Rega Planar 1 Review
In een tijdperk van verandering is zelfs Rega’s best verkochte platenspeler niet bestand tegen het verlangen naar een nieuwe aanpak.
Ondanks een behoorlijke lijst van aanpassingen aan de originele Planar 1, blijft het kenmerkende geluid van het Britse bedrijf zeker bestaan.
En met de nieuwe Rega Planar 1 is de verandering ongetwijfeld positief. Het begint met de nieuwe RB110 toonarm. Deze heeft precisielagers en automatische biasverstelling. Ook heeft deze een tracking weight waarvan de ideale positie al voor u is gemarkeerd. Al deze punten betekenen dat u het sneller kunt instellen dan het ontslag van een kabinetsminister.
Ontwerp
In feite heeft vrijwel alles wat u ziet een of andere vorm van aanpassing gekregen. Hieronder valt de Thermoset, met glans gelamineerde sokkel. Die ook de aan/uit-schakelaar die zich onder de linker voorhoek verbergt heeft.
Ons testexemplaar is strak wit. Maar de zwarte afwerking is net zo netjes. Liefhebbers van scherpe lijnen vinden het vast leuk. En liefhebbers van een ergonomisch ontwerp zijn waarschijnlijk onder de indruk.
Zelfs de schotel heeft een hogere massa. Net als een verbeterd vliegwieleffect voor een betere snelheidsstabiliteit.
Eigenschappen
Er zijn ook hand-me-downs van hoger in het bereik. De Rega Carbon cartridge is standaard ingebouwd. En dit is de eerste van Rega’s instapdraaitafels met bijvoorbeeld een 24V synchrone AC-motor met een aluminium katrol. Het bedrijf beweert dat het een laag geluidsniveau biedt en een betere snelheidsstabiliteit.
Geluid
We hebben de spry-presentatie van Rega lang bewonderd. Het verwelkomt ons als een oude vriend. Zoals Kristian Matsson met zijn hand over de openingsakkoorden van het album zwaait.
Dit is niet een instapdetail. De ruim klinkende akoestische gitaar wordt aangevuld met de galm in Matsson’s eerste zanglijn. Het onderscheid in behandeling van elk deel is duidelijk hoorbaar. Waardoor de zang als een vogel laag maar parallel aan de grond glijdt.
Deze combinatie van nauwkeurigheid en vaardigheid. Wat vooral komt door het samenbreien van de verschillende slierten. Wordt een paar minuten later nog beter tot uiting gebracht. Doordat een groep de slotzinnen weelderig in de luwte van de zangpartij omhult.
Van sommige platenspelerfabrikanten kan je zeggen dat ze de neiging hebben om te spelen als analoge warmte. Maar Rega niet. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over het feit dat je in dit geluid je lichaam wilt hebben.
Bovendien, als je een plaat zo getrouw kunt weergeven als de Planar 1, begint die warmte van zijn rivalen te voelen als de sonische tegenhanger van het dousing van je kerstdiner in tomatenketchup.
Maar er is een vergelijking nodig met de uitstekende Pro-Ject Essential II om deze draaitafel echt te kunnen waarderen.
Wij zijn bewonderaars van Pro-Ject’s ongedifferentieerde signatuurgeluid. We kunnen meer dan genieten van de warmte die de Essential II aan onze kopie van Django Reinhardt’s Djangologie brengt.
Maar toch, hef de schijf op naar de Planar 1, en opeens laat Rega de vertolking van de concurrent klinken als een repetitie.
De timing van Pro-Ject is geenszins lui. Maar het wordt zo gemaakt door de Planar 1. De manier waarop Reinhardt zijn noten op de eerste vingert, is gladjes. Maar pas bij de tweede ontdek je de intensiteit van de track.
Die precisie vertaalt zich. En uiteindelijk kunnen we het onderscheid horen tussen die geaaide en gestrafte noten met een ferme hand.
De Essential II laat het duel geenszins rood aandoen. Daarnaast moeten we rekening houden met ons referentiesysteem. (Ver voorbij alles wat deze draaitafels als partners kunnen vinden.) Die legt deze discrepanties bloot met een buitensporige hoeveelheid transparantie. Echter is het moeilijk om tot een andere conclusie te komen dan dat Rega hier in bijna elk opzicht de lat hoger heeft gelegd.
Waarschijnlijk is de beste test van elk product hoe lang we het gebruiken als we al tot onze conclusie zijn gekomen. In dit geval speelt de Planar 1 nog steeds. Eveneens bewijst het dat het zijn hand kan zetten naar Dmitri Sjostakovitsj. Net zo bedreven als naar Toots en de Maytals of Charlie Parker.
Net zoals een entry-level draaitafel, is dit het soort speler die mogelijk de laatste van de componenten van uw systeem zou kunnen zijn. Waarvan u het nodig zou voelen om te upgraden.
De beschikbaarheid van een Performance Pack add-on voor €85. Deze bestaat uit Rega’s Bias 2 bewegende magneetcassette, upgrade aandrijfriem en 100 procent natuurlijke wollen platenspelermat (deze moet je zelf passen). Dit betekent echter dat wanneer het tijd is om te upgraden, je niet meteen £500 hoeft uit te geven voor iets als de Rega RP3/Elys 2.
Oordeel
In deze tijden zonder zekerheid is er niets minder erg dan het sluiten van de gordijnen, het vestigen in je favoriete fauteuil en het draaien van een paar platen op de nieuwe Rega Planar 1.
Bekijk ook: De beste platenspeler van 2020
Bron: https://www.whathifi.com/rega/planar-1/review
Naamsvermelding: What Hi-Fi?