Hoe werkt een tekentablet?

Bent u een nieuwe gebruiker van een tekentablet? Moet u nog wennen aan de tekenpen en pakt u daardoor toch maar weer de muis? Voor sommige mensen is de overgang van het gebruik van een muis naar het gebruik van een tablet en pen moeilijk. Het vasthouden van een pen is natuurlijk en niet belastend als u op papier schrijft. Toch kan het gebruik ervan op een tablet of computer in het begin onnatuurlijk aanvoelen.


Voordat u begint met een tekentablet

Als u met een pen of potlood schrijft dan heeft u de neiging om naar beneden te kijken naar het papier. Met een tablet en pen moet u omhoog kijken naar het scherm om te zien wat u doet. Het kan raar voelen in het begin. Geef niet op. Langdurige gebruikers van tekentablets gebruiken hun tablet voor alles. De pen is niet alleen beter voor uw houding, maar biedt ook nauwkeurige controle over de lijnen die u zet.

De pen heeft veel voordelen vergeleken met een muis, maar toch wordt het niet makkelijker om de overstap te maken. De muis is vertrouwd. We weten hoe we een muis moeten gebruiken op een computer.

Voordat u de pen weggooit en de muis weer vastpakt, moet u even de tijd nemen om vertrouwd te raken met uw tablet en pen buiten de druk van het echte werk om. Speel ermee als er geen deadlines op komst zijn. Experimenteer met de instellingen. Net als bij andere software leert u niet van de ene op de andere dag alle kneepjes. Het is niet moeilijk om een grafisch tablet en pen te gebruiken, het is gewoon anders.

5 Tips voor de overgang naar een Tekentablet en Pen

  • Probeer de overstap niet te maken onder de druk van een projectdeadline. Wanneer u een belangrijke email wilt versturen of een visitekaartje wilt laten ontwerpen, is datt niet het moment om nieuwe tools te leren.
  • Oefen met pen en tablet met de standaardinstellingen om basiskennis op te doen.
  • Configureer de tabletinstellingen zoals gevoeligheid en knopfuncties naar wens. Weet u niet zeker wat het beste werkt? Probeer gewoon van alles uit. U kunt op elk moment instellingen wijzigen als u vindt dat ze niet voor u werken.
  • Gebruik de pen om door uw bureaublad te navigeren. Oefen het openen van vensters, het klikken en slepen van icoontjes en het dubbelklikken om iets te openen.
  • Speel spelletjes waarbij u de pen kan gebruiken. Het gebruik van uw pen en tablet om spelletjes te spelen is een leuke manier om te oefenen met klikken en slepen.

Wat kunt u nog meer doen?

  • Open een tekstdocument in uw tekstverwerkingsprogramma naar keuze. Oefen met de pen om teksten te markeren en te verplaatsen. Oefen het selecteren van alinea’s, woorden of zelfs individuele tekens en verplaats ze naar een nieuwe positie in uw document. U kunt zo sneller gewend raken aan de kleine, nauwkeurige bewegingen. Zelfs als u van plan bent om terug te schakelen naar uw muis voor tekstverwerking kan dit prima.
  • Open uw favoriete grafische programma en oefen het schrijven van uw naam en het tekenen van eenvoudige vormen.
  • Open een foto of een clip art in uw grafische software. Gebruik uw pen om elementen in de afbeelding te traceren. Oefen met het selecteren van verschillende delen van de afbeelding. Manipuleer de foto met behulp van verschillende hulpmiddelen, vooral met dingen die u regelmatig gebruikt. Dit is alleen voor het plezier en het leren dus raak niet in paniek als het fout gaat.
  • Open een foto en een lege afbeelding naast elkaar in uw grafische software. Probeer in de lege afbeelding de andere afbeelding te tekenen met behulp van uw pen en tablet. Gebruik verschillende pennen en potloden om te proberen het origineel na te bootsen.
  • Doe elke dag een beetje opwarming, zoals het schrijven van uw naam en het spelen van een snel spelletje Solitaire voordat u aan het werk gaat, totdat u comfortabel genoeg bent met de pen en het tablet dat u niet automatisch eerst uw muis vastpakt.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat u de tablet en de pen niet alleen hoeft te gebruiken. U kunt een muis of een ander invoerapparaat gebruiken voor programma’s waarbij de pen geen echte extra voordelen biedt.


Hoe werkt een tekentablet?


Tablet

Het scherm van de tablet wordt gebruikt voor het tekenen en traceren; door het aanraken van een punt op het oppervlak van het tablet met een stylus of puck wordt de cursor op het scherm gelijk daarnaar verplaatst. Het oppervlak van het touchpad heeft toewijsbare gebieden die u kunt instellen en een speciale functie geven. Wanneer u op een gebied tikt met de stylus, kan de computer een menu openen op het scherm of op een andere manier de software bedienen.

Stylus en Puck

De stylus is een elektronisch apparaat in de vorm van een pen dat wordt gebruikt om op het oppervlak van het tablet te schetsen. Terwijl u met de stylus op het tablet tekent, volgt de software op de computer uw bewegingen, waardoor er een tekening op het scherm ontstaat. Op veel tablets kunt u een puck gebruiken. Dit is een alternatief voor de stylus. De puck ziet eruit als een computermuis waarop een kruis is gemaakt. Het kruis wordt gebruikt om foto’s, tekeningen of kaarten die op de tablet zijn geplaatst nauwkeurig te traceren.

Interface

Veel tekentablets maken gebruik van een Bluetooth-verbinding, dezelfde draadloze computerinterface die gebruikt wordt door toetsenborden, trackpads, muizen en andere apparaten. Andere tablets maken gebruik van de Universal Serial Bus, die via een kabel verbinding maakt met de computer.

Drukgevoeligheid

Sommige tekentablets hebben een drukgevoelig mechanisme dat een kunstenaar in staat stelt om nuances aan te brengen in computertekeningen. Door harder op de stylus te drukken, kan de software reageren door een lijn breder of donkerder te maken. Er zijn ook andere effecten die u kunt toepassen. Met deze functie kunt u traditionele artistieke technieken nabootsen, zoals airbrushen.

Software

Een tekentablet werkt in combinatie met software op een computer. Wanneer u de tablet voor het eerst aansluit op de computer, opent u een bedieningspaneel op uw PC en configureert u het tekentablet. Ook moet de software die u gebruikt, zoals Autodesk’s AutoCAD, Adobe’s Illustrator of Corel’s Painter, geschikt zijn voor de functies en technieken van het tekentablet.


Lees ook:


Bronnen:

Naamsvermelding: John Papiewski & Jacci Howard Bear

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *