Kluis met mechanisch cijferslot

Vandaag duiken we dieper in het mechanisch cijferslot. Een van de manieren waarmee je een sluit kunt openen of afsluiten. Bij het aanschaffen van een kluis is het ontzettend belangrijk dat je van tevoren bij jezelf na gaat wat je in de kluis wil gaan bewaren. Wellicht zijn het niet zo zeer producten van waarde, maar wel items waar je zelf veel persoonlijke waarde aan hecht. Denk aan bepaalde diploma’s, foto’s of persoonlijke video’s. In andere gevallen heb je misschien een eigen zaak en wil je het cash geld in een kluis bewaren. Op die manier kunnen inbrekers moeilijk bij het geld raken, en is het vaak ook nog eens beschermd tegen brand en hitte. 

Wanneer je bepaald hebt wat er opgeslagen moet worden in de kluis, en misschien ook wel het type kluis al hebt geselecteerd, moet je nog naar een ding kijken: het slot. Er zijn verschillende soorten sloten op de markt. De meeste kluis modellen bieden ook de mogelijkheid om bij aankoop voor hetzelfde model uit verschillende sloten te kiezen.

De meest traditionele kluizen kwamen oorspronkelijk met een sleutelslot. Vandaag de dag kunnen we die onder verdelen in een cilinderslot en een dubbelbaardslot. Een cilinderslot is te vergelijken met een slot dat ook op ramen en deuren bevestigd is. Een dubbelbaardslot is net iets gecompliceerder. Dergelijke sleutels hebben 2 soorten inkepingen waardoor ze precies in het specifieke slot passen. 

En wat moderner slot is het elektronische cijferslot. Je gebruikt dan een unieke code om de kluisdeur open te krijgen. Dergelijke sloten werken op batterijen. Wanneer de batterij leeg is of stoort krijg je de meeste elektronische kluizen ook open met een noodsleutel. Een relatief nieuw type slot dat nog maar weinig voorkomt is een biometrisch codeslot. Dit soort sloten zijn te openen met slechts een vingerafdruk. Tot slot hebben we ook nog het mechanische cijferslot, een slot dat al jaren wordt gebruikt op verschillende soorten kluizen. Maar wat is dat precies?


Wat is een mechanisch cijferslot?

Een mechanisch cijferslot wordt vaak ook wel een combinatie- of een draaislot genoemd. Je opent het slot door de juiste cijfercombinatie te draaien. Je kunt het mechanische cijferslot instellen op elke gewenste code. Dit doe je door een speciale stelsleutel te gebruiken aan de achterkant van de kluisdeur. Deze stelsleutel of hoofdsleutel kan door de beheerder ook gebruikt worden om een pincode te herstellen of aan te passen. Handig wanneer je de kluis overdraagt aan iemand anders.

Mechanische cijfersloten worden al jaren gebruikt en vaak geassocieerd met traditionele kluizen. Wanneer je goed naar bepaalde films en series kijkt zul je zien dat veel van de kluizen in filmwereld een mechanisch cijfer/draaislot hebben. Mechanische cijfersloten zijn uiterst betrouwbaar. Alleen de persoon die de cijfercombinatie weet kan de kluis openen, en je hoeft je geen zorgen meer te maken om zoekgeraakte sleutels.  Als we een nadeel zouden kunnen noemen dan zou dat zijn dat je de draaischijf precies goed moet draaien. Anders pakt het slot de cijfercombinatie niet. 


Waarom een mechanisch cijferslot?

Mechanische cijfersloten zijn uiterst betrouwbaar. Ze werken niet op stroom of batterijen, zoals bijvoorbeeld een elektronisch codeslot. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat het slot vastloopt of niet opent zonder stroom of batterijen. Ten opzichte van een sleutelslot is een mechanisch cijferslot ook ontzettend handig. Je hoeft enkel een code te onthouden en niet continue te letten op een of meerdere sleutels. De stelsleutel gebruikt je alleen om de code in eerste instantie in te stellen of om deze te her-coderen. Met een mechanisch codeslot heb je voor meerdere beheerders ook maar een code nodig. Je bepaald zelf wie deze code heeft en dus toegang krijgt tot de kluis. 


Beste kluis met mechanisch cijferslot: Dit is onze top 5

We weten inmiddels wat een mechanisch cijferslot is en kennen de voordelen. Op dit punt heb je waarschijnlijk dat dit de beste kluis is voor zakelijk en privé gebruik. Het is dus tijd om naar specifieke merken en modellen te gaan kijken. Om je optimaal te adviseren hebben we een speciale top 5 samengesteld. Zo vindt je makkelijker de kluis met mechanisch cijferslot die perfect bij je past. 

Dit zijn de 5 beste kluizen met mechanische cijferslot van 2023:


1. MustangSafes MS-M1003 S1

MustangSafes MS-M1003 S1
MustangSafes MS-M1003 S1

De MustangSafes MS-M1003 S1 is een kluis voor privégebruik. Hij is gecertificeerd inbraak werend en heeft een waarde berging van €2500 in contanten en kostbaarheden met een waarde tot €5000. Hij valt hiermee in weerstandsklasse S1 en is daarom ook minder geschikt voor zakelijk gebruik zoals op kantoren en winkelpanden. 

In de kluis zit een leg bord dat in hoogte verstelbaar is. Dit is perfect voor het organiseren van geld, papieren en eigendommen in de kluis. Verankering doe je gemakkelijk via de bodem van de kluis met het verankeringsmateriaal dat meegeleverd wordt. 

Voordelen
 • Gecertificeerd inbraak werend 
 • Leg bord voor organisatie in de kluis 
 • Leverbaar met verschillende sloten
Nadelen
 • Laag niveau waarde berging
 • Deur draait open tot slechts 90 graden

2. DERRUK-TY Antidiefstalkluis 

DERRUK-TY Antidiefstalkluis
DERRUK-TY Antidiefstalkluis 

De kleine en compacte antidiefstal kluis van DERRUK-TY kan naast een kast of desktop ook aan de muur bevestigd worden. Door zijn kleine formaat kan hij makkelijk verplaatst worden, waardoor je jouw waardevolle items altijd met je mee kunt nemen. De kluis bestaat uit een vijflaags legeringsgietwerk waardoor hij extra beschermt tegen krachten van buiten en schade aan voorwerpen kan voorkomen. 

Het paneel van de DERRUK-TY-kluis is gemaakt van roestvrijstaal. Hierdoor is hij krasbestendig, corrosie werend, anti roest en beschermt hij tegen allerlei soorten inbraak gereedschap. Het mechanisch codeslot bestaat uit een 6-cijferige combinatie. Er zijn maar liefst 100 combinaties mogelijk, waardoor de code moeilijk te kraken is. 

Voordelen
 • Klein en compact – makkelijk met je mee te nemen
 • Stevig door zijn behuizing van vijflaags legeringsgietwerk
Nadelen
 • Geen certificeringen voor brand- en inbraakwerendheid 

3. Handson YB-350A-M 

Handson YB-350A-M 
Handson YB-350A-M 

De Handson YB-350A-M is een brandwerende kluis met een dubbele wand en een mechanisch cijferslot. De kluis is brandwerend gecertificeerd tot 60 minuten. Dit betekent dat je waardevolle spullen en documenten 60 minuten lang beschermd worden tegen brand en hitte, oplopend tot 1100 graden celcius. De binnentemperatuur in de kluis wordt daardoor niet hoger dan 180 graden.  

De Handson YB-350A-M is voorzien van speciale verankeringsgaten en wordt met het daarvoor bedoelde bevestigingsmateriaal geleverd. Zo kun je hem ten allen tijden veilig aan een wand of kast bevestigen. Door zijn dubbele wand van 50 millimeter is hij extra stevig en moeilijk open te breken.

Voordelen
 • Goede kwaliteit voor een lage prijs
 • Voorzien van noodsleutels
Nadelen
 • Niet gecertificeerd inbraakwerend 

4. De Raat Royal Safe R15 PI

De Raat Royal Safe R15 PI
De Raat Royal Safe R15 PI

Kluizen van de Raat zijn een van de bestverkochte kluizen op de markt. Ze zijn Europees gecertificeerd inbraak werend en komen ook uit onderzoek van de consumentenbond goed naar voren. De R15 heeft een certificaat voor waarde berging tot €1000 en een brandveilig certificaat tot 60 minuten. Dit betekent dat hij tot 60 minuten jouw eigendommen beschermd tegen brand en hitte. 

De Royal Safe R15 komt standaard met een mechanisch cijferslot, maar ook met een cilindersleutel. De cijfercombinatie of code waarmee het slot geopend dient te worden wordt meegeleverd. Als gebruiker kun je deze dus niet zelf installeren.

Voordelen
 • Bewezen inbraak- en brandwerend 
 • Compact genoeg om in kleine ruimtes te plaatsen 
Nadelen
 • Gebruikerscode niet zelf in te stellen

5. MustangSafes Wapenkluis MSG 7-19 S1(

MustangSafes Wapenkluis MSG 7-19 S1(
MustangSafes Wapenkluis MSG 7-19 S1

Deze kluis van Mustang Safes is speciaal bedoeld voor het veilig opslaan van wapens en munitie. De kluis is met zijn grote opslagruimte en unieke binnen vakken vooral geschikt voor verzamelaren en wapenliefhebbers. Denk bijvoorbeeld eens aan antieke vuurstenen, musketten of percussiegeweren. 

De steun voor wapens is in diepte verstelbaar. Daarnaast is de voorgevormde wapenhouder gemaakt van zacht en beschermend materiaal. Hierdoor worden de (antieke) wapens niet alleen van buiten, maar ook aan de binnenkant goed beschermd. De kluisdeur opent met een mechanisch cijferslot en is dubbelwandig. In de deur zitten driezijdige schoten die allemaal voorzien zijn van een anti-boorpantser. De kluis wordt verankerd aan de onder- en/of achterkant met het bijgeleverde verankeringsmateriaal. 

Voordelen
 • Veel opslagruimte
 • Voorzien van anti-boorpantser
Nadelen
 • Groot dus moeilijk op te bergen

Bekijk ook: Dit zijn de 5 beste kluizen van 2023:

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *