Wacom One 13 Review (2020)

Voor $399,95 is de Wacom One Creative Pen Display de laagst geprijsde tekentablet van het bedrijf. Gevreesd door amateurkunstenaars, notulisten en doodlers. Deze tekentablet is in feite een interactieve monitor. Hij wordt door middel van de meegeleverde Wacom One Pen. Het 13,3 inch scherm van de Wacom One is relatief klein. De stylus is eenvoudiger dan die van de meeste Wacom-producten. Hierdoor is de prijs goed voor amateurkunstenaars en studenten en wordt het onze Editors’ Choice instap-pendisplay.


  • Laag geprijsd
  • Gemakkelijk te leren en te gebruiken
  • Comfortabel als basistool
  • Wordt geleverd met een volledige Bamboo Paper download (plus proefprogramma)
  • Geen multi-touch (vinger) ondersteuning
  • Garantie is slechts één jaar


Een basis design

Het antiglans scherm heeft dezelfde full HD van 1080p (1.920 bij 1.080-pixel) resolutie als de 15,6-inch Wacom Cintiq 16. Het maakt gebruik van geavanceerde AHVA-technologie (hyper-viewing angle). Dit is een variant op de bekende IPS-technologie (in-plane switching) in plaats van VA.

De Wacom One, die 0,6 bij 14,1 bij 8,9 inch meet en 2,2 pond weegt, ziet er gewoon uit als een tablet. Maar deze heeft dikke matzwarte randen (1,3 inch aan de onderkant, een centimeter aan elke kant en net iets minder dan een centimeter aan de bovenkant).

Aan de bovenrand bevinden zich een USB-C-poort en een stoffen houder voor de pen. De onderkant van het tablet is wit. Een zwarte strook verbergt twee uitklapbare poten. Die poten kunnen de monitor in een hoek van 19 graden stutten. In een vak onder één poot zitten drie extra punten voor de pen.

Een eenvoudige maar effectieve stylus

De gebundelde Wacom One Pen heeft 4.092 niveaus van drukgevoeligheid en leek redelijk responsief in onze testen. Het is niet zo gevoelig als de Wacom Pro Pen 2. Deze hebben we gezien in veel Wacom-producten, waaronder de Cintiq 16, Cintiq 22 en Intuos Pro Small, en die 8.192 niveaus van gevoeligheid heeft. Voor een professionele kunstenaar zou deze misschien niet perfect zijn, omdat hij niet zo kieskeurig is. Maar ik had geen probleem met het reactieniveau van de One Pen.

Terwijl de Pro Pen 2 drie programmeerbare knoppen heeft, waaronder een ‘gummetje’, heeft de Wacom One Pen er maar één. De stylus heeft geen batterij. hierdoor hoeft hij niet te worden opgeladen. Net als zijn liefhebbende broer of zus. Omdat hij via Wacom’s elektromagnetische resonantie (EMR) technologie stroom uit het display haalt.

Verschillende andere bedrijven hebben met Wacom samengewerkt om pennen te ontwikkelen. Deze pennen maken gebruik van de EMR-technologie en werken met Wacom-producten. Wacom stuurde ons een voorbeeld. Het Staedtler Noris Digital-potlood. Deze heeft een veel dunner punt en was leuk om mee te experimenteren.

De X-vorm losmaken

In tegenstelling tot de vorige pendisplays die we hebben bekeken, heeft de Wacom One een USB-C-poort. Ook wordt hij aangesloten met een nieuw ontworpen vierwegadapter, de Wacom One X-Shape Cable. Een van de vier kabels eindigt in een USB-C-stekker voor aansluiting op de One. Een andere heeft een USB Type-A-stekker voor aansluiting op een meegeleverde 10-watt voedingsstekker. De andere twee kabels eindigen in een HDMI- en een USB-A-stekker. Deze is respectievelijk voor aansluiting op een computer. Hierbij ontvangt de eerste het weer te geven signaal en de laatste de functies van de pen aanstuurt.

Aangezien mijn Dell XPS 13 laptop alleen Thunderbolt 3 en USB-C poorten heeft, heb ik een hub gebruikt om de HDMI en USB-A poorten op aan te sluiten. De X-Shape Cable is vergelijkbaar met de Wacom Link Plus adapterkabel. Deze wordt bij de Cintiq 16 geleverd. Dit betekent dat u het risico loopt dat de kabel in de war raakt als u niet voorzichtig bent.

De One kan worden gebruikt met computers met Windows 7 of later of macOS 10.13 of later. Bovendien werkt de One, in tegenstelling tot andere Wacom-apparaten die we hebben getest, ook met een selecte groep Android-telefoons. Meestal de telefoons in de Samsung Galaxy en Galaxy Note families.

Software en testen

Als u een Wacom One koopt, heeft u recht op een softwarepakket dat u kunt downloaden van de Wacom-site zodra u het product heeft geregistreerd. De bundel bevat het Bamboo Paper Pro Pack (voor het maken van notities en krabbels); zes gratis maanden Clip Studio Paint (voor tekenen en schilderen). Ook twee gratis maanden Adobe Premiere Rush, software voor het maken, bewerken en delen van online video’s. Gebruikers kunnen ook zes gratis maanden Adobe Fresco krijgen. Dit is een teken- en schilderapplicatie die is gemaakt voor touch- en stylusapparaten, wanneer deze later in het jaar wordt uitgebracht.

Met uitzondering van Bamboo Paper, dat ik bijzonder goed vond, zijn dit allemaal proeven in beperkte tijd. Maar de monsternemer is een goede selectie die een verscheidenheid aan gebruikscases voor de pennenbeeldschermen omvat. Ik heb deze ook gebruikt met een aantal apps zoals Adobe Photoshop die ik al op mijn systeem had. En mijn ervaring was vergelijkbaar met het resultaat van de testen van de Cintiq 16. Ik vond de Wacom One Pen gemakkelijk te gebruiken. Ook was hij gevoelig genoeg voor mijn behoeften. Het enige probleem dat ik tegenkwam is dat het beeld op het scherm op een gegeven moment leek te trillen. Het loskoppelen en opnieuw aansluiten van de USB-C kabel corrigeerde dat.

Uit mijn testen blijkt dat de One’s 13,3-inch display 91,7 procent van de sRGB kleurruimte besloeg (zie de grafiek hieronder). Dit is minder dan wat we zouden zoeken in een professionele tekentablet voor kunstenaars. Maar hij is prima voor een instapmodel.

Ik heb de luminantie van de One gemeten bij 151,9 nits (candela per vierkante meter), een beetje lager dan zijn 200-nit rating.Ook heb ik de contrastverhouding berekend bij 868:1, onder de 1.000:1 rating.

Een creatieve pennen beeldscherm voor nieuwelingen

De Wacom One is goed geprijsd onder de $649,95 Cintiq 16 en heeft een minder gevoelige pen. De Wacom One is gericht op toevallige en beginnende kunstenaars. Ook voor iedereen die de stylus op het scherm wil zetten en schetsen, krabbelen of aantekeningen wil maken is hij geschikt.

De Wacom One is eenvoudig te leren en te bedienen. Hoewel het niet het ruime scherm, de gevoelige en veelzijdige pen of het kleurbereik van de Cintiq 16 en 22 en andere Wacom-producten heeft, is het een handige oplossing voor beginners. Het verdient gemakkelijk onze Editors’ Choice onder de betaalbare pendisplays.Lees ook: Dit is de beste tekentablet van 2020


Bron: https://www.pcmag.com/reviews/wacom-one-creative-pen-display

Naamsvermelding: Tony Hoffman

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *