Wat is een draadloze usb dongle

Een draadloze dongle is een klein apparaatje dat signalen omzet in een USB-signaal. Dit doet het via WiFi of via Bluetooth.

Adapter en dongle worden door elkaar gebruikt om een klein draadloos elektronisch apparaat te beschrijven. Bijvoorbeeld een draadloze muis die een eigen USB-adapter heeft die draadloos naar de muis zendt, kunt u zowel een dongle als adapter noemen.

Wanneer het woord draadloze dongle wordt gebruikt, dan wordt het als een apparaat voor WiFi bedoeld.

Deze kleine dongles kunnen elke computer die een USB-poort heeft, aansluiten op een WiFi-signaal. Er is zo geen aparte netwerkkaart meer nodig. Zo kan iedere computer verbinding maken met een netwerk en online gaan.

Dit is om verschillende redenen nuttig. Er zijn computers die geen draadloze verbinding hebben. Als uw laptop die een kapotte adapter heeft dan kan het ook zeer handig zijn. U kunt er ook gewoon eentje kopen als u een snellere verbinding wilt.


Protocollen

Draadloze dongles gebruiken dezelfde WiFi-protocollen als een smartphone, tablet of router. Hierdoor zijn ze erg nuttig om een computer te verbinden.

Deze protocollen beginnen allemaal met het nummer 802.11. Na dit nummer volgt een letter a/b/g/n/ac om de versie aan te geven. De versies geven de verschillen in snelheid aan. Het nieuwste protocol 802.11ac is bijvoorbeeld ook de snelste versie en werkt in de vijf GHz draadloze frequentie.


Wat is het bereik van een dongle

Sommige dongles zijn klein en hebben geen goed bereik, omdat de ingebouwde antenne kleiner is. U kunt deze nog steeds gebruiken. Ze kunnen nog steeds handig zijn als u een wilt voor op reis bijvoorbeeld. Dit soort kleine adapters hebben ongeveer hetzelfde bereik als een laptop ingebouwde draadloze kaart.

Andere dongles hebben grote externe antennes die hen een betere afstand geven. Deze worden gebruikt om een slecht gebouwde draadloze kaart van een laptop te vervangen. Ook kunt u ze gebruiken als u aan uw WiFi-signaal meer bereik wilt geven.


Samenvatting

De woorden dongle en adapter zijn dus inwisselbaar. Dus als het woord dongle verwarrend is, vervang het dan gewoon door adapter.

Een draadloze dongle betekent meestal een WiFi-adapter. Het woord kan ook in een andere context te vinden zijn. Bij dingen zoals een Amazon Firestick of een draadloze muis heet het namelijk ook een draadloze dongle.

Video credits: Howcast

Bekijk ook: De beste draadloze wifi adapters


Bron: https://www.wirelesshack.org/what-is-a-wireless-usb-dongle.html

Naamsvermelding: WirelesSHack

Uitgelichte afbeelding door: Przemysław Czopor

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *