Beste luchtreiniger van 2024

De beste luchtreiniger kunt u rust en een schonere lucht bieden. U kunt het niet zien of voelen, maar de lucht in uw huis zit waarschijnlijk vol met stof en veel kleine diertjes. Dat zou voor een moeilijkere ademhaling en een slechtere gezondheid kunnen zorgen. Zeker als u allergieën hebt, zou dit vervelend kunnen zijn. Dan is een schonere lucht ook veel fijner.

Nu is het tijd om de beste luchtreiniger te kiezen. Na veel onderzoek hebben we drie koplopers: de Philips 3000i en de BlueAir Classic 405 zijn allebei goede apparaten. We weten zeker dat ze u zullen bevallen. Als u iets eleganters wilt, moet u naar de Pure Cool Tower van Dyson kijken.

In de winter zitten we veel vaker binnen. Dus als u van plan bent om de lucht die u thuis inademt te zuiveren, dan is dit een goed moment.


De beste luchtreiners van 2024


1. Philips AC3829/10 Luchtreiniger

In het pantheon zijn luchtreinigers en luchtbevochtigers zielsverwanten. Terwijl de ene de vervuilde lucht eromheen opneemt en deze met een paar filters dood voordat hij weer in de kamer wordt uitgestoten, geeft de andere een onzichtbare stroom waterdamp af die de lucht bevochtigt. Zo brengt hij alle vreemde deeltjes naar de grond. Hier is een gloednieuw model dat beide functies heeft wat hem duidelijk nummer 1 maakt.

De 2-in-1 Philips 3000i is niet zo klein als andere modellen in het Philips’ zuiverings-rooster. Ondanks dat is hij in alle opzichten een heel goed model. Hij werd door professionele recensenten, door gebruikers en door mijzelf, heel goed beoordeeld. Hij is zijn prijs ook zeker waard.

De met HEPA uitgeruste 3000i luchtkwaliteitssensoren meten de hele tijd het aantal v-deeltjes rond het apparaat. U kunt het resultaat weer op het frontpaneel zien als een PM2.5 meting (PM2.5 verwijst naar microscopische deeltjes die in de ruimte rondvliegen met een diameter van minder dan 2.5 micrometer, ongeveer 3% van de diameter van een menselijke haar).

Een mooie cirkelvormige gloeilamp zorgt er voor dat u een goed overzicht heeft van de kwaliteit in uw lucht: blauw is goed, blauw-violet is eerlijk, rood-paars is ongezond en rood is slecht. Deze extra feedback is zeer welkom, want het vertelt je dat het daadwerkelijk iets doet.

Om het te testen heb ik een stoffig verenkussen in de buurt van de luchtreiniger gelegd. Daarna heb ik er wat rook op geblazen. Het PM2,5 getal is direct omhoog gegaan en het licht had een wat violetachtige tint gekregen.

De luchtbevochtiger functie houdt ondertussen een constante luchtvochtigheid in stand. Dat doet hij door een onzichtbare damp uit te stralen die door de ingebouwde ventilator in de kamer wordt verspreid. Kies gewoon een vochtigheidsdoel van uw voorkeur – van 40% tot 60% – en de 3000i doet de rest en schakelt uit zodra het doel is bereikt.

De 3000i verwijdert 99,97% van de bacteriën in de lucht en is perfect voor middelgrote tot grote ruimtes. Er is ook een app voor de mensen die graag dingen op hun telefoon controleren en aanpassen. Hij wordt geleverd met veel aanraakbedienings functies, waaronder Auto extra-gevoelige Allergene en Slaapstand.

Gezien de algehele efficiëntie en de uitstekende operationele feedback verdient de Philips 3000i een ondubbelzinnige high five.


2. Dyson Pure Cool Link

Dyson’s Pure Cool toren zuiveringsventilator is niet alleen de beste Dyson ventilator die u kunt kopen, het is ook een zeer goede luchtreiniger. Het vangt VOC’s en 99,95 procent van de fijne deeltje. Hij vangt ook allergenen en vervuilende stoffen. Vervolgens draait hij dat naar beneden en wacht op de volgende aanval van door de lucht verspreide vervuiling.

De dubbele filters, één voor rook, één voor deeltjes gaan ongeveer een jaar mee en Dyson’s app is tegenwoordig heel handig. Met goede controle in en uit huis en via Google Home of Alexa, met een verenigbare luidspreker. Ons enige nadeel is dat we de waarschuwingen van de app voor slechte lucht niet vreselijk rustgevend vinden. Het gaat rood en pleistert het woord ‘EXTREME’ over het scherm van uw telefoon als u alleen al wat toast verbrandt.


3. Airfree P80 luchtreiniger

Als u op zoek bent naar een draagbare luchtreiniger die weinig ruimte in beslag neemt en er niet al te lelijk uitziet, overweeg dan dit titchy model van 26,5 cm van Airfree. Het is ideaal voor kamers tot 32 vierkant meter.

Kortom, het is als een budgetversie van de Falmec Bellaria, hierboven.

Het meest heldere aan dit model is dat er geen filters nodig zijn die regelmatig moeten worden gereinigd of periodiek moeten worden vervangen. In plaats daarvan wordt er groezelige lucht aangezogen in de inlaat aan de onderkant van het apparaat en wordt het met vervuilende stoffen gevulde vocht erin ‘gekookt’ bij 200ºC voordat het wordt afgekoeld en weer naar buiten wordt gepompt, allemaal heerlijk gesteriliseerd en piepend schoon.

Blijkbaar zal dit systeem “tot 99,99% van alle micro-organismen en allergenen in de lucht weghalen. Gezien de overdaad aan positieve beoordelingen door astma en allergieën, wie zijn we het daar niet mee eens?


4. Dyson Pure Cool Link

Dyson staat al lang bekend als een uitvinder in de schoonmaakruimte in huis. Ook al is de productlijn kort geleden verder geëvolueerd dan alleen stofzuigers en ook technologie omvat zoals het zuiveren van ventilatoren. De Dyson Pure Cool Fans zijn er in twee maten: een toren en een kleiner model. De Desk Air Purifier verdient zijn plekje op deze lijst, omdat hij veel goedkoper is dan zijn grotere tegenhange. Hoewel het nog steeds een flinke inverstering is

In de ventilator zelf zit een Dyson HEPA filter. Die is compleet met een laag geactiveerde koolstofkorrels. Die vangen geuren en schadelijke, giftige stoffen zoals verfdampen op. Maar de echte aantrekkingskracht van dit product is het draagbare formaat. Met een hoogte van slechts 61 CM past het netjes in kleine ruimtes zoals wasruimtes en thuiskantoren waar een staande ventilator lastig kan zijn.


5. Fellowes AeraMax Baby DB5

Deze dinky purifier lijkt op een van die robots uit Star Wars-films die maar een paar seconden opduiken, en is duidelijk niet goed doordacht. Maar, omdat hij slechts 18,5 cm breed is, is hij precies de juiste maat voor een babykamer of kleine woonruimtes zoals studio flats tot ongeveer 602m, of, eh, narrowboats.

Het HEPA-antimicrobiële filter in vier fasen in het ziekenhuis is in staat om de meeste deeltjes in de lucht te verwijderen, waaronder pollen, huisstofmijt en sigarettenrook, en het kan niet eenvoudiger in gebruik zijn. Schakel eenvoudigweg in, tik op de ‘Auto’-knop en wanneer de sensoren vervuilende stoffen in de omgeving detecteren, verhoogt de ventilatorsnelheid om meer lucht over het filter aan te zuigen.

De sensoren op dit systeem zijn niet zo gevoelig als de winnende Philips. In de meeste gevallen is het een stuk langzamer om te reageren dan de Philips van Vac als er rook in zijn richting wordt geblazen. Voor de grootte en de prijs presteert het systeem zeer goed. En, uh, u zou waarschijnlijk toch niet in de buurt van uw baby moeten roken.


Heb ik een luchtreiniger nodig?

Ten eerste is er geen enkel bewijs dat iemand langer leeft omdat hij een luchtreiniger koopt. Als u echter last heeft van astma, hooikoorts of allergische reacties op deeltjes, of gewoonweg ongezond opgehangen wordt aan de hygiëne, dan zou u baat kunnen hebben bij de aanschaf ervan. Er zijn waarschijnlijk ‘welbevinden’ in tegenstelling tot de echte ‘gezondheidsvoordelen’ van een luchtreiniger, vergelijkbaar met het gebruik van een waterzuiveraar.

Nee, in de meeste westerse landen is het drinken van leidingwater waarschijnlijk niet schadelijk voor je, maar door het gebruik van een filter kun je het lekkerder laten smaken en prettiger laten drinken. Hetzelfde geldt voor luchtreinigers.

Volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) kan de luchtkwaliteit binnenshuis twee tot vijf keer zo vervuild zijn – en soms wel 100 keer zo sterk – als de lucht buiten. Inderdaad, je hoeft alleen maar een ultralichte fakkel binnenshuis te schijnen met het licht uit om een hele zwerm allergieverwekkende rotzooi in de straal te zien rondzweven: stof, huiddeeltjes, diergerelateerde cack, rook, pollen… vliegtuigen, UFO’s, geesten… allerlei rare gubbels.

Een luchtreiniger werkt in principe als een stofzuiger, die de lucht eromheen zachtjes opzuigt en de vervuilende stoffen die hij opvangt in een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) vasthoudt. De gereinigde lucht wordt dan weer in de ruimte uitgestoten.

Een paar zuiveraars zullen ook de luchtmoleculen tijdens het proces elektrisch laden (ioniseren), wat ook wordt gezegd om de lucht die we inademen verder te helpen verbeteren. We zijn niet overtuigd, maar als het je gelukkig maakt, geweldig.


Lees ook: Beste mobiele airco van 2024


Bron: https://www.t3.com/features/best-air-purifier

Naamsvermelding: Derek Adams & Duncan Bell

Uitgelicht afbeelding door: YourBestDigs

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *