Brandwerende kluis voor thuis

Een brand is niet alleen traumatiserend, maar kan ook ontzettend veel schade aanrichten aan zowel woonhuizen als bedrijfspanden. Materiële schade is moeilijk te voorkomen, maar kun je wel enigszins beperken. Met name waardevolle eigendommen en belangrijke documenten wil je niet zomaar verliezen, en dien je dus ergens op te bergen waar de vlammen ze niet kunnen bereiken. Een brandwerende kluis is daar perfect voor. 

Voordat je een brandwerende kluis aanschaft moet je goed onderzoek doen. Er zijn namelijk ontzettend veel soorten brandwerende kluizen op de markt. Ten eerste bepaal je altijd wat je op wil bergen in de kluis. Er bestaan namelijk kluizen voor verschillende voorwerpen: papier, mappen, laptops enzovoort. Papier loopt namelijk minder snel schade op door hitte dan databestanden, en heeft dus een hogere mate van bescherming nodig. We hebben de belangrijkste zaken waarop je moet letten voor je onder elkaar gezet. 


Waarop letten bij het kopen van een brandwerende kluis?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een brandwerende kluis. Wij gaan je daarbij helpen!

Ben je van plan om geld te bewaren in je kluis? Kijk dan ook naar onze top 5 beste geldkluizen


Een brandwerende kluis herkennen

Een brandwerkende kluis heeft een aantal unieke kenmerken waaraan je ze kunt herkennen. Zo hebben brandwerende kluizen een dikke wandopbouw en dikke kluisdeuren. Hoe meer isolatie of barrière materialen er gebruikt worden, des te dikker de wand. Hierdoor wordt warmte zoveel mogelijk buiten gehouden. 

Het kozijn van de kluis, waarin de deur verankert zit, is vaak voorzien van een zwart soort tape. Deze zwelt op wanneer hij in aanraking komt met brand of hitte. Dit maakt de kluis nog beter afgedicht. Tot slot kun je een brandwerende kluis vaak herkennen aan zijn houten binnen kast. Deze binnen kast is houtkleurig of gemaakt van gelakt hout. Het is juist deze houten binnen kast die ervoor zorgt dat de kluis naast brandwerend ook beschermd is tegen eventueel bluswater.


Bescherming en certificaten

De bescherming van een brandwerende kluis wordt bepaald door bepaalde normen en certificaten. Deze worden afgegeven door onafhankelijke test instituten die de kluizen veelvoudig bloot hebben gesteld aan verschillende brand en hitte tests. Certificaten worden afgegeven op bepaalde niveaus: 30, 60, 90 en 120 minuten. Hiermee wordt aangeduid hoelang een kluis blootgesteld kan worden aan brand en/of hitte voordat de inhoud beschadigd raakt. Voor normale of documenten kluizen geldt dat ze een binnentemperatuur van maximaal 170 graden aan kunnen. Datakluizen kunnen een maximale binnentemperatuur van 52 tot 75 graden aan voordat items beschadigd raken. 


Soorten sloten

De keuze voor een slot is belangrijk bij het aanschaffen van een kluis. De meeste soorten kluizen komen namelijk met de optie voor verschillende sloten. Ook hierin is het belangrijk dat je eerst bij jezelf nagaat wat je in de kluis wil bewaren. De volgende sloten zien we doorgaans op een brandwerende kluis:


Kluis met cilinderslot

Het cilinder slot is voor de meeste de goedkoopste van alle verschillende soorten sloten. Je kunt dergelijke sloten vergelijken met sloten en sleutels die je ook gebruikt om deuren en ramen mee af te sluiten.


Kluis met dubbelbaardslot

Een veiligere variant van een sleutelslot is een dubbelbaard sleutelslot. De sleutel die je krijg om de kluis mee te openen bestaat uit inkepingen en vormen die perfect in het slot passen. Normale sleutels hebben maar een soort inkeping, dubbelbaardsloten hebben er twee. Hierdoor zijn ze net wat veiliger dan een regulier cilinderslot. 


Kluis met mechanisch cijferslot

Een kluis die gebruik maakt van een mechanisch cijferslot heeft een draaibaar combinatieslot dat aan de deur bevestigd is. Om de kluis te openen doen je de juiste cijfercombinatie op het slot te draaien. De kluis gaat pas open wanneer deze juiste combinatie is gedraaid. Een kluis met mechanisch cijferslot is erg betrouwbaar. Alleen personen met de juiste combinatie kunnen de kluis openen.


Kluis met elektronisch codeslot 

Kluizen met een elektronisch codeslot gaan open door een persoonlijke pincode in te voeren. Er is altijd een hoofdcode, en andere codes voor meerdere gebruikers. Voordeel aan dergelijke sloten is dat er manipulatieblokkering op zit. Wanneer de code meerdere keren fout wordt ingevoerd blokkeert het slot zichzelf tijdelijk. Sommige kluizen met elektronisch codeslot komen met een noodsleutel voor wanneer het elektronische slot blokkeert. 


Kluis met biometrisch codeslot 

Kluizen met een biometrisch codeslot zijn nog vrij nieuw. Dergelijke sloten zijn met een simpele vingerafdruk van de beheerder te openen. Nog modernere kluizen met een biometrisch codeslot bieden de mogelijkheid tot het herkennen van meerdere vingerafdrukken. Je kunt in dat geval meerdere beheerders toevoegen die toegang hebben tot de kluis.


Beste brandwerende kluis voor thuis: Dit is onze top 5:

We weten nu waarop te letten bij de aankoop van een brandwerende kluis, nu kunnen we naar daadwerkelijke modellen gaan kijken. Om je alvast op weg te helpen bij het selecteren van de beste brandwerende kluis voor thuis, hebben we alvast een top 5 selectie voor je gemaakt: 

Dit zijn de 5 beste brandwerende kluizen voor thuis van 2024:


1. Masterlock Brandwerende kluis voor thuis LFW082FTC 

Masterlock Brandwerende kluis LFW082FTC 
Masterlock Brandwerende kluis LFW082FTC 

De Masterlock LFW082FTC is gecertificeerd brandwerend en daarnaast ook waterdicht. Hij is hiermee uitermate geschikt voor het opslaan van belangrijke papieren, elektronica, CD’s en DVD’s. De Masterlock heeft een certificaat waarmee hij tot 60 minuten brandwerend is voor het opslaan van data media en papieren. De kluis open en sluit middels een verlicht elektronisch codeslot. De mastercode is niet programmeerbaar, maar de 2 gebruikerscodes zijn wel vrij in te stellen.

In de kluis zijn 5 haakjes gemonteerd voor het georganiseerd ophangen van sleutels. Daarnaast zit er aan de binnenkant van de kluisdeur een handig opbergvakje. Tot slot is de Masterlock sleutelkluis voorzien van een speciale uittreklade waarin je makkelijk documenten op kunt slaan. Verankeringsgaten heeft de kluis niet, maar deze kun je makkelijk aan de onderkant boren. Het verankeringsmateriaal wordt wel meegeleverd. 

Voordelen
 • Brand- en inbraak werend
 • Elektronisch cijferslot met verlichting 
 • In hoogte verstelbare lade voor organisatie 
Nadelen
 • Niet gecertificeerd inbraak werend
 • Geen voorgeboorde verankeringsgaten

2. Phoenix Titan FS1283E Documentenkluis

Phoenix Titan FS1283E Documentenkluis
Phoenix Titan FS1283E Documentenkluis

De Phoenix Titan FS1283E is een kluis die voornamelijk bestemd is voor het beschermen van papieren en documenten. Dit betekent dat hij valt onder de categorie: documentkluizen. Dit betekent dat ze een hogere binnentemperatuur kunnen verdragen dan bijvoorbeeld datakluizen waarin CD’s, DVD’s en harde schijven in worden bewaard. De Phoenix Titan is gecertificeerd tot 60 minuten brandwerend bij temperaturen boven de 1000 graden.

Naast speciale brandtesten zijn er op deze kluis ook speciale valtesten uitgevoerd. De kluis wordt daarbij vanaf een hoogte van 9,15 meter naar beneden gegooid om zo een val door een brandend gebouw na te bootsen. Voor makkelijke organisatie zijn er aan de binnenkant van de kluis sleutelhaken bevestigt en een uittrekbare laden voor bijvoorbeeld paspoorten, DVD’s en documenten.

Voordelen
 • Beschikt over brandwerende certificaten
 • Sleutelhaken en een uitrekbare lade voor makkelijke organisatie
Nadelen
 • Licht van gewicht en daardoor inbraak gevoeliger

3. SafetyFirst Firedoc 2E Documentenkluis

SafetyFirst Firedoc 2E Documentenkluis
SafetyFirst Firedoc 2E Documentenkluis

De SafetyFirst Firedoc 2E Documentenkluis is een mooi ontworpen kluis die documenten, waardepapieren, paspoorten en certificaten veilig houdt bij brand en hitte. De kluis is daarnaast ook gecertificeerd voor het brandveilig houden van digitale media. De SafetyFirst Firedoc heeft een elektronisch codeslot waarop je 2 verschillende codes in kunt stellen. 

De kluis is te verankeren aan de vloer en wordt geleverd met het daarvoor bestemde verankeringsmateriaal. Aan de binnenkant van de kluis zitten handige sleutelhaakjes, een schuiflade en een uitneembaar leg bord om spullen georganiseerd op te slaan.

Voordelen
 • 1 uur gecertificeerd brandveilig voor documenten en digitale media
 • 2 instelbare toegangscodes 
 • Zwaarder en daardoor minder inbraak gevoelig
Nadelen
 • Niet gecertificeerd inbraak werend
 • Niet te verankeren aan de achterkant 

4. Lips Brandkasten DuoGuard I-40K Inbraak- en brandwerende kluis

Lips Brandkasten DuoGuard I-40K Inbraak- en brandwerende kluis
Lips Brandkasten DuoGuard I-40K Inbraak- en brandwerende kluis

De DuoGuard I-40 kluis van Lips is zowel gecertificeerd inbraak- als brandwerend. Het certificaat voor inbraak wering heeft een dekkingsindicatie van €10.000 aan geld en goederen met een waarde tot €20.000. Het brandwerende certificaat toont aan dat de Lips kluis documenten en media beschermt tot 60 minuten oplopend tot een temperatuur van 1090 graden Celsius.

De DuoGuard I-40 heeft anti-boorplaten en een re-locker om ervoor te zorgen dat inbrekers vrijwel niet in de kluis kunnen geraken. Openen en sluiten gaat met een dubbelbaard sleutelslot, waarvan er 2 sleutels met de kluis meegeleverd worden. Tot slot beschikt de kluis over een in hoogte verstelbaar leg bord en wordt hij geleverd met speciaal verankeringsmateriaal. 

Voordelen
 • inbraak- en brandwerend 
 • Voorzien van anti-boorplaten en een re-locker
Nadelen
 • Alleen te verankeren aan de onderzijde 

5. Salvus Torino 2 brandwerende kluis

Salvus Torino 2
Salvus Torino 2

De Salvus Torino 2 is gecertificeerd brandveilig en bied daarnaast ook bescherming tegen pogingen tot inbraak. Dit vanwege een speciaal vergrendelingsmechanisme waardoor de deur automatisch weer vergrendeld bij het sluiten van de deur. De kluis beschikt daarnaast over een brandwerend certificaat waarmee hij tot 60 minuten brandwerend is.

De kluis beschikt over een elektronisch codeslot waarbij een mastercode en een gebruikerscode ingesteld kunnen worden. Daarnaast is het slot voorzien van anti-manipulatieblokkering. Dit betekent dat na het 3 keer fout invoeren van de code, de kluis 5 minuten lang wordt geblokkeerd. Wanneer de batterij bijna leeg is wordt dit middels 3 piepjes en een rood LED-licht aangegeven. Tot slot beschikt de Salvus Torino ook over een uitneembaar leg bord dat in hoogte verstelbaar is. 

Voordelen
 • Elektronisch codeslot met 2 instelbare codes
 • Gecertificeerd brandveilig tot 60 minuten 
 • Handige opberglade
Nadelen
 • Niet gecertificeerd inbraak werend 

Bekijk ook: Dit zijn de 5 beste kluizen van 2024

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *