Kosten besparen op je bedrijf – 40 handige tips

In deze tekst geven we je 50 tips om kosten te besparen in je bedrijf. De bedragen die genoemd worden zijn puur een indicatie.


1. Onderhandel met Leveranciers: Bespaar tot €5.000 per jaar

Ooit geprobeerd te onderhandelen bij de groenteboer? Het principe werkt hetzelfde met jouw bedrijfsleveranciers. Een telefoontje of een persoonlijke afspraak kan leiden tot verrassende kortingen. Stel je voor dat je 10% bespaart op een rekening van €50.000 – dat is een snelle €5.000 in je zak.


2. Overweeg Telewerken: Bespaar tot €10.000 per jaar

Als COVID-19 ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat thuiswerken werkt. Je bespaart niet alleen op huur en nutsvoorzieningen van je kantoor, maar werknemers rapporteren ook hogere productiviteit. Dat is een win-win situatie! Afhankelijk van je kantoorkosten, kan dit gemakkelijk tot €10.000 per jaar besparen.


3. Automatiseer Waar Mogelijk: Bespaar tot €8.000 per jaar

In de tijd van robots en AI, waarom zou je je medewerkers routinetaken laten doen die gemakkelijk geautomatiseerd kunnen worden? Overweeg softwareoplossingen die facturering, planning, en zelfs klantenservice kunnen automatiseren. Stel je voor dat je een werknemer hebt die €20 per uur verdient en 10 uur per week besteedt aan routinetaken. Dat is een potentiële besparing van €8.000 per jaar!


4. Ga voor Groen: Bespaar tot €2.000 per jaar

Het redden van de planeet kan ook je portemonnee redden. Door over te schakelen op energiezuinige apparaten en verlichting, kan je energierekening met wel 20% dalen. Voor een klein bedrijf kan dit gemakkelijk neerkomen op een besparing van €2.000 per jaar.


5. Heronderhandel Over Je Huur: Bespaar tot €6.000 per jaar

Net zoals je zou onderhandelen met leveranciers, is het ook mogelijk om je huur te heronderhandelen. Een besparing van 10% op een maandelijkse huur van €500 kan je aan het einde van het jaar €600 opleveren. Dat is genoeg om een leuke kerstbonus voor je team te financieren!


6. Outsourcing: Bespaar tot €20.000 per jaar

Door bepaalde taken zoals boekhouding of marketing uit te besteden aan specialisten, kan je personeelskosten aanzienlijk verlagen. Het uitbesteden van een taak die een fulltime medewerker met een salaris van €40.000 zou doen, kan je bijvoorbeeld €20.000 besparen als een freelancer het voor de helft van de prijs kan doen.


7. Training en Ontwikkeling: Bespaar tot €7.000 per jaar

Het investeren in je huidige medewerkers kan goedkoper zijn dan het aannemen van nieuw talent. Een medewerker die nieuwe vaardigheden leert, kan taken overnemen die anders aan een duurdere externe expert zouden worden toevertrouwd. Stel je voor dat je €7.000 bespaart door geen consultant in te huren!


8. Gebruik Gratis Software en Tools: Bespaar tot €3.000 per jaar

Waarom betalen voor dure softwarelicenties als er gratis alternatieven zijn? Van Google Docs tot open source projectmanagement software, je kunt gemakkelijk €3.000 per jaar besparen door over te stappen op gratis tools.


9. Verlaag Reiskosten: Bespaar tot €4.000 per jaar

Vraag je werkelijk af hoeveel face-to-face vergaderingen nodig zijn. De technologie heeft het mogelijk gemaakt om efficiënt te communiceren zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn. Een besparing van €80 per week op zakenreizen kan al oplopen tot €4.000 per jaar.


10. Overweeg Tweedehands: Bespaar tot €5.000 per jaar

Tweedehands betekent niet tweederangs. Er zijn talloze online platforms die kwalitatief hoogstaand tweedehands kantoormeubilair en -apparatuur aanbieden. Door de helft te betalen voor je kantoorinrichting, kun je bij een inrichtingsbudget van €10.000 een leuke €5.000 besparen.


11. Ga papierloos: Bespaar tot €2.000 per jaar

Papier, inkt, en de kosten van het onderhoud van een printer kunnen snel oplopen. Daarnaast neemt het archiveren van papieren documenten kostbare ruimte in. Door digitalisering van documenten en online communicatie kan je tot wel €2.000 per jaar besparen.


12. Vind alternatieve advertentiemethoden: Bespaar tot €10.000 per jaar

Grote advertentiebudgetten zijn niet altijd nodig voor succes. Overweeg goedkopere methoden zoals social media marketing, contentmarketing en SEO. Door €10.000 minder uit te geven aan dure advertentieruimte en te focussen op goedkopere alternatieven, kun je nog steeds je doelgroep bereiken.


13. Onderhoud van apparatuur: Bespaar tot €3.000 per jaar

Regelmatig onderhoud van je apparatuur kan ervoor zorgen dat deze langer meegaat en efficiënter werkt, waardoor je vervangings- en energiekosten bespaart. Een regelmatige schoonmaakbeurt en check-up van je apparaten kan je op de lange termijn tot wel €3.000 per jaar besparen.


14. Maak gebruik van belastingaftrek: Bespaar duizenden euro’s per jaar

Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van alle belastingaftrekposten waarvoor je in aanmerking komt. Dit kan variëren van kosten voor kantoorruimte tot zakenreizen. Door optimaal gebruik te maken van belastingaftrek, kun je duizenden euro’s per jaar besparen.


15. Efficiënt gebruik van ruimte: Bespaar tot €4.000 per jaar

Door efficiënt gebruik te maken van je kantoorruimte, kun je mogelijk een kleiner en goedkoper kantoor betrekken. Denk bijvoorbeeld aan multifunctionele ruimtes. Dit kan je op jaarbasis tot wel €4.000 besparen.


16. Groepsverzekeringen: Bespaar tot €5.000 per jaar

In plaats van individuele verzekeringen voor elke werknemer, kun je overwegen om een groepsverzekering af te sluiten. Dit kan je flink wat geld besparen, soms tot wel €5.000 per jaar.


17. Slim inkopen: Bespaar tot €6.000 per jaar

Inkopen in bulk is vaak goedkoper dan het kopen van individuele items. Dit geldt voor kantoorartikelen, maar ook voor zaken als koffie, thee en schoonmaakartikelen. Slim inkopen kan je tot wel €6.000 per jaar besparen.


18. Energieaudits: Bespaar tot €1.500 per jaar

Een energieaudit kan licht werpen op onvermoede verspillers van energie in je kantoor. Een professional kan je adviseren over waar je kunt besparen, waardoor je mogelijk tot wel €1.500 per jaar kunt besparen.


19. Deel marketingkosten: Bespaar tot €7.000 per jaar

Overweeg samenwerkingen met bedrijven die complementaire producten of diensten aanbieden en deel de kosten van marketing. Dit kan variëren van gezamenlijke evenementen tot gedeelde advertentieruimte. Zo kun je tot wel €7.000 per jaar besparen.


20. Verlaag personeelsverloop: Bespaar tot €8.000 per jaar

Het werven en opleiden van nieuwe medewerkers is kostbaar. Door te zorgen voor een goede werksfeer en duidelijke groeimogelijkheden kun je personeelsverloop verminderen en zo tot wel €8.000 per jaar besparen.21. Voer Preventief Onderhoud uit: Bespaar tot €3.000 per jaar

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor bedrijfsapparatuur. Regelmatige controles en onderhoud kunnen dure reparaties of vervangingen voorkomen. Afhankelijk van je uitrusting, kan je tot wel €3.000 per jaar besparen.


22. Verklein je Digitale Voetafdruk: Bespaar tot €1.500 per jaar

Digitale opslag is niet gratis. Overweeg het archiveren of verwijderen van oude bestanden en gebruik cloud-opslag efficiënt om opslagkosten te verlagen. Dit kan je op jaarbasis tot wel €1.500 besparen.


23. Maak gebruik van Stagiaires: Bespaar tot €10.000 per jaar

Stagiaires zijn vaak op zoek naar ervaring en kunnen waardevolle teamleden zijn. Hoewel ze meestal wel betaald moeten worden, zijn hun lonen vaak lager dan die van vaste medewerkers. Door gebruik te maken van stagiaires, kun je tot wel €10.000 per jaar besparen.


24. Verzamel Klantenfeedback: Bespaar tot €5.000 per jaar

Fouten herstellen kan kostbaar zijn. Door klantenfeedback te verzamelen en te analyseren, kun je problemen vroegtijdig identificeren en corrigeren, wat je tot wel €5.000 per jaar kan besparen.


25. Overweeg een Co-Working Space: Bespaar tot €7.000 per jaar

Co-working spaces bieden flexibele en betaalbare kantoorruimtes, en kunnen een goed alternatief zijn voor traditionele kantoren. Afhankelijk van je huidige kantoorhuur, kun je tot wel €7.000 per jaar besparen.


26. Onderzoek Overheidsprogramma’s: Bespaar duizenden euro’s per jaar

Overheidsprogramma’s kunnen subsidies, leningen of fiscale voordelen bieden voor bedrijven. Neem de tijd om te onderzoeken welke programma’s van toepassing zijn op jouw bedrijf, en bespaar zo duizenden euro’s per jaar.


27. Optimaliseer Processen: Bespaar tot €6.000 per jaar

Een efficiënte werkplek is een kosteneffectieve werkplek. Door bedrijfsprocessen te analyseren en te optimaliseren, kunnen tijd en middelen bespaard worden, wat kan oplopen tot wel €6.000 per jaar.


28. Werk aan Klantretentie: Bespaar tot €7.000 per jaar

Het is vaak goedkoper om bestaande klanten te behouden dan om nieuwe klanten te werven. Werk aan klantloyaliteit door uitstekende klantenservice en beloningen voor trouwe klanten. Dit kan je tot wel €7.000 per jaar besparen.


29. Verminder Afval: Bespaar tot €2.000 per jaar

Van kantoorbenodigdheden tot productieresten, het verminderen van afval kan zowel de planeet als je portemonnee helpen. Door afvalvermindering kan je tot wel €2.000 per jaar besparen.


30. Investeer in Goede Apparatuur: Bespaar op lange termijn

Goedkoop kan uitdraaien op duurkoop als je apparatuur vaak vervangen moet worden. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, kan het investeren in goede kwaliteit apparatuur je op de lange termijn besparingen opleveren.


31. Maximaliseer Medewerkersvaardigheden: Bespaar tot €5.000 per jaar

Medewerkers hebben vaak verborgen vaardigheden of talenten die kunnen worden ingezet voor de behoeften van je bedrijf. Door deze te maximaliseren, kun je de noodzaak voor outsourcing of aanwerving van extra personeel verminderen, wat je tot €5.000 per jaar kan besparen.


32. Hergebruik en Recycle: Bespaar tot €1.500 per jaar

Kijk eens naar wat je kunt hergebruiken in plaats van nieuw te kopen. Ook door bewust te recyclen, kun je geld besparen op afvalverwerking en misschien zelfs geld terugverdienen. Dit kan je tot wel €1.500 per jaar besparen.


33. Automatiseer waar mogelijk: Bespaar tot €4.000 per jaar

Automatisering kan tijdrovende taken efficiënter maken. Of het nu gaat om facturering, planning of social media, er zijn veel tools die je kunnen helpen. Dit kan je tot wel €4.000 per jaar besparen.


34. Beperk zakenreizen: Bespaar tot €6.000 per jaar

Hoewel sommige zakenreizen essentieel zijn, kunnen veel vergaderingen online worden uitgevoerd. Door zakenreizen te beperken, kun je tot wel €6.000 per jaar besparen.


35. Investeer in energiezuinige apparaten: Bespaar tot €1.000 per jaar

Energiezuinige apparaten kunnen een hogere voorafgaande kost hebben, maar ze besparen op de lange termijn geld door het verbruik van energie te verminderen. Dit kan je tot wel €1.000 per jaar besparen.


36. Sluit seizoensverkoop in jouw inkoopstrategie: Bespaar tot €3.000 per jaar

Profiteer van seizoenskortingen door op het juiste moment in te kopen. Dit kan je tot wel €3.000 per jaar besparen.


37. Gebruik Open Source Software: Bespaar tot €5.000 per jaar

Er zijn tal van open source alternatieven voor dure software. Deze kunnen net zo goed werken en kosten niets. Dit kan je tot wel €5.000 per jaar besparen.


38. Bouw een virtueel team: Bespaar tot €8.000 per jaar

Het inhuren van remote werknemers of freelancers kan je geld besparen op kantoorruimte en voorzieningen. Dit kan je tot wel €8.000 per jaar besparen.


39. Overweeg tweedehands kantoormeubilair: Bespaar tot €2.000 per jaar

Er is veel kwalitatief hoogwaardig, tweedehands kantoormeubilair beschikbaar dat een fractie kost van de prijs van nieuwe items. Dit kan je tot wel €2.000 per jaar besparen.


40. Gebruik E-mail Marketing: Bespaar tot €4.000 per jaar

E-mail marketing is een effectieve en goedkope manier om met klanten te communiceren en promoties te delen. Dit kan je tot wel €4.000 per jaar besparen in vergelijking met duurdere marketingmethoden.

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *