor weersomstandigheden en zeer betrouwbaar in het geval van inbraak. 

Voordelen
 • Relatief goedkoop in aanschaf
 • Hoge betrouwbaarheid
 • Eenvoudig te bedienen
 • Geschikt voor inbraak werende kluizen
Nadelen
 • De sleutel mag niet kwijt raken

Mechanische cijferslot

Bij een kluis met mechanisch cijferslot is er een combinatieslot aan de kluis bevestigd waar je meerdere keren de juiste code op moet draaien. Na het draaien van de juiste code is vaak ook nog een ‘openingscode’ nodig om het slot uiteindelijk open te krijgen. Dergelijke kluizen zijn uiterst betrouwbaar en enkel de persoon met de juiste code en combinatie kan de kluis openen. 

Voordelen
 • Zeer hoge betrouwbaarheid 
 • Geen sleutel om te beheren
 • Effectief inbraak werend 
Nadelen
 • Bediening is niet praktisch en vergt routine
 • Duurder in de aanschaf 

Hier vind je onze top 5 beste kluizen met mechanische cijferslot


Elektronische codeslot 

Een kluis met elektronisch codeslot opent door een persoonlijke Pincode in te voeren. Deze kan verschillend zijn voor meerdere gebruikers. Dergelijke sloten zijn altijd voorzien van manipulatieblokkering. Wanneer je de code meerdere keren foutief invoert blokkeert het slot tijdelijk. Daarnaast kun je sommige van deze sloten voorzien van openingsvertraging en ze aansluiten op een alarmsysteem. Er bestaan ook elektronische codesloten met een noodsleutel. Mocht de elektronische dienst van een slot weigeren dan is er met de noodsleutel altijd nog de mogelijkheid om de kluis alsnog te openen. 

Voordelen
 • Uiterst betrouwbaar
 • Geschikt voor meerdere beheerders
 • Komt met manipulatieblokkering
 • Geen sleutel in beheer houden 
 • Opties zoals openingsvertraging en aansluiting op alarm
Nadelen
 • Duurder in aanschaf 
 • Heeft weleens last van bedieningsfouten 

Biometrische codeslot 

Een relatief nieuwe soort slot is een biometrisch codeslot. Simpel gezegd betekent dit dat je het slot middels een simpele vingerafdruk kunt openen. Sommige geavanceerde kluizen zijn in staat om meerdere vingerafdrukken te herkennen. Dit betekend dat meerdere gebruikers het slot kunnen openen. In dit geval kun je ook altijd een gebruikerslog aflezen. Zo kun je ten alle tijden zien wie de deur eerder geopend heeft. 

Voordelen
 • Geschikt voor meerdere gebruikers
 • Geen sleutel of code beheren 
 • Inclusief anti-manipulatie blokkering 
 • Geen sleutels en codes beheren 
Nadelen
 • Gevoelig voor de juiste bediening 
 • Niet beschikbaar op alle kluizen
 • Duurder in aanschaf 
 • Storingsgevoelig 

Plaatsing

Wanneer je besloten hebt welke kluis en welk slot het beste is voor jou is het tijd om na te gaan denken over de plaatsing. Waar in huis ga je hem plaatsen? En hoe ga je hem verankeren? Kluizen tot 1000 kg kun je het beste verankeren. Ze zijn dan moeilijker mee te nemen door dieven of inbrekers. Bij voorkeur veranker je kluizen altijd in een stevige omgeving, zoals een betonnen vloer of wand. Kleinere kluizen kun je ook in een kleding- of boekenkast plaatsen. Deze kun je verankeren met bijgeleverde bouten of vastlijmen met een industriële polymet kit. 

Er bestaan gelukkig ook inbouwkluizen, speciaal ontworpen om direct in een vloer of muur te plaatsen. We noemen dit ook wel muur- of vloerkluizen. Dit zijn kluizen die extreem inbraak werend zijn, omdat de kluis compleet verankerd is. De brandwerendheid is echter minder snel te garanderen. Het plaatsen van een inbouwkluis doe je niet makkelijk zelf. Schakel hiervoor altijd een professional in. 

Hier vind je onze top 5 beste kluizen voor thuis


Normen en certificaten 

Een ander belangrijk aspect om naar te kijken bij de aanschaf van een kluis, voor welk gebruik dan ook, is de aanwezigheid van specifieke certificaten en normeringen. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten: 


SKG-certificaten 

Een belangrijk testinstituut in Nederland is het SKG-IKOB. Zij testen kluizen op weerstand en waarde berging. De mate van waardeberging wordt aangegeven met een of twee sterren. Bij een SKG-certificering met twee sterren zijn waardevolle spullen tot €5000 en contant geld tot een bedrag van €2500 beschermd. Bij een SKG-certificaat met drie sterren zijn waardevolle items tot een waarde van €9000 en contant geld tot een bedrag van €5000 beschermd. 

Inbraak werende kluizen moeten gebouwd worden volgens een vaste norm. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen kluizen voor privégebruik of kluizen voor professioneel gebruik. In deze norm vindt je terug welke materialen gebruikt dienen te worden, welke dikte een de wanden moet hebben en welk type slot gebruikt mag worden. Dit betekend dus dat niet elk type slot zomaar op elke kluis geplaatst mag worden. 

Inbraak werende kluizen worden door onafhankelijke testinstituten gecontroleerd. Bij een positief testresultaat word het certificaat bevestigd aan de binnenkant van de deur. Wanneer je de inhoud van de kluis wil verzekeren is dit certificaat erg belangrijk. Verzekeraars hebben verschillende geldbedragen verbonden aan verschillende certificaat niveaus. Het certificaat bepaald daarom dus de dekking.


Brandwerende normen en certificaten

Naast inbraak werende certificaten zijn er ook certificaten die de brandwerendheid aan kunnen tonen. Brandwerende certificaten zijn vastgesteld volgens een bepaalde norm. We gaan je niet lastigvallen met die lange terminologieën, maar kunnen je wel vertellen dat kluizen conform deze normen worden getest door onafhankelijke testcentra. 

Er zijn verschillende niveaus binnen de brandwerende certificaten: 30 minuten, 60 minuten en 120 minuten. Hiermee wordt aangeduid hoelang een kluis daadwerkelijk brandwerend is. De testen op brandwerende kluizen worden altijd op extreme hitte uitgevoerd en zijn niet altijd vergelijkbaar met een normale huisbrand. Een brandwerend certificaat met 30 minuten houdt dus in dat de kluis 30 minuten lang brandwerend werkt. Na 30 minuten is de binnentemperatuur van de kluis dan dusdanig hoog, dat het materiaal erin ontbrand. 


Gecertificeerde verankering

Let er tenslotte altijd op dat een kluis goed verankerdis. Zonder de juiste verankering is zelfs het hoogst mogelijke kluiscertificaat niet geldig. Wanneer er na een brand of inbraak toch schade is of er sprake is van diefstal zal de verzekeraar pas uitbetalen wanneer er aangetoond kan worden dat de kluis correct verankerd was. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je de verankering van een kluis door een gecertificeerd bedrijf laat doen. Dergelijke bedrijven zorgen ervoor dat je na de plaatsing van de kluis een garantie en verankeringscertificaat krijgt. Dit is het bewijs dat de verzekeraar nodig heeft om over te gaan op een uitbetaling. 


Beste kluis: Dit is onze top 5:

Nu we weten waarop te letten bij de aanschaf van een kluis, kunnen we naar de beste kluis voor jou gaan kijken. Maar welke kluis is nou de beste kluis? We hebben er een aantal voor je op een rij gezet:

Dit zijn de 5 beste kluizen van 2024:


1. De raat PT1 privékluis met sleutel

De raat PT1 privékluis met sleutel
De raat PT1 privékluis met sleutel

Deze De raat PT1 is een inbraak werende kluis met een licht brandwerende werking. Ze staan bekend als vrijwel onmogelijk te kraken en zijn daarom geschikt voor het opslaan van verschillende soorten waardevolle eigendommen. De kluis is voorzien van een dubbelbaard sleutelslot met twee sleutels en beschikt over een niveau 2 securitylevel. 

De kluis is dubbelwandig en heeft brandwerend isolatiemateriaal. Houd er rekening mee dat deze laag niet getest of gecertificeerd is. De raat PT1 is daarom uitermate geschikt voor het beschermen van eigendommen tegen inbrekers, maar biedt op brandwerendheid slechts lichte bescherming. 


2. Kreator KRT692019 Elektronische Kluis 

Kreator KRT692019 Elektronische Kluis 
Kreator KRT692019 Elektronische Kluis 

De Kreator KRT692019 is een kluis met een elektronisch cijferslot. Je hoeft dus geen sleutel meer te beheren, enkel een code is genoeg om de kluis te openen. De kluis is ruim en hoog waardoor je hem perfect op kantoor kunt gebruiken voor de opslag van klasseermappen en zelfs een laptop. 

De beheerder van de kluis heeft een mastercode, en kan codes aanmaken voor andere gebruikers. Zo kun je collega’s of familieleden ook toegang geven tot de inhoud van de kluis. Omdat de kluis werkt met een elektronisch cijferslot dient de batterij met regelmaat vervangen te worden. Je wordt met een LED-lampje gewaarschuwd wanneer de batterij leeg dreigt te raken. Is de batterij plots toch leeg, dan kun je de kluis alsnog openen met de meegeleverde noodsleutel. De Kreator KRT692019 beschermt niet tegen hitte en brand. 


3. Masterlock Brandwerende kluis LFW082FTC 

Masterlock Brandwerende kluis LFW082FTC 
Masterlock Brandwerende kluis LFW082FTC 

De Masterlock LFW082FTC is gecertificeerd brandwerend en daarnaast ook waterdicht. Hij is hiermee uitermate geschikt voor het opslaan van belangrijke papieren, elektronica, CD’s & DVD’s. De kluis beschikt over een elektronisch cijferslot met verlicht toetsenbord, waardoor je zelfs bij slechte verlichting toegang kunt krijgen tot de inhoud. 

Naast brandwerend is de Masterlock LFW082FTC ook inbraak werend. Hij heeft 3 grote slotpennen met een diameter van 2,5 centimeter en een braakbestendige scharnierstang voor extra hoge weerstand. Sterker nog, de slotpennen zijn groter dan 60% van de traditionele kluizen.  Tot slot heeft de kluis een in hoogte verstelbare lade, opbergruimte in de deur en ophanghaakjes aan de binnenkant voor bijvoorbeeld sleutels. 


4. Salvus Milano 1

Salvus Milano 1
Salvus Milano 1

De Salvus Milano 1 is een zowel inbraak- als brandwerende kluis met een geïntegreerde anti-boor en anti-snijbrander bescherming. Inbrekers krijgen deze kluis zelfs met veel geweld niet makkelijk open. Hij heeft een waarde berging van €25.000 cash en €50.000 voor kostbaarheden. Daarnaast heeft de Salvus Milano 1 een brandwerend certificaat tot 30 minuten. 

De kluis beschikt over een dubbelbaard slot en wordt geleverd met 2 sloten. Voor extra beveiliging kun je ervoor kiezen om de Salvus Milano 1 te laten leveren met een elektronisch codeslot. 


5. MB Safety Vloerkluis BT1

MB Safety Vloerkluis BT1
MB Safety Vloerkluis BT1

De MB Safety BT1 is een kluis die niet aan de wand of meubels wordt verankerd, maar in de vloer wordt geplaatst. Hierdoor is hij uitermate inbraakbestendig. De kluis is voorzien van een dubbelbaard sleutelslot en wordt geleverd met 2 sleutels. Bovenop de kluisdeur zit een deksel dat bestaat uit een schoten slot. Aan de bovenzijde wordt deze beschermt door een anti-boor beveiligingsplaat van massief staal. Hierdoor is de vloerkluis nog beter beschermd tegen pogingen tot inbraak. De kluis is niet brandwerend. 

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *