Wacom Cintiq 22 Review

Wacom’s Cintiq 22 is een tweede, interactieve monitor voor uw computer. U kunt hem met behulp van de meegeleverde Wacom Pro Pen 2 stylus bedienen door te tekenen op het oppervlak van de display. Deze pen is voor de kunststudenten en beginnende ontwerpers erg handig.

De pen heeft de multi-touch mogelijkheden, de hogere resolutie en helderheid, het bredere kleurenpallet en het scala aan aansluitmogelijkheden van de Cintiq Pro-lijn. Het is geen volwaardig tablet dat zijn eigen programma’s kan uitvoeren, zoals Wacom’s MobileStudio Pro 16, maar het is een goed apparaat met een groot scherm dat u voor een relatief lage prijs kunt krijgen. Het is een goede keuze voor kunststudenten die het ontwerp en de bewerking van het scherm willen uitproberen.

  • Groot scherm met pen
  • Goede kwaliteit voor het geld
  • Accurate kleuren
  • Niet gemakkelijk te vervoeren
  • Geen multi-touch ondersteuning met uw vingers
  • Magere garantie van een jaar
  • Maximale helderheid aan de lage kant


Wacom Cintiq 22 review: Beeldscherm

Het apparaat is niet gemakkelijk draagbaar zoals de kleinere, maar verder zeer vergelijkbare Wacom Cintiq 1. Toch heeft het grotere scherm van de Cintiq 22 zijn voordelen. Het is het beste te gebruiken op een bureau of kunsttafel in een studio of op een andere vaste plaats. Het scherm van de Cintiq 22 is voorzien van een antireflectielaag die de reflectie effectief minimaliseert.

De Cintiq Pro 24, het broertje van de Cintiq 22, heeft volledige multi-touch mogelijkheden voor op gebaren gebaseerde vingerbediening. Ook heeft het 4K resolutie, meer aansluitmogelijkheden, een hogere nominale helderheid en een breder kleurenpallet. Met €2.499,95 kost de Cintiq Pro 24 meer dan wel twee keer zoveel. Voor degenen die het zich kunnen veroorloven die de extra functies nodig hebben is dit de beste keuze.


Wacom Cintiq 22 review: Tekenoppervlak

Het schermoppervlak van de Cintiq 22 is doordacht. Het anti-glansoppervlak is gelamineerd om het een lichte textuur te geven. Dit geeft het scherm betere grip als u de stylus er overheen beweegt.

De technologie waar de Cintiq 22 en soortgelijke displays mee werken is een systeem met twee schermen. Het glas waarop u tekent en het eigenlijke scherm zijn namelijk twee aparte schermen. Een te groot gat tussen de twee zorgt voor een verschil tussen wat u werkelijk tekent en wat u ziet. Het gat tussen de schermen van de Cintiq 22 is prima. U krijgt helaas niet altijd de perfecte weergave van uw tekening. De geavanceerdere verbindingstechnologie van een Cintiq Pro geeft u dit wel.


Wacom Cintiq 22 review: Tekenpen

De meegeleverde stylus, de Pro Pen 2, is kan uw bewegingen prima vastleggen. De pen biedt 8192 niveaus van drukgevoeligheid en kantelgevoeligheid, waarbij de hoek waarin u de pen vasthoudt de tekening beïnvloedt. De stylus heeft geen batterij nodig: hij haalt de benodigde kracht uit de elektromagnetische eigenschappen van het scherm.

Er zijn andere wel pennen beschikbaar van Wacom als u dat zou willen. Als kunstenaar zou u geen klachten moeten hebben over de functionaliteit van de Pro Pen 2. De pen heeft een fijn gewicht dat het comfortabel maakt om mee te tekenen. De Cintiq Pro’s worden geleverd met dezelfde pen. Het geavanceerdere tekenoppervlak van de Pro maakt het gebruik van zachte vilten penpunten mogelijk. Als u dus een zo’n pen wilt gebruiken dan zou u de Pro moeten bekijken.

Wacom Cintiq 22 review: Verstelbare standaard en aansluitingen

Met een ingebouwde standaard kunt u de display naar de gewenste tekenhoek kantelen. Dit is een betere standaard dan die op de Cintiq 16. Deze heeft opvouwbare poten die de display in een vaste hoek kantelen.

Sommige tekentabletten kunnen zonder display via een draadloze Bluetooth-verbinding werken. Voor een combinatie tussen display en tablet is dit nog niet mogelijk. De Cintiq 22 maakt gebruik van USB-A voor de aansluiting van het tekentablet, dus u heeft een adapter nodig als uw computer alleen USB-C poorten heeft. Ook heeft u een HDMI-kabel voor de aansluiting van het beeldscherm.

Wacom Cintiq 22 review: Moet u hem kopen?

De Cintiq 22 is zeker een verbetering op de voorganger ervan. Dit was de Cintiq 22HD. Het is een stuk goedkoper, met een prijs van ongeveer €990 in vergelijking met de €1.200 van zijn voorganger. Dat brengt het nog steeds niet in dezelfde prijsklasse als de Huion Kamvas Pro 22. Dit apparaat kost €775. De XP-Pen Artist 22E Pro is een andere concurrent die goedkoper is. Deze kost namelijk slechts €550. Het is nog steeds duidelijk dat Wacom moet werken voor de sterkste marktpositie.

De oudere Cintiq 22HD heeft een standaard die zowel kan draaien als kantelen, plus ExpressKey sneltoetsen om toegang te geven tot favoriete opdrachten in de door u gekozen software. De nieuwere Cintiq 22 heeft echter een betere pen en een mat schermoppervlak. Als u de sneltoetsen van de 22HD mist, kunt u de ExpressKey Remote van Wacom kopen voor €130 voor de Cintiq 22.

De voordelen van de Cintiq 22 in vergelijking met de Huion Kamvas Pro 22 en de XP-Pen Artist 22E Pro zijn lastiger te zien. Ze hebben allemaal dezelfde belangerijke functies. De beide rivalen bieden wel ingebouwde sneltoetsen. De Cintiq 22 heeft echter nog steeds een fijner gevoel tijdens tekenen. Het apparaat heeft betere bouwkwaliteit als het gaat om het display en de pen. U moet de lagere prijzen afwegen tegen de voordelen op langere termijn van de Cintiq 22, die gewoon fijner is om mee te werken.

Alles bij elkaar genomen is de Cintiq 22 een goed apparaat als u niet de duurste wilt kopen, maar wel alle belangrijke functies wilt hebben.Lees ook: Dit is de beste tekentablet van 2020


Bronnen:

Naamsvermelding: Richard Hill & Tony Hoffman

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *