Beste podcast app van 2024

Als eerste is natuurlijk uw vraag: wat is een podcast? Wikipedia geeft de volgende definitie: “Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast. ”

Meestal zijn podcasts over een specifiek onderwerp zoals over muziek, kunst, een rechtszaak, misdaad of sport. Dit soort onderwerpen worden dan besproken door mensen die er veel over weten. Als u dit interesseert dan kunt u op ieder moment een van de onderstaande apps gebruiken om mee te luisteren.

Podcasts worden vaak geluisterd in de auto of op de fiets, omdat het met een koptelefoon of oortjes zeer fijn is om onderweg te luisteren. U kunt ze waar dan ook beluisteren. Meestal kunt u ze ook downloaden als u onderweg geen internet heeft.

Hieronder vindt u de 10 beste podcast apps gerangschikt. Ook staan er afbeeldingen van de mobiele apps bij en details over hun prijzen en een paar woorden over wat ze uniek of nuttig maken.

1. Breaker the social podcast app

Foto credits: Steemhunt

Prijs: Gratis

Breaker is een gratis iOS-only podcast app met een sociaal aspect. Door het te verbinden met Twitter, Facebook of uw contacten kunt u andere mensen die u kent vinden die Breaker gebruiken en ze volgen om aanbevelingen te krijgen. Ook kunt u bekende mensen vinden en luisteren naar wat ze interessant vinden. U kunt zien naar welke programma’s en afleveringen mensen luisteren en commentaar lezen die ze op afleveringen achterlaten.

Bij het verkennen van nieuwe podcasts kunt u zien hoeveel andere Breakergebruikers zich hebben geabonneerd op de show. De app is geheel gratis om te gebruiken zonder dat u extra dingen binnen de app moet kopen. Alles is gelijk beschikbaar en er is geen pro-versie waarvoor u moet betalen om de app in zijn volledigheid te gebruiken. Er wordt geld verdiend door podcasters een manier te bieden om de inhoud rechtstreeks aan de luisteraars te verkopen en een deel van de actie uit te voeren.


2. Castbox podcast speler

Foto credits: 9to5mac

Prijs: Gratis of 99 cent per maand voor Premium

Castbox is de podcast app om te gebruiken als u geïnteresseerd bent in het ontdekken van nieuwe podcasts. De app biedt nieuwe podcasts met behulp van een unieke aanbevelingstechniek aan. Dat is uniek voor deze app.

De resultaten zijn heel anders dan de typische top honderd lijsten die in andere apps te zien zijn. U kunt Android-, iOS- en webapps gratis gebruiken zolang u het niet erg vindt om advertenties te zien en te horen of om beperkt te zijn tot 100 abonnementen op verschillende kanalen. Premium kost 99 cent per maand en geeft u een app zonder enige advertenties die erg vervelend zijn. Ook geeft het onbeperkte abonnementen, een gepersonaliseerde homepage, prioriteit als u ondersteuning nodig heeft en vroege toegang tot nieuwe functies.

Het is ook mogelijk om Castbox gebruiken met Amazon Alexa, Apple Watch, CarPlay, Google Home en Android Auto. Let op: in de Apple App Store staat het vermeld als Podcast Player: Castbox.


3. Castro Podcast Player

Foto credits: 9to5mag

Prijs: Gratis of Castro Plus €18.99 per jaar of €5.99 voor 3 maanden.
Castro is een gratis iOS podcast app die best wel middelmatig is als u de gratis versie gebruikt. Maar als u voor €19 de plus versie koopt dan krijgt u extra voorzieningen, zoals de Sideload-feature. Deze maakt het mogelijk om zelf te uploaden en van alles te luisteren op de podcast speler. Youtube filmpjes, audioboeken en allerlei andere dingen kunt u luisteren via de app.

De rest is zoals eerder gezegd vrij normaal en heeft niets speciaals. De app geeft wel nog de mogelijkheid om de stem aan te passen van de podcaster of om achtergrondgeluid weg te filteren. Dit is erg fijn, maar niet iets wat het verschil maakt tussen een gratis of een betaalde versie. We raden de gratis versie van deze app niet aan, maar de betaalde versie is zeker wel heel goed. Het gebruik is erg gemakkelijk en intuïtief. U kunt ook de betaalde versie eerst een week uitproberen voordat u werkelijk hoeft te betalen.


4. Downcast Podcast App

Foto credits: 9to5mag

Prijs: €2,99 iOS / €4,99 macOS

Downcast behoort tot de beste podcast programma’s voor iPhones en Macs. Het werkt ook met Apple Watch en CarPlay. U betaalt eenmalig voor de programma’s en bent voor altijd eigenaar van de programma’s zonder abonnementskosten. U kunt uzelf eenvoudig abonneren op podcasts. Of u ze nu zelf zoekt of ze toevoegt via een URL kunt u zo vinden wat u wilt. Met de uitgebreide instellingen kunt u automatisch uw favoriete programma’s binnen een bepaald aantal seconden starten of vroegtijdig beëindigen, zodat u lange intro’s of het sluiten van advertenties kunt omzeilen.

Er is een geweldige lijstweergave van programma’s waarop u geabonneerd bent of die u heeft gedownload. Deze geeft u extra details zoals hoeveel afleveringen er in uw wachtrij staan, wanneer de meest recente aflevering is geplaatst en een pictogram dat aangeeft of u niet geabonneerd bent op het automatisch downloaden van de volgende versie. Als u een Apple-only gebruiker bent en geen webapplicatie nodig heeft, is Downcast een van de beste podcast apps voor u.


5. Himalaya Gratis Podcast App

Foto credits: filmora.wondershare

Prijs: Gratis

Himalaya is een nieuwkomer in de podcast-arena en is zowel een podcastspeler als een dienst voor podcastmakers. De podcastspeler is gratis en u kunt hem op Android, iOS en het web krijgen. De app toont allerlei soorten podcasts. Het suggereert afspeellijsten voor verschillende tijden, zoals voor uw ochtendroutine of voor ’s avonds op de bank. Het raadt u aan om te laten zien wat u leuk vindt tijdens dat u een aflevering van een bepaalde show speelt. Zelfs bij het zoeken en verkennen van podcasts heeft Himalaya’s categorisering een indrukwekkende diepgang. Onderwerpen zijn net zo specifiek als luchtvaart (219 shows), hindoeïsme (318) en taalcursussen (2.274). Als u geïnteresseerd bent in het meer leren over de app voor makers ga dan naar Himalaya’s makers pagina.


6. Luminary Premium Podcast App

Foto credits: Medium.com

Prijs: Gratis / €7,99 per maand voor Premium

Luminary werd begin 2019 gelanceerd met als doel om advertenties op podcasts weg te krijgen. Voor een bedrag van €7,99 per maand (wat vrij hoog is in de podcast wereld) krijgt u toegang tot alle originele programma’s. Dit is als ze eenmaal openbaar zijn, want velen zijn dat nog niet. Ongeveer 40 shows zijn gepland om dit jaar te verschijnen. Het probleem voor Luminary is dat een paar podcastnetwerken belangrijke shows van Luminary’s platform achterhouden, waaronder The Daily van The New York Times en Reply All van Gimlet Media.


7. Overcast Podcast App

Foto credits: 9to5mac

Prijs: Gratis / €9,99 per jaar voor Premium

Overcast is een iOS-only app met enkele unieke functies, waarvan de meest opvallende het delen van clips is. Met clip sharing kunt u iemand vertellen over een podcast die u leuk vindt door hem of haar een audio- of videoclip van één minuut te sturen. Het is ook fijn dat u afspeellijsten van podcastshows kunt maken, zodat elke nieuwe aflevering in de lijst (genaamd Smart Playlist) of een afspeellijst van specifieke afleveringen die u wilt horen verschijnt. De gratis versie van de app heeft wel advertenties en heeft een functiebeperking, waardoor het gebruik van de app niet fijn is. Dit is niet het geval als u bereid bent om €9,99 per jaar te betalen voor Premium. Helaas geeft Overcast u ook geen proefperiode voor de upgrade, en moet u gelijk betalen voor premium. De app is met Apple Watch wel erg fijn om te gebruiken.


8. Pocket Casts Podcast Player

Foto credits: android planet

Prijs: Gratis / €0,99 per maand, €10 per jaar voor Plus

Een van de meest geliefde podcast apps – Pocket Casts – is nu gratis voor Android en iOS. Deze app heeft een nette interface en geweldige functies. Het is gemakkelijk om te zien wat er in uw abonneelijst staat en welke afleveringen u bent begonnen, maar nog niet heeft afgemaakt. Het heeft een optie waarmee u de audiosnelheid kunt verhogen of verlagen, zodat u het tempo kunt aanpassen. U kunt het ook aansluiten op Amazon Alexa om podcasts af te spelen via een Echo-speaker. Pocket Casts kostte vroeger ongeveer €4 om de mobiele app te downloaden en nog eens €9 voor desktop apps, maar nu kan iedereen de mobiele app gratis gebruiken. Als u eerder de mobiele app heeft gekocht, zult u geen veranderingen ervaren en iedereen die de desktop apps heeft gekocht krijgt levenslang gratis toegang tot Plus.

Voor nieuwe abonnees geeft het Plus-lidmaatschap toegang toe tot de desktop apps voor macOS, Windows en web. Ook is er cloud-opslag voor makers en luisteraars die de app willen gebruiken voor het hosten van audio- en videobestanden en exclusieve thema’s.


9. Stitcher Podcast App

Prijs: Gratis / Premium vanaf €4,99 per maand of €34,99 per jaar.

Stitcher is niet alleen een podcast app, maar ook een podcast netwerk. Enkele van de hits op het programma zijn Freakonomics Radio en Levar Burton Reads. Het houdt een deel van de inhoud gereserveerd voor Premium leden, zoals Maria Bamford’s podcasts. Stitcher heeft niet de beste voorzieningen of instellingen voor het afspelen van podcast afleveringen, maar u kunt bijna overal luisteren met behulp van de apps voor Android en iOS en een webplayer. U kunt Stitcher-content ook afspelen op een Amazon Alexa-apparaat, maar ook in auto’s met behulp van CarPlay, Android Auto of rechtstreeks vanaf een slim audiosysteem. Een Premium-lidmaatschap kost €4,99 per maand of €34,99 voor een jaar.


10. Spotify

Foto credits: pcmag

Prijs: Gratis / Premium vanaf €9,99 per maand

Naast een van de beste en bekendste muziekstreamingsdiensten heeft Spotify ook podcasts. Wanneer u Spotify gebruikt om podcasts te beluisteren, staat uw podcast activiteit in een speciale tab, los van uw muziek. Het heeft niet zo veel instellingen en bedieningselementen als een meer traditionele podcast-catcherapp, maar als u al betaalt voor Spotify Premium, dan is het misschien nog steeds de moeite waard om te gebruiken voor het beluisteren van podcasts.

Een premium account – vanaf €9,99 per maand – verwijdert de beperkingen en advertenties. Echter doet het niets aan advertenties die zijn opgenomen in afleveringen.


Gemeenschappelijke kenmerken die elke podcast app heeft

Bijna alle podcast apps hebben een aantal kenmerken. U moet uzelf altijd kunnen abonneren op een show, zodat er nieuwe afleveringen in uw podcast-feed verschijnen. U moet zelf kunnen bepalen hoeveel content u naar uw apparaat downloadt, ofwel handmatig of door het aantal nieuwe afleveringen dat van elke show wordt gedownload te beperken. In sommige apps kunt u ook een limiet instellen voor de hoeveelheid opslagruimte die u wilt gebruiken.

De meeste apps hebben een audioboostfunctie die de menselijke stem automatisch verrijkt. De meeste hebben ook een dode-lucht-trimmer die, wanneer deze is ingeschakeld, automatisch stiltes wegsnijdt die langer zijn dan een ademtocht of twee.

Met elke podcast app kunt u ook afspeellijsten maken. Dit zijn sets van shows die worden ververst als nieuwe afleveringen worden uitgebracht. Ik heb bijvoorbeeld een Morning playlist die vier dagelijkse nieuwsshows bevat, zodat ik een overzicht krijg van wat er in de wereld gebeurt als ik mijn dag begin. Ik heb nog een playlist voor shows waar ik graag naar luister, terwijl ik kook.

Als het organiseren van afspeellijsten bovenaan uw lijst van behoeften of wensen staat, kan Overcast het beste passen, omdat het u zowel afspeellijsten van shows (die het Smart Playlists noemt) als afspeellijsten van specifieke afleveringen laat maken, een betere oplossing voor eenmalige activiteiten, zoals een zomerse roadtrip.


Bekijk ook: Hoe werkt een podcast en wat is het?


Bron: https://www.pcmag.com/news/the-10-best-podcast-player-apps-for-2019

Naamsvermelding: Jill Duffy

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *