Wat is Apple Pay en hoe werkt het?

Apple Pay is een manier om te betalen voor Apple-apparaten. Het is ontworpen, zodat u geen fysieke portemonnee naar een wereld waarin u debet- en creditcards op uw iPhone of Apple Watch hebt staan, zodat u met uw apparaat kunt betalen in plaats van met een fysieke pinpas.

Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over Apple Pay, inclusief hoe het werkt, hoe u het instelt, welke banken het ondersteunen en waar u het kunt gebruiken.


Welke banken en kaarten ondersteunen Apple Pay?

Apple Pay ondersteunt de meeste grote aanbieders van credit- en debetkaarten, zoals Visa en Mastercard.

U moet wel een deelnemende bank gebruiken. Gelukkig ondersteunen nu de meeste grote banken Apple Pay. U kunt een volledige lijst van alle banken die Apple Pay ondersteunen vinden in de links hieronder:


Waar kunt u Apple Pay gebruiken?

Apple Pay werkt overal waar contactloze betalingen worden geaccepteerd. Als u bij de kassa het symbool voor contactloze betalingen ziet of het Apple Pay-symbool in de buurt van de pinautomaat, dan accepteren zij Apple Pay.

Het wordt wereldwijd ondersteund door honderdduizenden winkels en restaurants. Meer dan 75% van de winkels en restaurants in de VS ondersteunt Apple Pay en meer dan 85% in het Verenigd Koninkrijk. In Australië steunt 99% van de winkels en restaurants Apple Pay. U kunt ook Apple Pay gebruiken voor vele apps en via Safari.


Is er een limiet voor Apple Pay?

Nee. In tegenstelling tot contactloze kaartbetalingen die u beperken tot een uitgave van €30, is er geen limiet voor Apple Pay.

Dat betekent dat u in uw wekelijkse winkel mat Apple Pay kunt betalen. U kunt ook uw auto vullen met brandstof. Dit allemaal doet u dus met uw iPhone of Apple Watch!


Welke apps ondersteunen Apple Pay?

Er zijn genoeg apps die Apple Pay ondersteunen. Denk hierbij aan winkelapps, entertainmentapps en serviceapps.

Hier zijn een paar voorbeelden van apps die Apple Pay ondersteunen: Starbucks, Deliveroo, Apple Store, Topshop, Zara, ASOS, Uber, British Airways, Booking.com, Emirates, StubHub, DesignMyNight, Made.com.


Hoe stelt u Apple Pay in op een iPhone of iPad?

U moet de Apple Wallet app gebruiken om Apple Pay op u iPhone of iPad te installeren. De Apple Portemonnee zal dan uw creditcards en debetkaarten opslaan.

Open de portemonnee op uw iPhone. Ga op uw iPad naar Instellingen en dan naar Portemonnee & Apple Pay. Klik dan op krediet- of debetkaart toevoegen. U kunt de camera van uw toestel gebruiken om de gegevens op uw credit-, debet- of winkelkaart vast te leggen. Vul vervolgens eventuele aanvullende informatie in.

Uw bank zal uw gegevens controleren. Het kan zijn dat u extra verificatie nodig hebt, wat kan betekenen dat u uw bank moet bellen of dat u een sms-bericht ontvangt met een unieke code die u moet invoeren. Het proces verschilt per bank.

Nadat uw kaart is geverifieerd, klikt u op volgende en dan bent u klaar met alles en kunt u betalen met Apple Pay.


Hoe kunt u Apple Pay op een Apple Watch installeren

Om Apple Pay op de Apple Watch in te stellen, moet u eerst de app op uw iPhone openen. Zorg ervoor dat u op het tabblad mijn horloge staat. Ga naar beneden, klik op portemonnee & Apple Pay en klik op een kaart toevoegen.

Net als op de iPhone zal uw bank uw gegevens controleren. Misschien moet u opnieuw een extra verificatie uitvoeren. U ontvangt een melding op uw Apple Watch dat uw kaart klaar is voor Apple Pay.


Hoe gebruikt u Apple Pay op de iPhone?

Voor Apple Pay is de NFC-antenne (Near Field Communication), Touch ID of Face ID op iPhone 6 en hoger vereist. Elke transactie moet u dus Touch ID, Face ID of uw wachtwoord invoeren.

Voor iPhones met touch ID, dubbelklikt u op de homeknop en houdt u uw vinger erop totdat “Houd de Reader in de buurt” op uw scherm staat. Als uw vingerafdruk niet wordt herkend, kunt u de optie “Betalen met wachtwoord” kiezen.

Voor iPhones met Face ID, dubbelklikt u op de uitknop aan de rechterkant van uw iPhone om Apple Pay te starten. De autorisatie vindt dan plaats via Face ID. U kunt ook kiezen voor “Betalen met wachtwoord” als uw gezicht niet wordt herkend. Eenmaal geautoriseerd, zal uw scherm opnieuw “Hold Near Reader” zeggen.

Zodra uw iPhone zegt “Hold Near Reader”, kunt u uw iPhone gewoon in de buurt van een contactloze scanner plaatsen en een trilling bevestigt de betaling. Een bonnetje wordt opgenomen in de portemonnee-app, zodat u kunt zien wat uw laatste transacties zijn. Het is niet nodig om een app te openen of het scherm van uw iPhone wakker te maken om Apple Pay te gebruiken. Het maakt niet uit welk iPhone-model u hebt.


Hoe gebruikt u Apple Pay met Watch

Om Apple Pay op uw Apple horloge te starten dubbelklikt u op de knop onder de digitale kroon. Uw standaard betaalkaart verschijnt op het scherm van uw Apple Watch met “Hold Near Reader to Pay”, waarna u uw horloge tot aan de betaalterminal kunt plaatsen en een pieptoon zal bevestigen dat uw betaling is uitgevoerd.

Als u van rechts naar links op uw Apple Watch veegt, ziet u alle andere kaarten die u hebt geregistreerd.

Hoe u Apple Pay binnen Apps kunt gebruiken

Apple iPhone-apps werken ook met Apple Pay. Dat betekent dat u bij het afrekenen kunt kiezen voor Apple Pay als u iets uit een app bestelt. Ook moet u nog steeds uw vinger op Touch ID leggen of Face ID gebruiken bij het betalen.

U kunt ook Apple Pay gebruiken via de Safari-browser. U kunt Touch ID gebruiken als u een MacBook Pro met Touch Bar hebt of betalen via uw iOS-apparaat.


Waar is Apple Pay beschikbaar?

Apple Pay is beschikbaar in meer dan 40 landen. Dit zijn onder andere Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, China, Nieuw-Zeeland, VS, Singapore, Japan, Taiwan, Hongkong en nog veel andere landen.

U kunt de volledige lijst met landen hier bekijken.


Welke apparaten werken met Apple Pay?

Apple Pay werkt met de volgende Apple apparaten:

  • 1. Apple iPhone 6 of iPhone 6 Plus en nieuwere modellen
  • 2. Apple iPad Pro, iPad Air 2 en iPad mini 3 en nieuwer
  • 3. Apple Watch Series 1 en nieuwer (in combinatie met iPhone 5 of nieuwer)

Is Apple Pay veilig?

Ja. Apple zegt dat het u transactiegegevens of kaartnummers niet op zijn servers opslaat. Uw meest recente aankopen worden in de portemonnee-app bewaard.

Apple Pay maakt kaartbetalingen veilig door een nummer of token aan te maken dat uw kaartgegevens vervangt. Het maakt ook een Device Account Number aan voor elk van u kaarten.

Volgens Apple wordt het Device Account Number toegewezen, gecodeerd en veilig opgeslagen in het Secure Element. Dat is een speciale chip in de iPhone en Apple Watch. Wanneer u een betaling begint, wordt het token doorgegeven aan de winkelier of verkoper. De winkelier of verkoper heeft dus nooit rechtstreeks toegang tot uw kaartgegevens.


Bron: https://www.pocket-lint.com/phones/news/apple/130870-what-is-apple-pay-how-does-it-work-and-which-banks-support-it

Naamsvermelding: Maggie Tillman & Britta O’Boyle

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *