Wat is een dashcam en hoe werkt het?

In de moderne wereld van vandaag is een dashcam steeds meer een onmisbare gadget geworden voor autorijders over de hele wereld. Maar wat is een dashcam eigenlijk en hoe werkt het? Een dashcam, ook wel bekend als een dashboardcamera, is een compacte videocamera die in een voertuig wordt geïnstalleerd om continu video-opnamen te maken tijdens het rijden. Met zijn brede toepassingen, variërend van verkeersregistratie tot veiligheidsdoeleinden, biedt een dashcam gebruikers een extra niveau van gemoedsrust en bewijsmateriaal in geval van ongelukken. In deze gids duiken we dieper in op de wereld van dashcams en verkennen we hoe ze werken om onze ritten veiliger en zekerder te maken.


Wat is een dashcam?

Een dashcam, ook wel dashboardcamera genoemd, is een camera die in een voertuig wordt geïnstalleerd om continu video’s op te nemen tijdens het rijden. De dashcam wordt meestal op het dashboard of aan de voorruit van de auto bevestigd en registreert de gebeurtenissen die zich voordoen tijdens het rijden.

Dashcams kunnen worden gebruikt om verschillende doeleinden te dienen. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen dashcams installeren, is voor verkeers- en ongevalregistratie. De dashcam legt de weg voor de auto vast, inclusief het verkeer, eventuele verkeersovertredingen, en kan nuttig zijn als bewijsmateriaal bij ongelukken of verzekeringsclaims.

Daarnaast kunnen dashcams ook worden gebruikt voor veiligheidsdoeleinden. Sommige modellen zijn uitgerust met functies zoals bewegingsdetectie en parkeermodus, die automatisch video opnemen wanneer er beweging wordt gedetecteerd rond het voertuig, zelfs wanneer de auto geparkeerd is.

Dashcams slaan meestal de opgenomen video’s op een geheugenkaart op. Afhankelijk van het model kunnen ze continu opnemen en oudere opnamen automatisch overschrijven of kunnen ze video’s opslaan wanneer er een beweging of impact wordt gedetecteerd.

Het gebruik van dashcams varieert per land en regio, en er kunnen wetten en voorschriften zijn met betrekking tot hun gebruik. Het is belangrijk om de lokale wetgeving te raadplegen voordat je een dashcam installeert en gebruikt.


Hoe werkt een dashcam?

Een dashcam werkt op basis van een eenvoudig concept. Het bestaat uit een camera, een lens, een beeldsensor, een geheugenkaart en elektronica om het opnameproces te beheren. Hier is een algemene beschrijving van hoe een dashcam werkt:

 1. Voeding: De dashcam wordt gevoed via de voedingskabel, meestal aangesloten op de sigarettenaansteker of de voertuigaccu.
 2. Opname: Zodra de dashcam is ingeschakeld, begint deze continu video’s op te nemen terwijl het voertuig rijdt. De camera kan een groothoeklens hebben om een breed gezichtsveld vast te leggen.
 3. Beeldsensor: De beeldsensor in de dashcam registreert de beelden van wat er voor de auto gebeurt. Het kan een CMOS- of een CCD-sensor zijn, vergelijkbaar met die in digitale camera’s.
 4. Opslag: De opgenomen video’s worden opgeslagen op een geheugenkaart, meestal een microSD-kaart. De grootte van de geheugenkaart bepaalt hoeveel video’s er kunnen worden opgeslagen voordat de oudere beelden worden overschreven.
 5. Loop-opname: Om de opslagruimte efficiënt te gebruiken, maakt de dashcam gebruik van loop-opname. Dit betekent dat oudere video’s automatisch worden overschreven wanneer de geheugenkaart vol is. Op die manier kan de dashcam continu blijven opnemen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het handmatig verwijderen van oude beelden.
 6. G-krachtsensor: Sommige dashcams zijn uitgerust met een G-krachtsensor (ook wel een versnellingsmeter genoemd) om automatisch een gebeurtenis te markeren wanneer er een plotselinge beweging of impact wordt gedetecteerd. Dit zorgt ervoor dat de beelden van een ongeval of een andere belangrijke gebeurtenis niet worden overschreven en bewaard blijven.
 7. Andere functies: Afhankelijk van het model kunnen dashcams extra functies hebben, zoals GPS-gegevensregistratie, bewegingsdetectie (om te starten met opnemen wanneer beweging wordt gedetecteerd), parkeermodus (om te blijven opnemen wanneer het voertuig geparkeerd is) en zelfs wifi-connectiviteit om beelden draadloos over te dragen naar een smartphone of computer.

Het exacte bedieningsmechanisme en de functies kunnen variëren tussen verschillende dashcam-modellen, maar dit is over het algemeen de basiswerking van een dashcam.


Hoe moet je een dashcam installeren

De installatieprocedure voor een dashcam kan variëren afhankelijk van het specifieke model en de fabrikant. Het is altijd raadzaam om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen die bij je dashcam worden geleverd. Hier is echter een algemene stapsgewijze handleiding voor het installeren van een dashcam:

 1. Kies een geschikte locatie: Zoek een geschikte plaats op je voorruit of dashboard om de dashcam te bevestigen. Houd rekening met de lokale wetgeving en zorg ervoor dat de dashcam je zicht op de weg niet belemmert.
 2. Reinig het bevestigingsoppervlak: Reinig het bevestigingsoppervlak grondig met een glasreiniger om ervoor te zorgen dat er geen vuil, stof of vet achterblijft. Dit helpt bij het stevig bevestigen van de dashcam.
 3. Monteer de houder: Bevestig de houder van de dashcam op de gekozen locatie op je voorruit of dashboard. Volg de instructies van de fabrikant om de houder correct te bevestigen. Sommige dashcams gebruiken een zuignap, terwijl andere een plakstrip of een speciale bevestigingsbeugel hebben.
 4. Sluit de voedingskabel aan: Sluit de voedingskabel van de dashcam aan op de dashcam zelf. Afhankelijk van het model kan de voedingskabel een USB- of een specifieke aansluiting hebben. Zorg ervoor dat de kabel veilig is aangesloten op de dashcam.
 5. Verberg de voedingskabel: Om een nette installatie te garanderen, verberg je de voedingskabel langs de randen van je voorruit, het dashboard of de bekleding van je voertuig. Je kunt gebruikmaken van kabelclips of kabelbinders om de kabel op zijn plaats te houden en te voorkomen dat deze losraakt of in de weg zit.
 6. Sluit de voedingskabel aan op een voedingsbron: Sluit de voedingskabel van de dashcam aan op een geschikte voedingsbron in je voertuig. Dit kan de sigarettenaansteker of een andere voedingspoort zijn. Zorg ervoor dat de voeding werkt wanneer het voertuig is ingeschakeld.
 7. Test de installatie: Controleer of de dashcam goed is geïnstalleerd door het voertuig in te schakelen en te controleren of de dashcam wordt ingeschakeld en begint met opnemen. Controleer ook of de beelden correct worden vastgelegd.

Opmerking: Het wordt ten zeerste aanbevolen om de installatiehandleiding van je specifieke dashcam te raadplegen voor gedetailleerde instructies. Als je niet zeker bent van het installatieproces, kun je overwegen om professionele hulp te zoeken om ervoor te zorgen dat de dashcam correct is geïnstalleerd.


Moet ik een dashcam kopen?

Dash Cams kunnen veel voordelen opleveren voor de gebruikers. Hieronder hebben we een paar voordelen opgesomd:

 • Bescherming tijdens het parkeren met de parkeerstand
 • Misdaad en slechte automobilisten aanpakken
 • Conflicten van incidenten sneller oplossen
 • Stimuleert beter rijden

Kan een dashcam ’s nachts opnemen?

Alle dashcams nemen ’s nachts op. Als het lichtniveau laag wordt, helpen bepaalde technologieën zoals WDR en HDR echt om ’s nachts een betere helderheid te maken.


Werken dashcams ook als ze geparkeerd staan?

Ja, dashcams kunnen worden gebruikt als uw voertuig geparkeerd staat. Om de beelden vast te leggen wanneer u niet rijdt, zal uw dashcam een hard-wire installatie nodig hebben als uw voertuig Intelligent parkeren heeft. Als u geen voertuig met intelligent parkeren heeft, is een hard-wire installatie niet nodig.

De Nextbase 522GW modellen en hogere modellen hebben een intelligente parkeerstand, wat betekent dat een volledige hardwire-installatie niet nodig is om te registreren wanneer de auto geparkeerd staat. Deze modellen ontdekken het als uw auto wordt gestolen in een parkeergarage en registreren dat automatisch op dit punt.


Waar worden de beelden van de dashcams opgeslagen?

De beelden van de dashcams worden opgenomen op een microSD-kaart. Een microSD-kaart breidt het geheugen van de dashcam uit. Wanneer deze kaart vol is, zal de camera automatisch een lus maken en opnemen over het oudste bestand van 3 minuten. Dus dan maakt dat oudste bestand plaats voor een nieuwe en is deze niet meer terug te krijgen als u hem niet heeft opgeslagen.

De beelden kunnen worden overgebracht naar een computer, telefoon of tablet en permanent worden opgeslagen. Al onze dashcams nemen beelden van hoge kwaliteit op om u en uw voertuig te beschermen. Ze bieden ook rust tijdens het rijden.

Hoeveel video kan 16GB SD-kaart bevatten?

Een dashcam kan ongeveer twee uur opnemen op een 16GB microSD-kaart voordat het de oudste opnames plaats laad maken voor nieuwe. Dit is wanneer de Dash Cam is ingesteld op 1080p HD om op te nemen met 30 beelden per seconde. Dit biedt genoeg ruimte om ongelukken vast te leggen en helpt te bewijzen dat je niet in de fout bent gegaan.

Hoeveel video kan een 32GB SD-kaart bevatten?

Een 32GB kaart kan tot vier uur aan dashcam beelden bevatten als je opneemt met 720p HD, of volledige 1080p HD met 30 beelden per seconde. De kaart neemt ongeveer twee uur aan beelden op bij een opname met 1440p Quad HD-materiaal. Ook dit biedt voldoende ruimte om eventuele ongelukken vast te leggen voordat de dashcam oude beelden plaats laat maken voor nieuwe.


Wat gebeurt er met de beelden van de dashcams na een ongeluk?

De dashcams zijn uitgerust met sensoren die een botsing detecteren. Als je een ongeluk hebt, wordt elke opname die tot dit punt volgt, opgeslagen en worden de bestanden automatisch “vergrendeld”, zodat ze niet kunnen worden vervangen.


Bekijk ook: De beste dashcam van 2020


Bron: https://www.nextbase.com/en-us/hub/what-is-a-dash-cam-and-how-do-they-work/

Naamsvermelding: Nextbase

Uitgelichte afbeelding door: EKSRX

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *