Wat is een Mifi router en hoe werkt het?

Als u al lang gebruik maakt van draadloos internet, dan bent u waarschijnlijk bekend met de term WiFi. WiFi is een draadloze verbinding met het internet op een bepaalde plek. Het is een toegangspunt waar u internetverbinding in een openbare ruimte tot stand brengt. De term MiFi betekent een type verbinding dat gebruik maakt van een mobiele hotspot. Dit is dus het toegangspunt die u mee kan nemen.

Het verschil tussen WiFi en MiFi is niet heel groot. WiFi is voor een enkele plek en MiFi kunt u overal mee naartoe nemen. MiFi biedt dus een draadloze verbinding waar dan ook.


Hoe werkt MiFi?

Een MiFi toegangspunt is een apparaat dat u verbinding geeft met het internet door middel van een mobiele hotspot. De apparaten zijn vaak klein en daardoor kunt u ze meenemen in uw zak of tas. Wanneer u een internetverbinding nodig heeft kunt u hem er gewoon uithalen en een hotspot instellen. U kunt ook meer dan één gebruiker verbinding laten maken met het mobiele toegangspunt.

MiFi werkt vaak met 3G-netwerken die mobiele telefoonmaatschappijen aanbieden. Het kan binnen het bereik elk 3G-signaal worden opgezet of het nu van KPN is of van Tele2. Aangezien 3G relatief snel is kunt u ook bellen via internet met behulp van een MiFi hotspot.


MiFi tegenover normale 3G

Wanneer u 3G met behulp van een mobiel MiFi apparaat verbindt krijgt u nog steeds de snelheid van 3G. Dit krijgt u tegen goedkopere kosten als u meer dan één apparaat tegelijkertijd met het toegangspunt verbindt. Dit komt omdat u maar één keer wordt aangerekend voor de internetverbinding. Toch kunnen meerdere apparaten de verbinding gebruiken in tegenstelling tot normale 3G, want dat wordt dan erg sloom.


Het aansluiten van een MiFi router

Een MiFi router is makkelijk om te voorzien van stroom. MiFi apparaten worden meestal door een oplaadbare batterij ervan voorzien. Andere opties zijn een airco-adapter voor een normaal stopcontact of een USB-kabel die in uw laptop wordt gestoken.

Zodra uw toestel van stroom wordt voorzien kunt u de meegeleverde USB-kabel gebruiken die met uw MiFi router is meegeleverd om de batterij te sparen. U gebruikt de USB-kabel om het ene uiteinde aan te sluiten op het MiFi router en het andere uiteinde op de USB-poort van uw pc. Als u dit voor de eerste keer doet, dan zal de MiFi router automatisch ingeschakelen en zal het installatieprogramma worden gestart. Dit zal de nodige programma’s installeren voor het gebruik van het MiFi router en de bijhorende software.

De eerste keer dat u de softwaremanager opstart is er een installatieprogramma die u door het installatieproces leidt. Om de MiFi router te activeren kiest u gewoon uw mobiele verbinding en klikt u vervolgens op Verbinden.

Let erop dat dit basisinstructies zijn om u een idee te geven van hoe u een MiFi router moet instellen en aansluiten. Afhankelijk van de plaats waar u het toestel verkrijgt en de provider die u kiest kan de installatie lichtjes verschillen. Hoe dan ook is de installatie van een MiFi router een vrij eenvoudig proces om te volgen.


Wat is een Prepaid MiFi router?

Wanneer u een MiFi hotspot installeert en gebruikt lijkt het gebruik op 3G op uw telefoon. U betaalt en bepaalde vergoeding aan uw mobiele telefoonmaatschappij voor de hoeveelheid data die u verbruikt. Normale MiFi routers werken dus ook zoals uw 3G, maar er zijn ook prepaid MiFi routers.

MiFi prepaid mobiele hotspots kunnen erg handig zijn en u geld besparen omdat u alleen betaalt voor wat u gebruikt. De MiFi router is uitgerust met een prepaidkaart van 10 euro of meer. Het is afhankelijk van de hoeveelheid die u wilt gebruiken. Ook is het niet nodig om software te installeren zoals de conventionele methode die we eerder beschreven hebben en kunt u op elk gewenst moment data toevoegen aan de prepaidkaart. MiFi prepaid mobiele hotspots kunnen tot wel vijf verschillende apparaten tegelijk internetverbinding bieden.


Wat voor verbinding biedt een MiFi router?

De standaard verbinding voor MiFi hotspots is 802.11 b of g, maar dit zal waarschijnlijk zeer binnenkort veranderen met het begin van de opkomst van 4G voor MiFi. Wanneer u een MiFi hotspot aansluit, is het typische bereik voor netwerkdekking ongeveer 10 meter als er niks tussen u en de router zit. Muren of deuren kunnen het signaal namelijk afzwakken.

De meeste MiFi apparaten bieden ingebouwde beveiliging en laten u toe om toegang te krijgen tot het internet via een gecodeerde verbinding. Ook kunnen de typische downloadsnelheden variëren van 600 Kbps tot wel als een 1 Mbps of meer. De uploadsnelheden variëren meestal van 500 Kbps en kunnen oplopen tot 800 Kbps.

Qua vermogen heeft de batterij in een MiFi router een levensduur tot 3,5 uur met een standby-tijd van ongeveer 35 uur. De batterij is oplaadbaar. Het opladen duurt drie uur met de normale oplader en ongeveer zes uur als u de USB-poort van uw pc gebruikt.


Wat kost een MiFi router?

De kosten voor het gebruik van een MiFi hotspot verschillen per aanbieder. De kosten liggen meestal rond de van 60 tot 120 euro, afhankelijk van het type abonnement dat u heeft bij uw provider. U kunt er ook voor kiezen om te betalen voor 24-uurs gebruik dat meestal rond de twintig euro kost. De prijs die u betaalt voor een verbinding die langer is dan een dag zal variëren afhankelijk van hoeveel data u nodig heeft. Sommige bedrijven zullen u ook een bepaald bedrag in rekening brengen voor elke MB gegevensoverdracht als u het overeengekomen bedrag overschrijdt.

Hopelijk geeft deze informatie u de basisgegevens die u moet weten voordat u beslist of MiFi al dan niet geschikt is voor uw connectiviteitsbehoeften. Als u het onderwerp verder onderzoekt op het internet vindt u meer specifieke informatie over prijzen en beschikbaarheid voor uw gebied.

Video Credits: Bright

Bekijk ook: Wat is de beste mifi router


Bron: https://internet-access-guide.com/what-is-mifi-and-how-is-it-used/

Naamsvermelding: Benmin Smith

Uitgelichte afbeelding door: Jahangir Carzon

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *