Hoe werkt een cashback creditcard in Nederland?

Cashback creditcards in Nederland bieden u de kans om geld te verdienen aan het geld dat u uitgeeft, door u een percentage terug te betalen of u beloningspunten te geven.

Wat is cashback?

Als u iets koopt, krijgt u een percentage van het bedrag dat het gekost heeft teruggestort. Dit betekent dat cashback een manier is om geld terug te krijgen van dingen die u koopt. Zie het als een beloning. Het is normaal gesproken iets voor creditcards, maar sommige zichtrekeningen kunnen ook cashback hebben.

Cashback krijgt u vaak op specifieke aankopen zoals voor brandstof. Veel aanbieders bieden nu cashback aan op alles wat u koopt.

Hoe werkt cashback?

Elke keer dat u de creditcard gebruikt, verdient u een percentage van uw uitgaven terug in de vorm van cashback. Als uw creditcard bijvoorbeeld 2% cashback betaalt en u €100 in een winkel uitgeeft, verdient u €2. Deze cashback wordt over het algemeen jaarlijks betaald, maar sommige creditcards betalen op een maandelijkse basis cashback.

De meeste cashback creditcards in Nederland crediteren het bedrag dat u verdiend heeft op uw afschrift. Hierdoor valt uw kredietkaartrekening lager uit. Sommige kaarten sturen de cashback naar een bankrekening, zodat u het kunt uitgeven. Anderen laten u het omzetten in punten of vouchers voor winkels.

Beloningspunten kunnen normaal gesproken worden ingewisseld zodra u genoeg heeft om in aanmerking te komen voor een ‘beloning’.

Cashback creditcards zijn er in verschillende vormen. Sommige betalen gewoon een vast bedrag aan cashback, zonder dat het uitmaakt hoeveel u uitgeeft of waar u het uitgeeft. Anderen betalen verschillende tarieven voor cashback, afhankelijk van hoeveel u uitgeeft. Bijvoorbeeld 0,5% als u minder dan €6.000 per jaar uitgeeft en 1% als u meer uitgeeft. Wees voorzichtig: dit kan u in de verleiding brengen om meer uit te geven dan u zich kunt veroorloven om comfortabel terug te betalen. Weer andere creditcards in Nederland bieden verschillende tarieven voor cashback, afhankelijk van waar u uw geld uitgeeft. Bijvoorbeeld 1% op het geld dat in de supermarkten wordt uitgegeven, 2% op het geld dat in de warenhuizen wordt uitgegeven en 3% op het geld dat aan brandstof wordt uitgegeven.


Wanneer zijn cashback creditcards een goed idee?

Als u elke maand uw creditcardrekening volledig betaalt, dan kunnen cashback creditcards in Nederland een geweldig idee zijn. U krijgt namelijk geld voor uitgaven die u toch al zou gaan doen.

Als u uw creditcardrekening niet altijd volledig betaalt, dan zijn cashback creditcards niet zo’n goede keuze.

U kunt zeker cashback krijgen op uw uitgaven. Toch zal dit in de meeste gevallen minder zijn dan de rente die wordt aangerekend op uw uitstaande schuld.


Maak er niet te veel gebruik van.

Creditcard aanbieders zouden kunnen proberen u te overtuigen om een cashback creditcard te nemen. Dit doen ze door allerlei scenario’s te bedenken waar u een klein fortuin aan cashback zult verdienen. Ze zouden bijvoorbeeld uw uitgaven aan brandstof of lunch op het werk kunnen gebruiken om uw totale uitgaven – en dus de cashback die u zou kunnen verdienen – te verhogen met de creditcard. Als u echter normaal gesproken voor deze dingen betaalt met een pinpas of contant geld en u bent niet van plan om dat gedrag te veranderen, zult u het voordeel van cashback niet zien.

Wanneer u zich niet op uw gemak voelt bij het betalen met een creditcard voor deze dingen of als u zich zorgen maakt over het aangaan van schulden, moet u vermijden dat u een creditcard neemt.

Als u een cashback creditcard hebt in Nederland, laat u dan niet verleiden om meer uit te geven om cashback of beloningspunten te verdienen.


Wat zijn de kosten van een creditcard in Nederland?

Een ander ding om in gedachten te houden voordat u een cashback-creditcard neemt, is dat u mogelijk een jaarlijkse of maandelijkse vergoeding voor de creditcard moet betalen. Deze variëren van een paar euro per maand tot €25 per jaar voor sommige creditcards.

Houd rekening met deze kosten. Als u elke maand slechts een beetje uitgeeft aan uw creditcard en u wilt die uitgaven niet verhogen, dan kan het zijn dat elke cashback die u zou hebben verdiend, komt te vervallen door de vergoeding.


Hoe krijg ik zoveel mogelijk cashback?

Als u zo veel mogelijk cashback wilt verdienen, kan het zinvol zijn om alle uitgaven die u gewoonlijk elke maand doet op uw creditcard te zetten.

U moet dit echter niet zien als een excuus om meer uit te geven dan u gewoonlijk zou doen om meer cashback te verdienen. Die extra cashback kan voor niets zijn als u niet in staat bent om de creditcardrekening elke maand af te betalen. Ze zijn namelijk makkelijk te compenseren door de rentekosten.


De gouden regel van cashback creditcards in Nederland:

Probeer uw creditcard elke maand op tijd af te betalen. Anders kunnen de uitgevers van de kaart al het geld dat u met cashback hebt verdiend weghalen.

Video credits: Wise Flys

Bekijk ook:

Hoe werkt een creditcard


Bron: https://www.moneyadviceservice.org.uk/en/articles/cashback-credit-cards

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *