Hoe schrijf je een motivatiebrief? | 10 Tips en voorbeelden

Een effectieve motivatiebrief kan een cruciale rol spelen bij het verkrijgen van die droombaan waar je naar op zoek bent. Het is een kans om jezelf te presenteren, je motivatie te tonen en werkgevers te laten zien waarom jij de ideale kandidaat bent. In dit artikel delen we waardevolle tips en voorbeelden om je te helpen bij het schrijven van een overtuigende motivatiebrief die de aandacht trekt en je sollicitatie naar een hoger niveau tilt.


Kies een vriendelijke en professionele toon

Om een goede indruk te maken, is het belangrijk om een vriendelijke en professionele toon te gebruiken in je motivatiebrief. Vermijd te formeel of te informeel taalgebruik. Wees beleefd, enthousiast en gebruik duidelijke taal die gemakkelijk te begrijpen is. Bijvoorbeeld: “Geachte heer/mevrouw [achternaam]” of “Beste [naam van de contactpersoon]”.


Maak een sterke openingszin

Begin je motivatiebrief met een pakkende openingszin die de aandacht van de lezer trekt. Je kunt bijvoorbeeld een interessant feit delen, een persoonlijke anekdote vertellen of je enthousiasme tonen voor de functie waarvoor je solliciteert. Een voorbeeld: “Met veel enthousiasme solliciteer ik naar de functie van [functietitel] bij [bedrijfsnaam].”


Vertel waarom je geïnteresseerd bent

Leg in je motivatiebrief uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Benoem specifieke aspecten die je aanspreken, zoals de bedrijfscultuur, waarden of projecten waar ze aan werken. Laat zien dat je onderzoek hebt gedaan en dat je echt graag voor dit bedrijf wilt werken. Bijvoorbeeld: “Ik ben enthousiast over de mogelijkheid om bij te dragen aan de innovatieve projecten van [bedrijfsnaam] en te werken in een teamgerichte omgeving.”


Benadruk je sterke punten

Geef in je motivatiebrief voorbeelden van je sterke punten, vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor de functie. Denk aan momenten waarop je goed hebt samengewerkt, problemen hebt opgelost of verantwoordelijkheid hebt genomen. Dit helpt de werkgever te begrijpen waarom jij de juiste persoon bent voor de baan. Bijvoorbeeld: “Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij [organisatie] heb ik bewezen dat ik goed kan samenwerken in diverse teams en effectieve communicatievaardigheden bezit.”


Wees specifiek en beknopt

Houd je motivatiebrief beknopt en vermijd vage en algemene beweringen. Wees specifiek en geef concrete voorbeelden om je punt te illustreren. Gebruik korte zinnen en alinea’s om je gedachten georganiseerd te houden. Dit maakt je brief gemakkelijk te lezen en begrijpen. Bijvoorbeeld: “Tijdens mijn stage bij [bedrijfsnaam] was ik verantwoordelijk voor het coördineren van evenementen, waarbij ik bewees dat ik organisatorisch sterk ben en goed kan multitasken.”


Toon je enthousiasme

Laat je enthousiasme zien in je motivatiebrief. Vertel waarom je zo graag deze baan wilt en welke impact je hoopt te maken. Werkgevers waarderen gemotiveerde kandidaten, dus laat je passie en energie zien! Bijvoorbeeld: “Ik ben enthousiast over de mogelijkheid om mijn creativiteit en probleemoplossend vermogen in te zetten om waardevolle oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar [bedrijfsnaam] voor staat.”


Sluit af met een sterke conclusie

Eindig je motivatiebrief met een sterke conclusie. Bedank de lezer voor hun tijd en geef aan dat je graag de mogelijkheid krijgt om je motivatie verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Sluit af met een vriendelijke groet en vermeld je contactgegevens. Bijvoorbeeld: “Graag zou ik mijn enthousiasme verder willen toelichten tijdens een persoonlijk gesprek. Ik kijk ernaar uit om van u te horen. Met vriendelijke groet, [jouw naam].”


10 Tips om je motivatie brief nog sterker te maken

  1. Wees specifiek en gepersonaliseerd: Pas je motivatiebrief aan op de specifieke functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Vermijd het gebruik van generieke sjablonen en zorg ervoor dat je brief relevant is voor de beoogde positie.
  2. Toon je motivatie: Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en waarom je graag voor het bedrijf wilt werken. Beschrijf specifieke aspecten van de functie en het bedrijf die je aanspreken.
  3. Benadruk je relevante vaardigheden en ervaringen: Identificeer de vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor de functie en geef voorbeelden van situaties waarin je deze hebt toegepast. Dit toont aan dat je geschikt bent voor de vereisten van de functie.
  4. Wees beknopt en gestructureerd: Houd je motivatiebrief beknopt en organiseer je gedachten in duidelijke alinea’s. Gebruik korte zinnen en vermijd onnodig jargon. Maak het gemakkelijk voor de lezer om je boodschap te begrijpen.
  5. Gebruik een professionele en beleefde toon: Houd je taalgebruik formeel, maar vermijd te stijve zinnen. Wees beleefd en respectvol in je woordkeuze en gebruik correcte grammatica en spelling.
  6. Maak een sterke openingszin: Begin je motivatiebrief met een pakkende openingszin om de aandacht van de lezer te trekken. Dit kan een interessant feit, een persoonlijke anekdote of een opvallende prestatie zijn.
  7. Bewijs je claims: Als je beweert over bepaalde vaardigheden of prestaties te beschikken, ondersteun deze dan met concrete voorbeelden. Dit helpt de werkgever om je geloofwaardigheid te beoordelen.
  8. Onderzoek het bedrijf: Doe grondig onderzoek naar het bedrijf en gebruik deze kennis om je motivatiebrief te versterken. Bespreek specifieke projecten, waarden of recente prestaties van het bedrijf die je aanspreken.
  9. Wees authentiek: Wees jezelf in je motivatiebrief. Werkgevers waarderen oprechtheid en authenticiteit. Laat je persoonlijkheid doorschijnen en gebruik je eigen stem.
  10. Overweeg de hulp van een schrijftool zoals ChatGPT: Als je moeite hebt met het schrijven van je motivatiebrief, overweeg dan het gebruik van een schrijftool zoals ChatGPT. Het kan je helpen bij het formuleren van je gedachten, het genereren van ideeën en het structureren van je brief.

Onthoud dat het belangrijk is om je motivatiebrief zorgvuldig te controleren op spelling- en grammaticafouten voordat je hem indient. Neem de tijd om te bewerken en eventueel feedback te vragen van anderen. Met deze tips ben je goed op weg naar een overtuigende motivatiebrief!


Voorbeeld motivatie brief:

[Je naam] [Je adres] [Je telefoonnummer] [Je e-mailadres]

[Datum]

[Naam van het bedrijf] [T.a.v. [Naam van de contactpersoon]] [Adres van het bedrijf] [Postcode en plaats]

Betreft: Motivatiebrief voor de functie van [Functietitel]

Geachte heer/mevrouw [Achternaam van de contactpersoon],

Ik ben zeer enthousiast om mijn interesse in de functie van [Functietitel] bij [Naam van het bedrijf] te uiten. Met mijn sterke passie voor [Relevant vakgebied] en mijn ervaring in [Specifiek aspect van de functie], geloof ik dat ik een waardevolle aanvulling zou zijn op uw team.

Als [huidige positie/rol], heb ik uitgebreide ervaring opgedaan in [Relevant vakgebied]. Tijdens mijn tijd bij [Vorige werkgever], heb ik de kans gehad om te werken aan diverse projecten, waarbij ik mijn sterke [vaardigheden] en [vaardigheden] heb kunnen inzetten. Dit heeft mijn vermogen versterkt om [Specifieke verantwoordelijkheden en taken] uit te voeren en effectieve resultaten te behalen.

Wat me in het bijzonder aanspreekt aan [Naam van het bedrijf] is de reputatie als een innovatieve leider in de [branche]. Ik bewonder de manier waarop uw bedrijf [specifieke prestatie of project] heeft bereikt, en ik ben enthousiast over de mogelijkheid om bij te dragen aan uw voortdurende succes. De [bedrijfscultuur/waarden] van [Naam van het bedrijf] sluiten nauw aan bij mijn eigen waarden, en ik geloof dat ik goed zou passen binnen het team.

Mijn sterke analytische vaardigheden, gecombineerd met mijn vermogen om snel te leren en aan te passen, stellen mij in staat om effectief bij te dragen aan de groei en het succes van [Naam van het bedrijf]. Ik ben een teamspeler met uitstekende communicatieve vaardigheden en ik ben in staat om complexe problemen op te lossen en resultaatgerichte oplossingen te bieden.

Ik zou graag de kans krijgen om mijn motivatie verder toe te lichten tijdens een persoonlijk gesprek. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn ervaring en vaardigheden een waardevolle bijdrage kan leveren aan [Naam van het bedrijf]. Bijgevoegd vindt u mijn curriculum vitae waarin mijn professionele achtergrond en referenties vermeld staan.

Ik kijk ernaar uit om van u te horen en bedank u hartelijk voor uw tijd en overweging.

Met vriendelijke groet,

[Je volledige naam]

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *