Sonos One review Slimme Speaker

De eerste Sonos One smart speaker, werd tegelijkertijd uitgebracht met een massa van gloednieuwe slimme luidsprekers. Apple, Amazon, Google en nog veel meer.

Maar dit waren allemaal luidsprekers gemaakt door bedrijven die niet zo’n goed geluid hadden.


  • Stijlvol en onopvallend
  • Solide, verfijnd geluid
  • Alexa en Google Assistent
  • AirPlay 2
  • Geen hi-res audio


Bouw van de Sonos One

Over het geheel genomen past de One nog beter in zijn omgeving dan zijn voorganger.

Er is iets veranderd aan de bovenplaat waar de drie knoppen van de Play:1 zijn vervangen door een aanraakgevoelig paneel met een cirkel van kleine, witte LED’s en symbolen.

Deze gebruikt u om op play of pauze te drukken, terwijl de witte LED’s aangeven of de spraakbesturing is ingeschakeld.

Sonos wil er graag op wijzen dat het uitschakelen van de spraakbesturing een kwestie is van op het microfoonsymbool tikken. Uw totale privacy wordt weergegeven doordat de lichten helemaal uit zijn.

In tegenstelling tot de Play:1 krijgt de One ook een speciale ‘Pairing’-knop, net boven de internet-aansluiting.

U hoeft niet langer een van uw Sonos-units in uw router te hebben. We raden nog wel aan kabels te gebruiken voor een betrouwbare verbinding. Het draadloze netwerk van Sonos is een van de beste die er is. Het is onwaarschijnlijk dat u te veel problemen krijgt met de draadloze manier.


Kenmerken

Terwijl u Alexa en de Google-assistent volledig kunt uitschakelen, is het vaak de moeite waard om ze te laten luisteren. De rede hiervoor is, omdat ze belangrijker zijn dan bij veel concurrenten.

Alexa is bijzonder goed ingebouwd. Hierdoor kunt u net zo praten als tegen uw Alexa. In plaats van te zeggen “Alexa, speel Bowie op Sonos”, zegt u gewoon “Alexa, speel Bowie”, en een van zijn klassiekers zal luiden uit uw One. Dat klinkt misschien als een klein detail, maar in termen van regelmatige interactie is het een groot verschil.

Muziek kunt u ook in andere kamers laten afspelen. Om dit te doen geeft u simpelweg aan waar de muziek moet worden afgespeeld. Zelfs een Sonos-luidspreker die niet geschikt is voor Alexa, zoals een PlayBar of Play:5 wordt hierdoor ondersteund. “Alexa, speel Bowie overal” zet al uw Sonos-luidsprekers in de gesynchroniseerde Ziggy Stardust-modus.

Slimme oplossingen

De Sonos One lanceerde alleen met ondersteuning voor Amazon Music. Inmiddels heeft nu ook Spotify, Deezer, TuneIn en Audible voice control aan de mix toegevoegd.

Natuurlijk kunt u ook Alexa of Google Assistant gebruiken op de One precies zoals u dat doet op een Amazon Echo of Google Home, dus naast het afspelen van muziek kunt u timers en alarmen instellen, het weer checken, dingen toevoegen aan uw boodschappenlijstje – allemaal kleine functies, maar toch nuttig. We vinden dat de One vooral goed is als keukenluidspreker.

Verstaanbaarheid

U weet wanneer de gekozen stemassistent u ook heeft gehoord, want elke vermelding van haar naam wordt beantwoord met een luid signaal van erkenning, wat aangeeft dat u uw verzoek kunt voortzetten. Dat laat de ervaring misschien onsamenhangend klinken, maar het is snel en natuurlijk.

Met een Echo Dot zoekt u naar een visuele aanwijzing dat Alexa luistert. De Echo Dot is sneller en meer in overeenstemming met de audio, dus het leidt tot meer natuurlijk aanvoelend geluid.

De kwaliteit van de microfoons maakt het minder waarschijnlijk dat de One uw verzoeken en instructies verkeerd hoort. We vinden dat hij minder fouten maakt dan onze Echo Dot. Het goed horen van het verzoek is echter maar de helft, en Alexa is nog steeds niet perfect.

Probleempjes

Het meest voorkomende probleem is wanneer u bijvoorbeeld zegt “speel Ladytron”, en ze begint in plaats daarvan een liedje te spelen met die woorden in de titel. Dat kan in het begin vervelend zijn, maar dat kunt u voorkomen door te zeggen “speel wat muziek van Ladytron”.

Het is de moeite waard om te onthouden dat, hoewel stembesturing natuurlijk de grote kop is voor de One, u het natuurlijk nog steeds kunt gebruiken zoals elke andere Sonos-luidspreker. Sonos zijn eigen app blijft de beste voor zijn gebruiksvriendelijkheid, aangezien deze is voorzien van ondersteuning van vrijwel alle platformen. Spotify Connect is ook aan boord.


Het geluid van de Sonos One

Toen we hem de eerste keer hoorden, vermoedde we dat het een lichte geluidsupgrade was tegenover de Play:1. Onze gedachten veranderde door het luisteren naar beide luidsprekers in onze testkamers. De luidsprekers klinken vrijwel hetzelfde.

Dat is niet erg, want de Play:1 stond al in de buurt van de top draadloze luidsprekers rond deze prijs.

We raden aan om de ‘TruePlay’ afstemming van de One met een iPhone (als u die hebt) te nemen. Hierdoor wordt het geluid een stuk beter. Ook geven we de voorkeur aan het geluid met de ‘Loudness’ instelling. U kunt experimenteren om te ontdekken welke combinatie het beste werkt voor u en uw kamer.

We stellen hem in zoals we willen, en krijgen een geluid die zwaar, vol en luid is. Geen eigenschappen die we hadden verwacht van een bluetooth luidspreker. De ‘soundstage’ is ruim en indrukwekkend, met zang die veel ademruimte biedt, waardoor ze direct beter klinken.

Dat wil niet zeggen dat de instrumenten zijn weggelaten. Ze komen op een indrukwekkende, stereo-achtige manier uit beide kanten van de luidspreker tevoorschijn.

Overige eigenschappen

Het gewicht van de One zorgt voor een diepe, stevige bas voor een luidspreker van dit formaat, en er is genoeg ritme om ‘Pull Harder On The Strings Of Your Martyr’ van ‘Trivium’ zo goed als bij te benen, en genoeg klanken om het beste te halen uit de beste Red Hot Chili Peppers baslijnen.

De hoge tonen zijn helder, maar lopen op een dunne lijn tussen schone klanken en ruwheid. U zult af en toe het wat geruis opmerken, maar niets veel erger. Vaak is het gewoon duidelijk en goed.

Net als bij de Play:1 kunnen twee Sonos Ones worden gecombineerd om een stereo setje te maken dat in staat is een kamer te vullen met sterk geluid, en voor het geld zou dat een behoorlijk goed systeem zijn.

Gezien de overeenkomsten is het jammer dat u geen stereopaar kunt vormen dat bestaat uit een One en een Play:1. Het kopen van twee Alexa-aangedreven luidsprekers voor één kamer voelt gewoon als te veel, vooral als u al een Play:1 hebt.

Extra’s

Het is niet verwonderlijk dat u de One ook kunt gebruiken als surround-luidspreker voor een Sonos Beam-, PlayBase- of PlayBar-systeem, met of zonder subwoofer. Met de nieuwe Sonos Amp kunt u ook een 4.1-systeem maken, met een fantoommiddenkanaal, van een paar bedrade voorluidsprekers en een paar Ones die als surround-luidsprekers fungeren.

De One is niet de enige manier om Alexa aan een Sonos-systeem toe te voegen. U kunt een Echo of Echo Dot aan uw systeem toevoegen. Dit biedt de mogelijkheid om muziek naar uw Sonos-luidsprekers te sturen.

Dat is echter niet zo soepel als anders, omdat u moet aangeven op welke kamer of op welke luidspreker u wilt luisteren. Een systeem dat bestaat uit Sonos Ones, daarentegen, zal reageren op basis van nabijheid, maar niet als u anders aangeeft.

De combinatie van de Sonos Play:1 en het nut en de intelligentie van Alexa is een echte winnaar, vooral omdat de One vaak hetzelfde kost als zijn voorganger.


Beoordeling

Na het wegwerken van enkele softwarefouten, en het toevoegen van functies zoals Alexa controle van Spotify en AirPlay 2, maakt de Sonos One zijn plaats als een van de beste smart speakers op de markt.

Als u de stemassistent niet op prijs stelt, bent u misschien blij met de originele Play:1 (die nog steeds beschikbaar is en nu goedkoper) en er is nu ook de One ‘SL’ en ‘Beam’ speaker om rekening mee te houden. Voor gemak en kwaliteit is de Sonos One nog steeds een aanrader.Niet overtuigt? Kijk dan naar de beste smart speakers van 2020


Bron: https://www.whathifi.com/sonos/one/review

Naamsvermelding: What Hi-Fi? 

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *