Hoe werken creditcards?

Een creditcard is een kaart die een veilige en flexibele manier biedt om te betalen en kan een goede manier zijn om de kosten van grote aankopen te spreiden. Maar als u weinig grote betalingen doet of schulden opbouwt die u niet kunt terugbetalen, dan kunnen creditcards slecht voor u zijn. Lees hier meer over hoe creditcards werken en of ze voor u de beste optie zijn.


Hoe werkt een creditcard?

Met een creditcard kunt u geld uitgeven zonder dat u het werkelijk gelijk betaalt. Het is alsof u een lening heeft voor het bedrag dat u met de creditcard uitgeeft. U kunt tot een vooraf ingestelde kredietlimiet uitgeven, die een paar honderd of enkele duizenden euro’s kan bedragen. Het hangt af van hoe zeker uw creditcardaanbieder is dat u het terugbetaalt. Wanneer u een goede baan en geen schulden heeft zullen ze u meer krediet geven.

Als u de rekening elke maand volledig betaalt, dan betaalt u geen rente over wat u heeft geleend. Als u echter contant geld opneemt, dan kan er dagelijks rente bijkomen die er vanaf de dag dat u uw geld opneemt.

Dit is een van de redenen waarom u moet voorkomen dat u contant geld opneemt met een creditcard. Sommige bedrijven brengen kosten in rekening tot wel 4% of meer. De rente voor het opnemen van contant geld is meestal ook hoger dan voor aankopen. Als u het openstaande saldo niet volledig afbetaalt, dan moet u extra rente betalen.

De rente werkt meestal ook met terugwerkende kracht, dus als u aan het begin van de maand iets heeft gekocht, dan moet u voor heel die maand rente betalen.


Is een creditcard iets voor u?

Er zijn enkele belangrijke punten die u in gedachten moet houden voordat u een creditcard aanvraagt en gebruikt:

 • U moet minstens een betaling per maand doen. Onze tip is stel een automatische incasso in voor het volledige maandelijkse saldo, of voor zoveel als u zich kunt veroorloven om terug te betalen. Zo mist u geen enkele betaling, want anders kan dit leiden tot ongewenste kosten en het verlies van een inleidend tarief. Het missen van betalingen kan ook uw kredietwaardigheid schaden.
 • U krijgt een kredietbeoordeling van de creditcardaanbieder wanneer u zich aanmeldt. Een goede kredietbeoordeling verbetert uw kansen op het krijgen van een kaart. Het kan u ook toegang geven tot kaarten met de laagste rentetarieven en aanbiedingen.
 • U moet minstens 18 jaar oud zijn om een creditcard aan te vragen. Bij sommige creditcards is de minimumleeftijd 21 jaar.

Wat zijn de voordelen van creditcards?

 • Gemakkelijk te dragen en gemakkelijk te gebruiken. Creditcards worden op meer plaatsen geaccepteerd dan andere pinpassen. Gezien het zo’n klein pasje is, past het gemakkelijk in uw portemonnee.
 • Veiliger dan contant geld. Als uw creditcard verloren of gestolen is, belt u gewoon naar uw bank en blokkeert u deze. Als de kaart wordt gestolen of frauduleus wordt gebruikt, krijgt u in de meeste gevallen uw geld terug
 • Koop nu, betaal later. Als u het geld dat u nodig heeft nog moet krijgen met uw salaris of wilt gebruiken voor een grote aankoop krijgt u met een creditcard het geld alvast. Echter moet u alleen gebruik maken van een creditcard als u er zeker van bent dat u het kunt terugbetalen.
 • U bent beschermd. Met creditcards bent u beschermd bij de meeste aankopen boven de €100 en tot €30.000. Als u een vakantie boekt en de aanbieder gaat failliet, moet het kaartbedrijf de kosten dekken, zelfs als dit uw eerste storting is met de kaart. Dit valt onder artikel 75 van de Wet op het consumentenkrediet. U kunt ook worden beschermd voor kleinere aankopen die minder dan €100 bedragen door de terugstorting regeling die veel bedrijven hebben. Lees meer over de bescherming die u krijgt met creditcards.
 • Freebies. Deze worden vaak geleverd met creditcards. Dit is iets als airmiles, beloningspunten en cashback waar u meer van krijgt bij gebruik van een creditcard. Lees meer over cashback creditcards.

Wat zijn de nadelen van creditcards?

 • Betalingen met hoge rentes. Als u aan het einde van elke maand uw saldo niet op nul brengt, moet u normaal gesproken rente betalen over uw openstaande saldo. De rente op een creditcard kan een stuk hoger zijn dan bij een persoonlijke lening.
 • Pas op voor een schuldenspiraal. Als u een betaling mist, begint de rente op te lopen. Als u niet elke maand betaalt wat u verschuldigd bent, kunt u snel in een schuldenspiraal terechtkomen als u doorgaat met de uitgaven op uw kaart.
 • Extra kosten. Naast de rente kunt u extra kosten of boetes krijgen voor het overschrijden van uw kredietlimiet of het missen van een betaling. Er zijn ook kosten verbonden aan het gebruik van een geldautomaat en sommige kaarten brengen bovendien een jaarlijkse of maandelijkse vergoeding in rekening.
 • Stortingen en pre-autorisaties kunnen uw kredietlimiet aantasten. Sommige plaatsen zoals hotels of autoverhuurbedrijven kunnen uw creditcard gebruiken om een pre-autorisatie te nemen. Dit is, zodat ze u kunnen belasten als u zaken als de minibar gebruikt en er niet voor betaalt. Ze houden een deel van uw kredietlimiet – bijvoorbeeld €500 – in de wacht en zolang die er is, kunt u het geld niet uitgeven. Zelfs nadat ze het geld weer beschikbaar stellen, kan het een paar dagen duren voordat uw kredietlimiet weer normaal is.
 • Duur in het buitenland. Hoe duur het gebruik is hangt sterk af van de kaart. Sommigen zijn ontworpen voor reizigers, anderen zijn duurder als het gaat om vergoedingen en andere kosten – afhankelijk van het feit of u de kaart gebruikt voor aankopen of voor het opnemen van contant geld. Winkel een beetje rond om de beste deal voor u te vinden.

Kijk uit voor rentepercentages

Als u het saldo van uw creditcard aan het einde van de maand niet afbetaalt, en u bent niet in een introductieperiode van 0%, betaalt u rente over het gehele saldo van het rekeningoverzicht, niet alleen over het gedeelte dat u niet heeft afbetaald.

Nieuwe klant? Pas op! U krijgt misschien een introductieprijs als u de kaart voor het eerst krijgt. Maar controleer of dit geldt voor aankopen, saldobetalingen of beide. Let op dat het niet geldt voor geldopnames. Controleer ook wat het rentetarief zal zijn als de introductieperiode voorbij is en zorg ervoor dat u voor die tijd het volledige bedrag terugbetaalt als u dat kunt.

Als u saldo van een andere kaart overmaakt, worden er meestal kosten in rekening gebracht, vaak rond de 3%. U moet uitzoeken of het de moeite waard is om dit te betalen om te kunnen profiteren van een lagere rente op de kaart waarnaar u het overboekt.


Late betalingen schaden uw kredietwaardigheid

Als u uw betaling na de maandelijkse termijn op uw afschrift doet, wordt u een laattijdige betaling in rekening gebracht.

Elk 0% of ander inleidend tarief kan ook worden ingetrokken. Bovendien zullen andere bedrijven zien dat u te laat bent, als onderdeel van uw kredietwaardigheid. Dit kan een negatieve invloed hebben op toekomstige kredietaanvragen zoals het aanvragen van een hypotheek.


Minimale creditcardbetalingen kunnen uit de hand lopen

Wanneer u uw creditcardafrekening krijgt, kunt u kiezen om een minimumbedrag af te lossen, het hele bedrag of een willekeurig bedrag dat u kiest.

Probeer altijd zo veel mogelijk terug te betalen. Als u alleen het minimumbedrag betaalt, duurt het lang om uw schuld af te betalen en betaalt u uiteindelijk veel meer dan u heeft geleend.


Wat kost geld opnemen?

Creditcards en debetkaarten werken anders bij geldautomaten. Debetkaarten zijn meestal gratis of geven aan dat er kosten aan verbonden zijn.

Als u uw creditcard gebruikt, kunt u een vergoeding moeten betalen voor elke keer dat u contant geld opneemt en krijgt u misschien geen waarschuwing voor de extra kosten als u de automaat gebruikt.

De kosten kunnen oplopen tot €5 per opname. Er wordt ook rente over het geld in rekening gebracht, zelfs als u het op de vervaldatum van uw kaart afbetaalt.

Hetzelfde geldt voor andere transacties die als contant geld worden behandeld – zoals het gebruik van een creditcard voor de aankoop van vreemde valuta of cadeaubonnen of het maken van goktransacties.

Met de verbonden kosten en rente is het vermijden van contant geld op een creditcard het beste advies.


Creditcard cheques worden geleverd met kosten

Een creditcard cheque is als een gewone cheque, maar het geld komt van uw creditcardrekening in plaats van dat het van uw bankrekening komt. Deze cheques zijn duur. Ze worden behandeld als een geldopname, dus de rente is hoger en er zijn extra kosten aan verbonden.

Creditcard cheques hebben niet dezelfde bescherming voor uw aankopen als kaarttransacties, omdat artikel 75 niet van toepassing is. Het is dus ook een stuk minder veilig.

Ze zijn nu veel minder populair en u moet ze bij uw kaartaanbieder aanvragen. Net als bij geldopnames zijn ze erg duur in het gebruik en het beste advies is om ze te vermijden.

Een creditcard is dus uitermate handig, maar er zijn veel dingen waar u op moet letten om niet te veel te betalen.

Video credits: Discover

Bron: https://www.moneyadviceservice.org.uk/en/articles/credit-cards

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *