Beste WiFi router van 2024

Ontdek de beste draadloze routers om uw internetsnelheid te verbeteren en tegelijkertijd het beste uit uw router te halen.

Als uw WiFi verbinding steeds langzamer wordt of als Netflix blijft bufferen is de boosdoener waarschijnlijk uw draadloze router. Zelfs met goede snelheden kan het zijn dat u in bepaalde delen van het huis geen WiFi signaal kunt krijgen. Waarschijnlijk heeft u helemaal geen verbinding in de tuin. Wat kunt u hier aan doen?

Een nieuwe router kan uw draadloze dekking verbeteren en ervoor zorgen dat u het meeste uit uw breedbandverbinding haalt. Er is net een nieuwe innovatieve soort op de markt. Dit is de 802.11ax die ook wel bekend staat als WiFi 6. Veel apparaten kunnen met deze technologie meer doen dan eerst, zoals sneller downloaden en streamen.

Er zijn tal van opties waaruit u kunt kiezen. Hieronder vindt u onze selectie van de beste routers op de markt. Ook staan er links naar onze volledige en diepgaande beoordelingen.

De beste draadloze routers om te kopen in 2024


1. Linksys EA9500 Wifi Router

De Linksys EA9500 is een stevige router met maar liefst acht antennes. Die helpen het apparaat een van de snelste WiFi verbindingen die we hebben gezien te geven. Zelfs aan de andere kant van het huis waren we in staat om downloadsnelheden van meer dan 100 Mbits/sec te krijgen.

Het beschikt ook over acht ethernetpoorten. Dit is meer dan bijna elke andere router die u zult vinden. Daarnaast krijgt u nog een ethernet WAN-aansluiting (die u nodig heeft om een externe breedbandmodem aan te sluiten).

Dankzij de dubbele USB 3-poorten kunt u tegelijkertijd een harde schijf en een printer delen. De zeer visuele beheerinterface maakt het eenvoudig om geavanceerde functies zoals een gastnetwerk en dynamische DNS in te stellen. Het webportaal kan een beetje traag zijn, maar over het algemeen is dit een uitstekende router. Hij biedt die topsnelheid en functies tegen een nauwelijks meer dan een gemiddelde prijs.

Belangrijkste specificaties – Modem: Geen; WiFi standaard: 802.11ac; opgegeven snelheid: 5.400Mbits/sec; USB-poorten: 2 x USB 3


2. ASUS RT-AX88U Wifi Router

Het is niet goedkoop, maar als u graag WiFi 6 wil omarmen is deze Asus-router de beste optie. Getest met een 802.11ax-compatibele laptop gaf hij ons ongelooflijke draadloze snelheden van meer dan 70 MB/sec. Dit is gelijk aan 560Mbits/sec. Prestaties over 802.11ac is natuurlijk langzamer, maar de verbinding was nog steeds snel. Het was krachtig genoeg om 4K Netflix te streamen, zelfs in de verste uithoeken van ons huis.

De functieset is onberispelijk met acht gigabit ethernetpoorten en USB 3-poorten aan zowel de voor- als achterzijde. Het webportaal bevat ondertussen een VPN-server en u kunt Alexa gebruiken om basistaken te automatiseren. Een uitstekende wifi router die een hoge lat legt voor toekomstige 802.11ax rivalen.

Belangrijkste specificaties – Modem: Geen; WiFi-standaard: 802.11ax; opgegeven snelheid: 6.000Mbits/sec; USB-poorten: 2 x USB 3


3. TP-Link Archer VR2800 Draadloze Wifi Router

De TP-Link Archer VR2800 is een zeer waardevolle router. Hij beschikt over alle belangrijke functies. Het heeft 802.11ac Wave 2 WiFi en werkt met ADSL2+, VDSL2 en kabelverbindingen. Het ondersteunt zelfs Sky Fibre- en ADSL-verbindingen. Het verkrijgen van uw gebruikersnaam en wachtwoordgegevens kan helaas wel een beetje een uitdaging zijn.

De prestaties zijn indrukwekkend. De router is een eitje om te installeren, te onderhouden en te configureren. Vooral het eenvoudige ouderlijk toezicht bevalt ons goed. Wil u uw ISP-unit vervangen? Dan is deze TP-link router wat voor u. Dit alles doet het tegen een zeer redelijke prijs.

Belangrijkste specificaties – Modem: VDSL2/ADSL2+ (plus speciale kabel WAN-poort); WiFi standaard: 802.11ac Wave 2; opgegeven snelheid: 2.800 Mbit/sec; USB-poorten: 2 x USB 3


4. D-Link EXO AC2600 Goedkope Wifi Router

Als u een serieuze wifi router met een strikt budget nodig heeft is de EXO AC2600 wat u zoekt. Het is een dual-band wifi router met volledige ondersteuning voor 802.11ac en vier antennes die een goede dekking bieden.

Vier Gigabit ethernetpoorten ondersteunen bekabelde verbindingen. Er zijn zowel USB 2 als USB 3-aansluitingen voor het delen van externe schijven in uw netwerk. Helaas is er geen printerondersteuning. Ook is er slechts beperkt ouderlijk toezicht. Toch is het voor €119 is het erg moeilijk om te klagen. Het is een zeer goedkope router voor de kwaliteit.

Belangrijkste specificaties – Modem: Geen; WiFi standaard: 802.11ac; opgegeven snelheid: 2.600Mbits/sec; USB-poorten: USB 2, USB 3, USB 3


5. Netgear Nighthawk XR700 Wifi Router Voor Gamers

De Nighthawk XR700 is niet zoals andere wifi routers. In plaats van de gebruikelijke algemene firmware draait hij de gespecialiseerde DumaOS. Deze is speciaal ontworpen om gamer-vriendelijke functies aan te bieden die u elders niet zult vinden. Geo-filtering helpt ervoor te zorgen dat u verbinding krijgt met een lokale server. Dit helpt de vertraging aan de lage kant te houden. De anti-bufferbloat zorgt ervoor dat andere thuisapparaten uw bandbreedte niet kunnen afpakken en uw spelervaring niet kunnen verstoren.

Geen twijfel mogelijk: de prijs is hoog. Maar voor het geld krijgt u niet alleen al het goede van DumaOS, maar ook uitstekende 802.11ac prestaties. Met downloadsnelheden van bijna 20 MB/sec in alle gebieden van ons testhuis. Er is zelfs een aansluiting voor een 10 GbE adapter voor waanzinnig snelle bedrade verbindingen. Wat uw ambities ook zijn zal de XR700 ze bijbenen.

Belangrijkste specificaties – Modem: Geen; WiFi standaard: 802.11ac; opgegeven snelheid: 4.266Mbits/sec; USB-poorten: 2 x USB 3


6. ASUS BRT-AC828 Wifi Router Voor Kleine Bedrijven

De BRT-AC828 van Asus is perfect voor een klein bedrijf of een druk kantoor aan huis. Het heeft een royale acht gigabit Ethernetpoorten, een hardware VPN-server en een paar Gigabit WAN-poorten. Hierdoor is het apparaat in staat automatisch over te schakelen naar een back-up internetverbinding als uw hoofdlijn uitvalt. Het kan zelfs een WiFi hotspot voor klanten opzetten en hosten met een eigen portaal voor gebruikersnaam en wachtwoordinvoer. Het gebruik van het apparaat is zeer gemakkelijk.

We vonden de algemene prestaties van de BRT-AC828 uitstekend. In ons testhuis verspreidde de BRT-AC828 hoge snelheden over het hele huis. De snelheden komen dicht in de buurt van wat u zou krijgen van een meshsysteem. Het is overkill voor uw gemiddelde huishouden. Het is te duur voor die rol. Voor een klein bedrijf of een zelfstandige handelaar is het een goede keuze.

Belangrijkste specificaties – Modem: Geen; WiFi standaard: 802.11ac; opgegeven snelheid: 2.500Mbits/sec; USB-poorten: 2 x USB 3


7. Asus DSL-AC68U Wifi Router

De Asus DSL-AC68U wordt geleverd met een ingebouwde ADSL-modem, zodat deze uw huidige onderpresterende wifi router volledig kan vervangen. U kunt echter ook een van de vier Gigabit Ethernetpoorten configureren als WAN-connector. Deze kunt u gebruiken met een extern modem. Dit zorgt ervoor dat u in de toekomst naar kabel kunt overschakelen als u dat wenst.

Hoewel de WiFi voorziening alleen dual-band is zijn de prestaties geweldig. Vooral gezien het compacte formaat van het apparaat is het verbazend. De USB 3-poort aan de achterkant kunt u gebruiken om een printer of opslagruimte te delen. U kunt ook een 3G/4G USB mobiele internetadapter aansluiten als een uitwijkoptie als uw thuisbreedband uitvalt. Voor deze prijs is het een prachtig pakket.

Belangrijkste specificaties – Modem: ADSL2+/VDSL2; WiFi-standaard: 802.11ac; opgegeven snelheid: 1.300Mbits/sec; USB-poorten: 1 x USB 3


Waarop moet u letten bij het kopen van een draadloze WiFi router?

Voordat u in een nieuwe router investeert moet u controleren of deze werkt met uw internetverbinding. Als u een oude ADSL-verbinding heeft wilt u een router met een ADSL2+-modem. Heeft u glasvezel breedband? Dan heeft u waarschijnlijk een router met VDSL2-ondersteuning nodig.

In sommige gevallen heeft u alleen een externe WAN-poort nodig. Als u een Virgin Media fiber klant bent kunt u de bijgeleverde router overschakelen naar modemmodus. Deze kan u met een Ethernet-kabel verbinden met de door u gekozen router. Sommige routers ondersteunen zowel ADSL als VDSL. Dit kan erg handig kan zijn als u in de toekomst van provider wilt veranderen.


Moet ik wachten op WiFi 6?

WiFi 6 – of 802.11ax is de nieuwe draadloze standaard die je een snellere verbinding geeft. Ook heeft het een beter bereik zodat alle hoeken van uw huis of kantoor een fatsoenlijk signaal kunnen krijgen. Wifi 6 raakt bovendien veel minder overbelast dan 802.11ac wanneer veel apparaten tegelijk verbinding willen maken.

Klinkt geweldig, hè? De 802.11ax is echter nog vrij nieuw en u betaalt extra voor een router die deze ondersteunt. Ook ziet u pas het volledige voordeel als u ook uw apparaten heeft geüpgraded. Alle 802.11ax-routers werken met nieuwere clients dan de 802.11ac. De 802.11ac is ook nog bruikbaar op veel oudere apparaten. Misschien heeft u nog geen behoefte aan vervanging van uw apparaten voor zoveel geld. Dan is het misschien zinvol om even te wachten tot de 802.11ax-hardware in prijs daalt. Dan is het allemaal net wat betaalbaarder.


Wat is het verschil tussen dual-band en tri-band?

Alle moderne wfi routers kunnen op twee radiobanden tegelijk zenden en ontvangen. De 5 GHz-band is snel, maar sommige oudere apparaten ondersteunen het niet. De 2.4 GHz-band is langzamer, maar heeft een groter bereik. Het kan hierdoor goed zijn voor grote oude huizen met dikke muren.

Één apparaat die verbinding maakt kan prima. Helaas als meerdere clients verbinding proberen te maken met dezelfde radio kunnen storingen van het signaal de zaken vertragen. Een tri-band WiFi router bevat twee afzonderlijke 5 GHz-radio’s, waardoor er twee keer zoveel apparaten tegelijkertijd op volle snelheid kunnen communiceren. Hierdoor kan het een slimme investering zijn als u een huis vol met WiFi-apparaten heeft. Dit geldt echter vooral voor 802.11ac. Want zoals we al zeiden, kan de 802.11ax eleganter omgaan met gelijktijdige verbindingen. Tri-band technologie wordt dus steeds minder noodzakelijk naarmate er meer innovatie is op het gebied van routers.


Wat is het verschil tussen een draadloze router en een meshsysteem?

Een meshsysteem doet hetzelfde basiswerk als een normale router, maar er zitten extra “satellieten” in uw pakket. Deze kunt u in uw huis plaatsen om het draadloze signaal breder te verspreiden. Een meshkit zal duurder zijn dan de gemiddelde router. Wel zijn ze perfect om verbinding te krijgen in alle hoeken van uw huis.


Welke snelheden kan ik verwachten?

Fabrikanten adverteren zeer hoge overdrachtssnelheden, maar dit zijn theoretische maxima. In het echt komt de snelheid nooit in de buurt van de advertenties.

Ook hebben fabrikanten de gewoonte om de snelheden van verschillende golflengtes bij elkaar op te tellen. Zo komen ze tot een misleidende datasnelheid. Stelt u zich even voor: u heeft een router die 2.4 GHz ondersteunt. Daarnaast heeft u ook nog twee 5 GHz-verbindingen in dezelfde router. Dan telt de fabrikant de snelheden van die twee bij elkaar op en deze snelheid adverteren ze. Dat is oneerlijk, want u kunt natuurlijk niet met twee golflengtes tegelijk verbonden zijn. In werkelijkheid zal dus geen enkel apparaat een verbinding krijgen gelijk is aan de advertenties. De werkelijke overdrachtssnelheden die u ziet zullen waarschijnlijk minder dan de helft daarvan zijn.


Laat u niet te veel ophangen aan extreme snelheden:

Het is leuk om snel grote bestanden over uw persoonlijke netwerk te kunnen kopiëren. Maar als het om downloaden en video streaming gaat, is de beperkende factor meestal uw internetverbinding. Hierop is een nieuwe router niet het antwoord. Dan moet u vaak gewoon een bekabeld netwerk aanleggen in uw huis.


Hoeveel bekabelde ethernetpoorten heb ik nodig?

Ethernetpoorten zijn verre van verouderd. Veel “slimme” thuisapparaten worden geleverd met hubs. Deze moet u aansluiten aan uw router. Op deze hubs kunt u ethernetkabels aansluiten. Dit zorgt voor een betrouwbare en snelle internetverbinding. Als u een NAS-schijf toe wilt voegen aan uw netwerk, dan zal dat ook een poort nodig hebben. We raden u aan een model te zoeken dat minstens vier poorten heeft. Indien nodig kunt u een goedkope ethernet-switch kopen om meer bekabelde apparaten op uw router aan te sluiten.

Sommige high-end routers bieden u de mogelijkheid om twee poorten samen te voegen tot één enkele 2 Gbits/sec verbinding. Ze kunnen zelfs speciale snelle poorten hebben met een capaciteit van 10 Gbits/sec. In de praktijk zult u waarschijnlijk niet veel gebruik maken van deze mogelijkheden. U kunt uw NAS-box wel een supersnelle verbinding met uw router geven. Toch wanneer u daadwerkelijk toegang tot uw bestanden wil hebben heeft u deze snelheid niet. In dit geval is de verbinding van router naar laptop een knelpunt.


Op welke andere functies moet ik letten?

Als u kinderen heeft dan kunt u misschien een router met ingebouwd ouderlijk toezicht kiezen. Sommige laten u de toegang tot het internet beperken op een per-device basis. Andere routers kunnen op bepaalde tijdstippen van de dag toegang weigeren. Ook zijn er routers die verbinding beperken aan een bepaalde hoeveelheid tijd. Sommige bieden zelfs categorie-gebaseerde webfiltering. Er zijn ook softwarepakketten die hetzelfde kunnen doen. Toch zijn router gebaseerde controles gemakkelijker bij te houden en te beheren.

De USB 3-aansluiting maakt het gemakkelijk om een harde schijf te delen met uw hele netwerk. Het is een goedkoop alternatief voor een NAS-schijf voor het eenvoudig delen van bestanden. Het geeft u echter niet de veiligheid van een goed geconfigureerde RAID-array. USB 2 werkt ook, maar het is een stuk langzamer.


Bekijk ook:


Bron: https://www.expertreviews.co.uk/networks/wireless-routers/1403819/best-wireless-routers-improve-your-internet-speed-range

Naamsvermelding: Jonathan Bray & Sasha Muller

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *