Beste navigatiesysteem van 2024

De beste navigatiesystemen voor elk budget met het laatste nieuws van Garmin en TomTom.
Het zal u misschien verbazen dat er nog steeds een markt is voor tweedehands navigatiesystemen. Immers, veel nieuwe en recent gebouwde tweedehands auto’s worden nu geleverd met een navigatiesysteem ingebouwd. Of ze hebben ondersteuning voor Apple CarPlay en Android Audio. Wat het eenvoudig maakt om de ingebouwde mapping-apps van je smartphone te gebruiken. Zelfs als u een oudere auto heeft, is de kans groot dat u al een apparaat heeft met een groot scherm, GPS en gratis navigatiesoftware. Waarom laat u uw smartphone het werk niet doen?

Toch valt er iets te zeggen over een speciaal gebouwd navigatiesysteem. Oudere auto’s komen misschien met een gedateerd, moeilijk te gebruiken navigatiesysteem dat waarschijnlijk geen toegang heeft tot de nieuwste kaarten. Terwijl een smartphone een briljant navigatiesysteem kan maken, hebben de nieuwste speciale apparaten grote schermen, duidelijke interfaces en uitstekende audio. Hierdoor zijn ze ideaal voor gebruik in de auto. In veel gevallen is hun GPS ook betrouwbaarder. U kunt uw navigatiesysteem ook meenemen als u op vakantie gaat. Dat is een groot voordeel is als u een auto huurt.

Hier hebben we de beste navigatiesystemen op de markt uitgekozen, met prijzen variërend van € 99,-. Als u niet zeker weet wat u zoekt, kan onze aankoopgids hieronder u helpen.

De beste navigatiesystemen om te kopen


1. Beste goedkope navigatie systeem: Garmin Drive 52

Het is een beetje rommelig, maar de Garmin Drive 52 heeft alle basiskennis van het navigatiesysteem met verstandige routes, duidelijke aanwijzingen en een 3D-weergave om te helpen bij knooppunten. Echte aanwijzingen met verwijzingen naar oriëntatiepunten zijn inbegrepen en de instructies worden op een duidelijke en tijdige manier geleverd. Net als de duurdere DriveSmart-modellen zijn er interessante punten van TripAdvisor en Foursquare. Live-verkeerswaarschuwingen, waarschuwingen voor flitspalen en weersvoorspellingen. Voor de live-waarschuwingen moet u deze via Bluetooth verbinden met een smartphone met de Garmin Smartphone Link app.

Er zijn echter enkele compromissen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Het scherm is merkbaar donkerder dan het scherm op de DriveSmart modellen van Garmin en heeft een lagere (480 x 272) resolutie. Het is resistief in plaats van capacitief – alhoewel het verrassend snel reageert op deze standaarden. Je zult het ook moeten aansluiten op een PC via USB om updates te downloaden. Als je een budget van 100 euro hebt dan is dit het navigatiesysteem, maar als je er extra geld voor over hebt, is TomTom’s Go Basic iets beter.


2. Beste TomTom navigatiesysteem: TomTom Go Basic 6

Dit is het instapmodel van TomTom en – net als bij het Garmin-equivalent – zijn er duidelijke tekenen van kostenbesparing. De zuignapbevestiging is een integraal onderdeel van de unit. Hoewel de 6 inch versie die we hebben getest een hogere resolutie van 800 x 480 heeft, is deze nog steeds de minst responsieve van alle units in deze test. U bent opgelucht als de zoekfunctie automatisch aanvult wat u probeert in te voeren, omdat de invoer erg langzaam gaat.

Het is echter verrassend rijk aan andere functies. Bijvoorbeeld: updates via Wi-Fi en verbinding met je smartphone via Bluetooth voor live-verkeersupdates. Het zal ook inkomende teksten voorlezen. Het voelt sneller dan de Garmin als je door de menu’s navigeert en naar een bestemming zoekt. TomTom’s rijstrookbegeleiding en verkeersvermijdingfuncties werken hier net zo goed als op het eersteklas TomTom-navigatiesysteem. Het is jammer dat de proefperiode voor waarschuwingen voor verkeerscamera’s slechts drie maanden duurt. Ondanks dat is dit nog steeds het beste van de beginners navigatiesystemen.


3. Beste Garmin navigatiesysteem: Garmin DriveSmart 55

De baby van de Garmin DriveSmart familie, de DriveSmart 55 ziet er van voren uit als een dikke, ouderwetse phablet zonder bezels met een 5,5 inch 720p capacitief scherm in een edge-to-edge-ontwerp. Hierdoor zien de kaarten en displays van Garmin er goed uit, terwijl het vinden van bestemmingen een stuk eenvoudiger is. Koop de duurdere Full Europe-versie en je krijgt ook volledige spraakopdrachten.

Met de DriveSmart-tassen heb je nog meer functies. Bijvoorbeeld: live-verkeersupdates, live-parkeren en weersupdates via je smartphone, handsfree bellen en meldingen op het scherm. De stapsgewijze instructies zijn net zo duidelijk als altijd. Compleet met 3D-plannen voor complexe kruispunten en je kunt Garmin’s split-screen functie gebruiken om een oogje in het zeil te houden op benzinestations, eetgelegenheden en nog veel meer op je route. Bovendien wordt dit model via Wi-Fi bijgewerkt. Als je een geweldig navigatiesysteem wilt zonder enorme kosten, dan is dit het model dat je moet kopen.


4. Beste gemiddelde navigatiesysteem: TomTom Go Essential

De TomTom Go Essential voegt een aantal toeters en bellen toe aan de basisnavigatie, vooral wanneer deze wordt gekoppeld met een smartphone. Je kunt handsfree bellen of je navigatiesysteem vragen om inkomende berichten voor te lezen – je kunt zelfs een beroep doen op Siri of Google Assistant voor hulp al lijkt dit in de praktijk een kwestie van aanraken en vertrekken-. Het navigatiesysteem zelf neemt ook spraakcommando’s over, dus je kunt vragen om naar een adres te gaan of de weg naar huis te vinden, hoewel het invoeren van adressen met alleen de stem op zijn zachtst gezegd een uitdaging kan zijn. Het is veel beter in het herkennen van plaatsen waar je al geweest bent.

Anderzijds is dit gemakkelijker te gebruiken dan de Sat Nav Go Basic. Het touchscreen met een resolutie van 480 x 272 ziet er op de 5 inch-versie een beetje vaag en wazig uit, maar het is capacitief en responsief, dus is het makkelijker om te scrollen, te knijpen en tekst in te voeren. Hij wordt ook geleverd met TomTom’s actieve magnetische houder, dus je kunt hem op zijn plaats klikken als je klaar bent om te gaan en je kunt hem er in een oogwenk uittrekken als je aankomt. De Garmin DriveSmart 55 heeft een modernere stijl en is voordeliger, maar als je de voorkeur geeft aan het gevoel van de TomTom en de TomTom-uitstraling, is de Sat Nav Go Essential een prima alternatief.


5. Beste topklasse navigatiesysteem: Garmin DriveSmart 65 

De DriveSmart 65 is Garmin’s top van het DriveSmart navigatiesysteem met een 6,95 inch scherm. Je kan gebruik maken van spraakopdrachten en alle toeteres en bellen. Het is een groot scherm dankzij de 1.024 x 600 resolutie en het enorme, heldere, capacitieve display. Het lijk misschien dom om zo’n groot paneel te hebben. Echter maakt het het tikken op knoppen of het krijgen van instructies in één oogopslag een stuk makkelijker. Dat is een goede zaak, want net als bij de TomTom Go Essential zijn spraakopdrachten een beetje ’touch and go’. Betaal €60,- extra en je kunt een versie met ingebouwde Amazon Alexa hebben. Dit is nuttiger voor herinneringen, nieuws en weer en Amazon Music dan voor navigatie spraakbesturing.

Oftewel het komt goed overeen met de TomTom on-functies. Zoals: handsfree bellen via je smartphone, live-verkeersupdates, live-parkeren en waarschuwingen voor flitspalen wanneer je verbonden bent via Garmin’s app. Garmin’s Real Directions oriëntatiepunten en 3D-weergave van knooppunten zijn een pluspunt als je onbekende wegen berijdt. De instructies worden ruimschoots voor je ze nodig hebt geleverd – ondanks ze soms iets te vroeg zijn – . De DriveSmart 65 is misschien wel het beste van de nieuwe navigatiesystemen. Mits u het niet storend vindt om iets te hebben dat praktisch een tablet op uw dashboard is.


6. Geweldige navigatie en een ingebouwde dashcam: Garmin DriveAssist 51

Het combineren van een navigatiesysteem met een dashcam is een briljant idee. Vooral als je een oudere auto hebt met slechts één stopcontact. De DriveAssist 51 LMT-D brengt je niet alleen van A naar B, maar levert ook het bewijs als je in een verkeersongeluk terechtkomt. Misschien is Garmin een beetje te ambitieus is geweest met een aantal andere functies. Zoals waarschuwingen dat je te dichtbij de auto voor je staat of van de weg afdrijft. Je kunt meer dan een paar valse waarschuwingen verwachten, dus je kunt ze misschien beter uitschakelen.

Anderzijds speelt de DriveAssist in op alle gebruikelijke sterke punten van Garmin’s navigatiesysteem, inclusief live-verkeerswaarschuwingen en weersupdates. Als je verbinding hebt via je smartphone en zelfs informatie over lokale parkeerplaatsen. U kunt ook handsfree bellen en meldingen op het hoofddisplay krijgen, terwijl de Europa-versie volledige spraakopdrachten aan de mix toevoegt. Het is een handig twee-in-een apparaat, maar duurder dan het equivalente stand-alone navigatiesysteem. U kunt de goedkopere DriveSmart 55 misschien beter combineren met een aparte dashcam.


7. Het ultieme slimme navigatiesysteem: TomTom Go Premium

Deze prijzen zijn hoog, zelfs voor een high-end navigatiesysteem. Hoe rechtvaardigt TomTom’s premium model dit? Het begint met het bieden van een hoogwaardige ervaring met een helderder 5-inch of 6-inch capacitief scherm dat veel gemakkelijker in het oog ligt. Ook reageert het veel beter met een hogere 800 x 480 resolutie op het grotere model. Helaas heeft het 5-inch model dat we getest hebben een 480 x 272 resolutie. Het voelt ook sneller en scherper dan de Basic of Essential, waardoor het gemakkelijker is om een bestemming te vinden. Hoewel de stembesturing niet effectiever is dan op het goedkopere model.

Verder biedt de Premium dezelfde set smartnavigatiefuncties samen met levenslange verkeers- en flitspaalwaarschuwingen via een ingebouwde SIM-kaart. Zelfs zonder verbinding met uw smartphone.

Het heeft ook een troef achter de mouw in de integratie van IFTTTTT functionaliteit. U kunt de populaire smart-home-automatiseringstechnologie gebruiken om locatie- en adresgegevens te synchroniseren met het navigatiesysteem. Om vervolgens specifieke acties te activeren wanneer u een bestemming bereikt. Bijvoorbeeld: het inschakelen van de verlichting of het inschakelen van de thermostaat als u bijna thuis bent. Je kunt het navigatiesysteem ook gebruiken om je locatie en aankomsttijd te delen met vrienden, familie of collega’s. Zelfs met de Google Assistant om een bestemming naar je navigatiesysteem te sturen. De kans is immers groter dat hij de juiste keuze maakt dan de ingebouwde spraakbesturing.

Er is een behoorlijke hoeveelheid instellingen te doen om dit mogelijk te maken. Als je een fan bent van IFTTTTT kan dit onweerstaanbaar zijn. Zo niet, biedt de TomTom Go Premium je nog steeds alle hulp die je nodig hebt. Ook al is de prijs ervoor erg hoog.


Waarop letten bij het kopen van de beste navigatiesysteem?

De eenvoudige bediening en de beste navigatiesystemen maken het ons zo gemakkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld om uw bestemming te vinden, een route te kiezen en nabijgelegen voorzieningen te vinden. We hebben allemaal eten, onderdak of een benzinestation nodig als we onderweg zijn.

Natuurlijk kan het hebben van een scherm in de auto een afleiding zijn. Hiervoor zijn de interfaces ontworpen om de interactie met de bestuurder tot een minimum te beperken. Veel van de interfaces zijn nu voorzien van spraakbedieningselementen. Dit vermindert het gebruik van het touchscreen sterk. Alhoewel de ervaring leert dat de nauwkeurigheid van het touchscreen veel te wensen overlaat. Wanneer u het scherm wel bereikt, is het fijn dat het scherm dezelfde capacitieve technologie gebruikt als smartphones. Goedkopere en oudere modellen hebben meestal aanraakschermen met elektrische weerstand. Deze hebben meer druk nodig als je een toets indrukt en niet zo’n helder of levendig beeld geven.

Hoe zullen navigatiesystemen mijn reis soepeler maken?

Alle navigatiesystemen ontvangen signalen van GPS-satellieten. Daaruit kunnen ze berekenen waar u zich bevindt en in welke richting u zich beweegt. Ze gebruiken deze gegevens met de kaarten om een route te plannen en uw voortgang bij te houden. Hierbij worden aanwijzingen gegeven over wanneer en waar u moet afslaan, van rijstrook moet veranderen of een specifieke rotonde moet nemen.

Zelfs basis navigatiesystemen worden nu geleverd met levenslange kaartupdates. Dus u moet niet in de war raken door de veranderende wegindeling en rotondes langs uw route. Bovendien hebben de twee toonaangevende fabrikanten – Garmin en TomTom – nu jaren de tijd gehad om hun kaartschermen en stembegeleiding aan te scherpen. Dit met duidelijke, tijdige aanwijzingen die u meenemen door aan te geven wat u moet doen en wanneer.

Er zijn natuurlijk ook verschillen. Hier komt het neer op zaken als 3D-knooppuntdisplays die uw pad door een reeks bochten of ingewikkelde kruisingen laten zien. Dit kan het verschil maken als je op een onbekende weg bent of omringd wordt door snelverkeer. Sommige Garmin navigatiesystemen bieden ook uitzicht op de straten als u uw bestemming nadert, zodat u het gebouw of een laatste afslag niet mist. Ze kunnen ook visuele aanwijzingen gebruiken om u te helpen, zoals de suggestie dat u na een oriëntatiepunt een afslag maakt.

De grootste tijdbesparende functie is de live-verkeersupdate, die je tegenwoordig zelfs op een aantal betaalbare navigatiesystemen kunt vinden. De grote fabrikanten houden het verkeer op grote wegen in de gaten en sturen pro-actief waarschuwingen, zodat u grote vertragingen tijdens het plannen of zelfs tijdens het rijden kunt voorkomen. Waarschuwingen voor flitsers zijn een andere nuttige bonus, hoewel u misschien een abonnement moet betalen om ze up-to-date te houden.

Is er nog iets anders de moeite waard om op te letten?

Fabrikanten van navigatiesystemen hebben nu een ‘if-you-can’t-beat-‘em’-benadering gekozen voor smartphones, door functies toe te voegen die werken met uw smartphone of door nuttige functies aan de oppervlakte te brengen. Sommige zijn ook te vergelijken met Bluetooth-systemen in de auto, zodat u kunt bellen en gebeld kunt worden via de ingebouwde microfoon en luidspreker, wat handig kan zijn als uw auto nog geen geïntegreerde ondersteuning heeft. Anderen gebruiken uw mobiele verbinding voor live-verkeersupdates of geven sms-berichten weer op het scherm van het navigatiesysteem. Sommige hebben hun eigen ingebouwde SIM zodat u niet aan de maandelijkse datahoeveelheid van uw smartphone raakt.

We zien ook navigatiesystemen die aansluiten op andere diensten, zoals TripAdvisor en Foursquare die u naar (afhaal)restaurants, bioscopen en andere bezienswaardigheden in de nabije omgeving brengen. Nogmaals, dit is niet iets wat u niet kunt doen op uw telefoon, maar het is leuk om te zien dat het geïntegreerd is in je navigatiesysteem.

Garmin produceert ook een lijn van navigatiesystemen met een ingebouwde dashcam. Deze registreert niet alleen wat er op de weg voor u gebeurt, maar het kan je ook cameragestuurde rijwaarschuwingen geven. Bijvoorbeeld om u te laten weten wanneer u te dicht bij het voertuig voor u rijdt of uit je rijstrook wegdrijft. Bij het naderen van sommige bestemmingen zal het zelfs een pijl op het live-camerabeeld plaatsen.


Bron: https://www.expertreviews.co.uk/sat-nav/1405580/best-satnav-tomtom-garmin

Naamsvermelding: Stuart Andrews & Dominic Tobin

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *