Beste platenspeler van 2024

Platenspelers van tegenwoordig zijn behoorlijk anders dan de oude platenspelers die je misschien verstopt op je zolder zou vinden. De platenspelers van tegenwoordig zijn erg moderne apparaten en zijn onmisbaar voor elke muziekliefhebber die geen genoeg kan krijgen van het geluid van vinyl.

Je zult merken dat de meeste moderne platenspelers uitgerust zijn met moderne techniek zoals ingebouwde Bluetooth en USB-uitgangen. Hiermee kun je je muziek makkelijk digitaliseren.

Nu vinyl weer steeds populairder wordt, is de verkoop van platenspelers sinds 2012 wereldwijd gegroeid. Er is nog nooit een beter moment geweest om een nieuwe platenspeler te kopen.

Stof je oude platencollectie af en maak je klaar om je favoriete nummers te draaien. Dit zijn de beste platenspelers van 2024.


1. Audio Technica AT-LP120XUSBBK Platenspeler

De Audio-Technica AT-LP120-USB is een geweldige platenspeler voor elke beginnende vinylliefhebber. Het beschikt over de mogelijkheid om 33 ⅓, 45 en 78 RPM te spelen. Dit betekent dat er nooit een album zal zijn dat je niet kunt afspelen. Er is ook een ingebouwde voorversterker, zodat je geen zorgen zult hebben over het vinden van een voorversterker.

Nieuwe platenverzamelaars zullen genieten van de eenvoudige installatie en functies. Mensen die al langer vinyl luisteren zullen genieten van de optie om de verticale volghoek, de volgkracht en de gemakkelijk vervangbare headshell in te stellen. Het ziet eruit als een Technics SL-1200 ripoff, maar voor een fractie van de prijs is het de moeite waard.

De AT-LP120-USB wordt ook geleverd met een USB-uitgang waarmee je jouw platencollectie kunt opnemen. Dit deck heeft de perfecte balans tussen gebruiksgemak voor beginners en extra mogelijkheden voor gevorderden.


2. Audio Technica AT-LP60XUSBGM

Als je geen fortuin wilt uitgeven aan de beste platenspeler ter wereld dan is de Audio-Technica AT-LP60 een perfecte keuze voor jou. Het is misschien niet het beste geluid, maar de kwaliteit is nog steeds prima.

Het apparaat is draagbaar, kan de meeste vinylplaten afspelen en is veruit de goedkoopste platenspeler die we op deze lijst hebben staan. Het apparaat is ook volledig automatisch. Dit betekent dat de arm automatisch neerkomt en dat je er niet meer aan hoeft te komen. Wanneer je in slaap valt krijg je ook niet dat vervelende geluid als de plaat klaar is met draaien, want de naald gaat automatisch omhoog.

Het enige nadeel van deze goedkope platenspeler is dat hij niet geschikt is voor een al te lange tijd. De phono-voorversterker is ingebouwd en dus kun je deze niet vervangen. Gelukkig kun je de naald wel vervangen als deze eenmaal versleten is.

Hoewel er goedkopere platenspelers op de markt zijn, zijn deze niet de moeite waard. Deze kunnen je kostbare platen beschadigen vanwege goedkope en slechte naalden. Vinyl is duur, dus we raden de AT-LP60 aan voor beginners.


3. Denon DP-300F

De Denon DP-300F is een prachtige platenspeler die net zo goed klinkt als hij eruit ziet. De bijgeleverde DSN-85-cartridge is niet de beste, maar het lukt toch om je muziek luchtig te laten klinken. Je zult veel meer geld moeten uitgeven om meer details te kunnen horen, dus is dit een koopje voor de kwaliteit.

Hoewel de DP-300F USB-uitgangen mist, is het toch een geweldige platenspeler. De automatische start-stop-functie van de Denon betekent dat je naald niet versleten is aan het einde van het spelen van een plaat, omdat de arm onmiddellijk terugkomt als een album klaar is.

De bouwkwaliteit is goed voor een all-plastic platenspeler, maar de knoppen voelen goedkoop aan. Dit is een klein probleem, maar dit is geen struikelblok waardoor je het product moet vergeten. Als je de Audio-Technica AT-LP120-USB niet mooi vindt, overweeg dan de Denon DP-300F.

Lees ons volledige Denon-DP 300F review voor meer informatie.


4. Rega Planar 1 Platenspeler 

Er is veel discussie over de vraag of de Rega Planar 1 of de Pro-Ject Debut Carbon de beste Hi-Fi platenspeler is. Het is geen groot verschil en er zijn geen duidelijke winnaars. Ze bieden elk een uitstekende geluidskwaliteit voor de liefhebbers met een groot budget.

De Planar 1 heeft niet de chique carbon toonarm van de Pro-Ject. Toch klinkt de Planar 1 nog steeds uitstekend en is hij goed gedempt met zijn fenolhars schotel. En voor nieuwelingen is de Rega Planar 1 nog steeds eenvoudig in te stellen, al zul je wel je eigen phono-voorversterker moeten leveren.

Uiteindelijk klinkt de Rega Planar 1 gewoon zo goed dat het moeilijk is om iets anders te kiezen. Zang klinkt schitterend en je hoort de textuur van instrumenten als de viool erg duidelijk. De bijgeleverde Rega Carbon-cartridge is niets bijzonders, maar is wel een goede match voor de platenspeler. Het is een moeilijke keuze tussen de Planar 1 en de Debut Carbon, maar je kunt het niet echt fout doen. Onze favoriet is toch de Planar 1 en daarom zetten we deze in het rijtje.

Lees ons volledige Rega Planar 1 review voor meer informatie.


5. Sony PS-HX500 Platenspeler

De Sony PS-HX500 is ook een prima instapmodel voor wie net begint met het verzamelen van platen. Een opvallende eigenschap van de Sony is de mogelijkheid om Hi-Res audio op te nemen vanaf de USB-uitgang in 96kHz/24bit resolutie. Dit is een uitstekende functie voor diegenen die hun platen willen digitaliseren.

Als het gaat om geluidskwaliteit klinkt de Sony PS-HX500 open en hoor je duidelijk alle details. De meegeleverde naald klinkt echter soms wat hard en mist de kwaliteit van duurdere cartridges. Je kunt natuurlijk altijd een andere naald kopen en de oude vervangen.

Sommigen het minimalistische ontwerp van de Sony mooi vinden, is het niet iets voor iedereen. Het apparaat laat veel te wensen over. Door de dagelijkse omgang met de platenspeler willen we meer eersteklas materialen die niet rammelen of snel kapot gaan. Plastic kan goed uitpakken, maar hier is het een minpunt.


Bekijk ook: De beste dvd speler van 2024


Bron: https://www.techradar.com/news/best-turntables

Naamsvermelding: Lewis Leong & Olivia Tambini 

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *