Review Lastpass

  • Ondersteunt multi-factor authenticatie
  • Vult formulieren en creditcardgegevens in
  • Sterke wachtwoordgenerator
  • Af en toe een storing in de server

Kosten LastPass

  • Gratis
  • € 2,67 P/M
  • € 3,56 P/M

Lastpass is gemakkelijk te gebruiken, superveilig en vol met functies.

Wachtwoord managers zijn nu nuttiger dan ooit, want er zijn tegenwoordig zoveel diensten met wachtwoorden. LastPass is een van de beste opties die er zijn. Het slaat al uw aanmeldingen op in de cloud, zodat u ze overal kunt benaderen. Het gebruikt AES-256 bit encryptie met PBKDF2 SHA-256 en gezouten hashes om ze veilig te houden.

Het slaat niet alleen het wachtwoord op, maar kan ook adressen, creditcards, bankrekeninggegevens, verzekeringspolissen en nog veel meer opslaan.

LastPass heeft twee niveaus voor individuele gebruikers, namelijk gratis en premium. Er is ook een betaald gezinsplan dat bedoeld is om een heel huishouden te dekken. De gratis versie is prima en geeft u een veilige online kluis voor uw wachtwoorden die u op elk apparaat kunt openen, multi-factor authenticatie en de mogelijkheid om een veiligheidsaudit uit te voeren op uw bestaande wachtwoorden, wat helpt om ze te versterken.

U denkt dat dit alles is wat u nodig hebt, maar premium versie heeft één belangrijke extra functie. Het heeft namelijk ondersteuning voor apps, zodat u kunt inloggen op Twitter, Gmail en Facebook op uw telefoon met behulp van uw opgeslagen gegevens.

Gelukkig is LastPass ook langs de meest betaalbare premium wachtwoordbeheerders vanaf slechts €3 per maand.

LastPass is beschikbaar als een browserextensie voor Chrome, Edge, Firefox en Opera. Er zijn ook programma’s beschikbaar voor Windows, macOS en Linux die het kunnen toevoegen aan al uw browsers in een keer. Er is ook een standalone Mac-app en mobiele apps voor iOS, iPadOS en Android.


Gebruikerservaring Lastpass

Wanneer u zich aanmeldt voor LastPass wordt u gevraagd een hoofdwachtwoord aan te maken. Dit is het wachtwoord dat u gebruikt om toegang te krijgen tot alles wat zich in uw kluis bevindt. De eigen technische ondersteuning van LastPass kan er niet bij. Zorg ervoor dat het iets ingewikkelds is, maar dat u het wel makkelijk kan onthouden. LastPass raadt u aan een soort verhaal te gebruiken dat uniek is voor u; bijvoorbeeld ‘Thedog8my2bluesox’.

Als u zich zorgen maakt over keyloggers, dan is er de mogelijkheid om een virtueel schermtoetsenbord te gebruiken. Zo gebruikt u uw toetsenbord niet om uw wachtwoord in te voeren en hebben keyloggers dus geen nut.

LastPass ondersteunt multi-factor authenticatie, waardoor de kans kleiner is dat u het slachtoffer wordt van een phishing-aanval. Naast uw hoofdwachtwoord moet u ook inloggen met een extra stukje data zoals een unieke code die wordt gemaakt door de LastPass MFA mobiele app. U kunt ook een USB- of Bluetooth-beveiligingssleutel, TouchID, FaceID of een vingerafdruk gebruiken.

Wanneer u zich aanmeldt op een nieuw apparaat of op een nieuwe plaats wordt u gevraagd om de poging te autoriseren met behulp van het e-mailadres dat u hebt gebruikt om u aan te melden.

Na de installatie

Zodra het allemaal is ingesteld kunt u enige tijd opzij zetten om uw verschillende accounts handmatig toe te voegen aan uw kluis. Zo kunt het snel doen, terwijl u bezig bent met uw dagelijkse werkzaamheden. Met de browserextensie geïnstalleerd zal Lastpass elke keer dat u zich aanmeldt op een nieuwe site uw gebruikersnaam en wachtwoord vastleggen en toevoegen aan de kluis. Het is verfrissend eenvoudig.

Wachtwoorden kunnen voor u worden ingevuld of LastPass kunt u automatisch inloggen wanneer u een opgeslagen site bezoekt. Het moeilijkste is het vertrouwen in één enkele opslagplaats om al uw belangrijkste informatie te bewaren – in wezen uw hele identiteit.

Dus moet u het vertrouwen? Uiteindelijk is de keuze aan u, maar het heeft een uitstekende reputatie onder beveiligingssoftware en heeft slechts één hapering meegemaakt. In 2015 ontdekte LastPass ‘verdachte activiteit’ op hun netwerk en hebben ze snel gehandeld om het netwerk af te sluiten. Er werden geen wachtwoorden of versleutelde gegevens van gebruikers gestolen.

Het enige nadeel dat we in onze tests vonden was dat de Chrome-browser extensie af en toe geen verbinding maakte met de server, maar dit gebeurde slechts zeer zelden.

Als u hebt nagedacht over het proberen van een password manager om uw leven gemakkelijker te maken en uw online accounts te beschermen, dan zou LastPass zeker hoog op uw lijst moeten staan.


Alternatief

Bekijk onze volledige lijst voor de beste gratis password managers


Bron: https://www.techradar.com/reviews/lastpass

Naamsvermelding: Cat Ellis 

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *