Beste statief van 2024

Wilt u de mooiste foto’s maken met behulp van een digitale spiegelreflex camera? Dit kan met behulp van een statief. Of u nu op zoek bent naar een draagbaar statief of een high-end model van topkwaliteit, in dit artikel vindt u de beste statieven.

Niet alleen professionals kunnen profiteren van het gebruik van een statief, maar ook hobby-fotografen, nieuwe fotografen en videografen kunnen het beste uit hun camera’s halen door een statief te gebruiken. Als u al grote bedragen heeft uitgegeven aan de camera, zou het zonde zijn als een losse hand nog steeds de foto verpest. Waarom zou u dan niet investeren in een statief?

De aanschaf van het juiste statief is belangrijk, zonder het juiste statief kunnen de foto’s minder mooi worden. Het juiste statief maakt het mogelijk om bij weinig licht te fotograferen. Ook maakt het statief het mogelijk om een langzamere sluitertijd te gebruiken. Met een statief kunt u niet alleen de ISO-waarde (ISO waarde staat voor de lichtgevoeligheid van de film- beeldsensor) laag houden, waardoor de scherpte en algemene kwaliteit van uw foto’s te verbeteren. Maar u gaat ook creatiever met uw camera om en opent de deur naar een wereld vol fotografische mogelijkheden. Bovendien is het een must als u vanuit ongebruikelijke hoeken wilt fotograferen of wilt experimenteren met macro- of panoramafotografie.

Als u wilt investeren in uw eerste statief, wilt upgraden naar een nieuw model of gewoonweg een nieuw model wilt toevoegen aan uw collectie, hebben wij drie van onze favoriete statieven geselecteerd van €40 tot €500,-. En als u niet zeker weet wat u moet zoeken, dan zal de onderstaande aankoopgids u door alles wat u moet weten leiden.

De beste statieven om te kopen


1. MeFOTO GlobeTrotter AIR Digitaal Reis Statief

De MeFOTO GlobeTrotter is de ultieme reisgenoot van de fotograaf. Zijn compacte formaat en superlicht gewicht maken het gemakkelijk om overal mee naartoe te nemen. Ondanks het slanke ontwerp kan de GlobeTrotter zonder gereedschap worden omgebouwd tot een monopod (een éénpotig statief), zodat u ervoor kunt zorgen dat elk landschap er in de foto’s even adembenemend uitziet als in het echte leven.

De constructie van koolstofvezel zorgt voor maximale stevigheid zonder dat het te veel plek in neemt in uw bagage.
De twist lock-benen zijn zowel weer- als stofbestendig. De positie keuze van de twee benen, maakt het mogelijk om zelfs in de meest lastige posities het mooiste schot te krijgen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat de middenpoot van de monopod is voorzien van een schuimrubberen grip die comfortabel is om vast te houden, ongeacht het weer.

De prijs kan soms wat hoog uitvallen, maar de GlobeTrotter is ook verkrijgbaar in aluminium voor £60 minder als u het niet erg vindt om een extra 400g extra gewicht bij u te hebben. Wat u ook kiest, MeFOTO’s GlobeTrotter is een echte reisdriepoot die ontworpen is om onvoorspelbare omstandigheden te trotseren.

Belangrijkste specificaties – Maximale belasting: 12kg; Maximale hoogte: 163cm; Gesloten hoogte: 42cm; Gewicht: 1,7kg voor koolstofvezel/21,kg voor aluminium; Materiaal: Koolstof/aluminium; Hoofd: Kogelkop: Kogelkop


2. Manfrotto Befree Advanced Alpha Koolstofvezel Statief

Reisstatieven moeten aan de ene kant klein en licht genoeg zijn om netjes in of op een kleine cameratas te passen. Aan de andere kant zullen ze vaak in zeer zware omgevingen worden geplaatst waar de lichtgewicht bouwkwaliteit tot het uiterste wordt getest.

Voor een koolstofvezel statief is dit het beste statief dat er is. Met een maximale hoogte van 1,6 meter, dankzij de 4-delige poten, maar met een gewicht van meer dan 1,5 kg, is de Befree een licht maar stevig statief dat geschikt is voor fotografen voor algemeen gebruik tot op de grond. Dit statief is maximaal 10kg, dus wel wat aan de zware kant. Maar dit is een statief dat in staat is om alles te fotograferen, van astrofotografie tot high-end wild en sport.

De benen zijn vastgezet met twist-sloten – deze zijn groot en grof en gemakkelijk te gebruiken, zelfs als je handschoenen draagt. De kogelkop aan de bovenzijde van het statief heeft een enkele, maar grote draaibeweging, met een wrijvingsregelaar aan de andere kant. Terwijl de middelste kolom met een schroefregelaar aan de onderzijde van het statief kan worden bediend.

Bij dit statief valt er dus vrij weinig mis te gaan. Het enige wat misgaat, is de prijs, die rond de £400 is…
Echter is de prijs het wel waard, want dit is één van de beste statieven op de markt.

Belangrijkste specificaties – Maximale belasting: 10kg; Maximale hoogte: 1620mm; Gesloten hoogte: 430mm; Gewicht: 1,55kg; Materiaal: Koolstofvezel; Hoofd: Kogelkop: Kogelkop


3. Joby GorillaPod SLR Kleine Statief

De Joby GorillaPod bewijst dat de beste dingen echt komen in de kleinste verpakkingen. Dit kleine maar flexibele statiefje is verrassend sterk, ondanks zijn speelgoedachtige uiterlijk. Met een maximale belasting van 3 kg is het sterker dan veel full-size statieven en in staat om de meeste DSLR’s (Digitale spiegelreflexcamera´s) en lenzen op instapniveau te ondersteunen.


Door de Japanse ABS-kunststof, de duurzame Duitse TPE-rubberen greepringen en de op maat gemaakte roestvrijstalen cameraschroeven is dit statief zeer stevig.

Maar de GorillaPod is niet ontworpen om de stevigste driepoot te zijn die er zijn. Dit statief is gemaakt om: de maximale draagbaarheid en flexibiliteit te bieden, zonder de noodzaak om grote stukken van de kit te dragen. En daar blinkt hij zeker in uit.
Dit doet hij met zijn super flexibele 360° beengewrichten, die het mogelijk maken om uw camera op de meest ongebruikelijke plaatsen te plaatsen. De rubberen voetjes en ringgrepen zorgen ervoor dat hij stevig op zijn plaats wordt gehouden.

Hoewel er nu verschillende vergelijkbare modellen op de markt zijn, overtreft de GorillaPod de goedkopere modellen. Bij de GorillaPod blijven de beengewrichten hun stevigheid behouden na verloop van tijd, wat betekent dat uw camera altijd goed wordt ondersteund. Dit is zeker de prijs waard.

Belangrijkste specificaties – Maximale belasting: 3kg; Maximale hoogte: 25cm; Gesloten hoogte: 25cm; Gewicht: 190g; Materiaal: Kunststof; Hoofd: Kogelkop: Kogelkop


Waar op letten bij het kopen van de beste statief?

Natuurlijk moet er gelet worden op de soort foto´s dat de fotograaf wilt maken. Waar wordt het statief gebruikt? Hoe wordt het statief gebruikt? Wanneer wordt het statief gebruikt? Etc. De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk om over na te denken.


Welke maat statief heb ik nodig?

De hoogte en de grootte van uw statief zullen waarschijnlijk afhangen van waar en hoe u het gaat gebruiken. Als u uw statief tijdens lange wandelingen of reizen moet dragen, wilt u natuurlijk dat het zo compact en licht mogelijk is. Aan de andere kant, als u meestal portretten maakt of in een studio werkt, zal de draagbaarheid niet zo belangrijk zijn als voor een landschapsfotograaf. Ook als u lang bent, wilt u er zeker van zijn dat je statief hoog genoeg uitsteekt om niet al uw tijd te hoeven doorbrengen op uw hurken.


Waarom is de laadcapaciteit van een statief belangrijk?

Het laadvermogen/ gewichtsklasse geeft aan hoeveel gewicht een statief veilig kan dragen. Zwaardere statieven hebben meestal een hoger laadvermogen, maar als u bereid bent om serieus geld uit te geven, dan vindt u lichtgewicht statieven die zelfs de zwaarste DSLR’s aankunnen. Wat u ook doet, laat u niet verleiden tot het kopen van een goedkoper statief met een lagere gewichtsclassificatie dan dat u nodig heeft. De kans dat u gebroken apparatuur moet vervangen is dan groot. Om dure ongelukken te voorkomen, raden wij u aan een statief te kiezen dat minstens 1,5x het gewicht kan dragen dat u op het statief plaatst.


Welke soorten statiefkoppen zijn er?

Het mag dan een van de kleinste onderdelen zijn, maar het is ook een van de belangrijkste. De statiefkop (is het deel waar je camera op aansluit en het deel dat je camera veilig houdt) is er in vele verschillende vormen.

De selectie hier omvat statieven met de twee meest populaire soorten hoofd: de kogelkop en de schuine stand van de kop. De eerste is het snelste en gemakkelijkste type hoofd om te gebruiken, maar kost meestal een aardig bedrag. De laatste is een meer betaalbare optie en biedt extra precisie en is makkelijk in te stellen, maar is niet zo snel en gemakkelijk op te zetten als de kogelkop. Deze twee soorten worden door ons het meest aangeraden.


Heb ik een koolstofvezel statief nodig?

De meeste statieven zijn gemaakt van aluminium of koolstofvezel. Beide zijn extreem duurzaam, maar koolstofvezel heeft als bijkomend voordeel dat het lichter is en volledig ongevoelig voor corrosie (zoals roesten). Koolstofvezel statieven zijn duurder dan hun aluminium tegenhangers, maar hun lage gewicht maakt ze een goede investering voor iedereen die serieus met fotografie bezig is. Maar ook voor iedereen die een beetje aan zijn/haar lichaam denkt bij het dragen van het statief.


Bron: https://www.expertreviews.co.uk/digital-cameras/1405645/best-tripod

Naamsvermelding: Edward Munn & Dave Stevenson

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *