Wat is Black Friday en wanneer is het?

Wat is Black Friday?

Black Friday komt oorspronkelijk uit Amerika. De dag na Thanksgiving (vrijdag) staat bekend als Black Friday. Vroeger was dit officieel het begin van de feestdagen. Bijna alle winkels hebben op Black Friday enorme kortingen voor vroege vogels om consumenten naar hun winkel te lokken. Dit houdt in dat de mensen die als eerste binnen zijn in de winkel erg veel korting kunnen pakken. Mensen staan uren in de rij voor de deuren van de winkels om de koopjes van het jaar te pakken te krijgen. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat bedrijven steeds vaker die Black Friday kortingen voor vrijdag online beschikbaar maken.

Black Friday is geen eendaags evenement meer. In de afgelopen jaren (vanaf 2013 om precies te zijn) is Black Friday ver voor vrijdag begonnen, waarbij sommige winkels hun Black Friday verkoop op Thanksgiving zelf beginnen en sommige zelfs op de dinsdag of maandag ervoor. Het zou niet verrassend zijn om de Black Friday verkoop te zien beginnen op maandag van dezelfde week. Black Friday is als het gaat om omzet niet de grootste dag voor de winkels. Ze verkopen de meeste producten in de dagen ervoor en erna. De allergrootste verkoopdagen zijn Kerstmis en Sinterklaas.


Waarom heet het Black Friday?

Wikipedia geeft de reden waarom het Black Friday heet: “Op die dag komen de winkeliers voor het eerst “in het zwart” te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding namelijk de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Het illustreert hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.”. De term “Black Friday” kreeg de aandacht van het internet. Dealerwebsites zoals Dealsofamerica.com begonnen vanaf 2003 “Black Friday sales” te markeren en kleinhandelaren pikten het op. In wezen is Black Friday een internetterm. Vroeger noemde men de verkoop ‘Day after Thanksgiving Sale’ of een variant daarop.


Wanneer is Black Friday?

Black Friday is op vrijdag 27 november 2020, maar vaak duurt het langer dan een dag. Het wordt ook gevolgd door Cyber Monday, waar er zeer veel deals zijn op elektronica.


Bekijk ook: 10 Tips voor BlackFriday


Bron: https://www.theblackfriday.com/what-is-black-friday.shtml

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *