Wat is een Mifi router en hoe werkt het?

In de moderne wereld van draadloze connectiviteit is een betrouwbare internetverbinding een essentiële behoefte geworden, zowel voor werk als ontspanning. Terwijl Wi-Fi hotspots op openbare plaatsen steeds gebruikelijker worden, zijn er situaties waarin je zelf een persoonlijke draagbare internetoplossing nodig hebt. Dit is waar een MiFi-router van pas komt. Maar wat is een MiFi-router precies en hoe werkt het? In deze blog verkennen we de wereld van MiFi-routers en bieden we inzicht in hun werking en voordelen. We hebben ook een lijst gemaakt met de beste MiFi-routers om je te helpen de juiste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften.


Wat is een mifi router?

MiFi staat voor “Mobile Wi-Fi” en verwijst naar een draagbaar apparaat dat een mobiele internetverbinding mogelijk maakt. Het is een kleine draadloze router die gebruikmaakt van mobiele datanetwerken zoals 3G, 4G of 5G om een Wi-Fi-netwerk te creëren. Met een MiFi-apparaat kunnen meerdere apparaten, zoals smartphones, tablets, laptops en andere Wi-Fi-compatibele apparaten, verbinding maken met het internet via het mobiele datanetwerk.

Een MiFi-router fungeert als een persoonlijke hotspot en kan worden gebruikt in situaties waarin geen bekabelde internetverbinding beschikbaar is. Het apparaat heeft meestal een ingebouwde batterij, waardoor het draagbaar is en je overal een draadloze internetverbinding kunt opzetten. Het kan handig zijn tijdens het reizen, op locaties waar geen Wi-Fi beschikbaar is, of als een back-upoptie bij een storing van de vaste internetverbinding.

MiFi-apparaten worden doorgaans geleverd door mobiele netwerkproviders en vereisen een mobiel data-abonnement om verbinding te kunnen maken met het mobiele datanetwerk. Ze bieden vaak beveiligingsfuncties zoals wachtwoordbeveiliging en kunnen geavanceerde instellingen bieden voor het beheren van het dataverbruik en het controleren van de verbonden apparaten.

Kortom, MiFi is een draagbaar apparaat dat een persoonlijk Wi-Fi-netwerk creëert via mobiele datanetwerken, waardoor meerdere apparaten verbinding kunnen maken met het internet.


Hoe werkt een MiFi router?

MiFi staat voor “Mobile Wi-Fi” en verwijst naar een draagbaar apparaat dat een mobiele internetverbinding mogelijk maakt. Het werkt op een vergelijkbare manier als een Wi-Fi-router, maar in plaats van een bekabelde internetverbinding te gebruiken, maakt MiFi gebruik van mobiele datanetwerken zoals 3G, 4G of 5G om een draadloos netwerk te creëren.

Hier is een algemene werking van een MiFi-apparaat:

 1. Mobiele dataverbinding: Een MiFi-apparaat heeft een ingebouwde mobiele breedbandmodule waarmee het verbinding kan maken met mobiele datanetwerken. Dit kan gebeuren via een simkaart die in het apparaat wordt geplaatst.
 2. Signaalontvangst: Het MiFi-apparaat ontvangt het mobiele signaal van de dichtstbijzijnde mobiele zendmast. De beschikbare snelheid en dekking zijn afhankelijk van het mobiele netwerk dat wordt gebruikt (bijv. 3G, 4G of 5G) en de signaalsterkte op die locatie.
 3. Draadloos netwerk: Nadat het MiFi-apparaat verbinding heeft gemaakt met het mobiele datanetwerk, creëert het een draadloos netwerk (Wi-Fi) dat meerdere apparaten kan bedienen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld je smartphone, tablet, laptop of andere Wi-Fi-compatibele apparaten kunt verbinden met het MiFi-netwerk.
 4. Beveiliging: Net als bij een traditionele Wi-Fi-router heeft een MiFi-apparaat meestal beveiligingsfuncties, zoals een wachtwoord voor het draadloze netwerk, om ongeautoriseerde toegang tot het netwerk te voorkomen.
 5. Dataverbruik en facturering: Het gebruik van een MiFi-apparaat vereist een mobiel datatariefplan. Het dataverbruik van alle apparaten die met het MiFi-netwerk zijn verbonden, wordt doorgaans toegeschreven aan de simkaart in het MiFi-apparaat. Dit kan invloed hebben op de facturering en datalimieten van het mobiele datatariefplan.

Met een MiFi-apparaat kun je dus een persoonlijk draagbaar netwerk opzetten dat verbinding maakt met het internet via mobiele datanetwerken. Het is handig voor situaties waarin geen bekabelde internetverbinding beschikbaar is of wanneer je onderweg wilt internetten met meerdere apparaten.


Mifi router of mobiele hotspot

Een MiFi-apparaat en een normale 4G-hotspot kunnen beide worden gebruikt om een draadloze internetverbinding te creëren, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee:

 1. Draagbaarheid: Een MiFi-apparaat is speciaal ontworpen als een draagbaar apparaat. Het is compact en gemakkelijk mee te nemen, waardoor je overal een mobiel netwerk kunt opzetten. Aan de andere kant kan een normale 4G-hotspot verschillende vormen aannemen, zoals een standalone apparaat of een functie in je smartphone. Hoewel een smartphone hotspot ook draagbaar is, is het mogelijk dat je je telefoon niet wilt gebruiken als hotspot vanwege batterijverbruik en andere overwegingen.
 2. Gebruikerscapaciteit: Over het algemeen hebben MiFi-apparaten een grotere gebruikerscapaciteit dan normale 4G-hotspots. MiFi-apparaten zijn specifiek ontworpen om meerdere apparaten tegelijkertijd te bedienen en kunnen vaak verbinding maken met 10 of meer apparaten. Een normale 4G-hotspot, vooral die in een smartphone, kan meestal slechts enkele apparaten tegelijkertijd ondersteunen.
 3. Batterijduur: MiFi-apparaten hebben vaak een eigen batterij waarmee ze langdurig gebruikt kunnen worden zonder dat ze op een stopcontact hoeven te worden aangesloten. Dit maakt ze handig voor situaties waarin je geen toegang hebt tot een stopcontact, zoals tijdens het reizen. Normale 4G-hotspots, zoals die in een smartphone, zijn afhankelijk van de batterijduur van het apparaat zelf, wat kan variëren en vaak korter is dan die van een MiFi-apparaat.
 4. Functies en instellingen: MiFi-apparaten bieden vaak meer geavanceerde functies en instellingen in vergelijking met normale 4G-hotspots. Je hebt vaak toegang tot een configuratiepagina waar je het netwerk kunt aanpassen, beveiligingsinstellingen kunt wijzigen en mogelijkheden hebt voor het beheren van het dataverbruik. Normale 4G-hotspots, vooral die in smartphones, hebben meestal minder geavanceerde instellingen.

Het belangrijkste verschil tussen een MiFi-apparaat en een normale 4G-hotspot is dus draagbaarheid en de capaciteit om meerdere apparaten tegelijkertijd te bedienen. Als je van plan bent om regelmatig een draagbaar netwerk op te zetten voor meerdere apparaten, is een MiFi-apparaat meestal de betere keuze. Als je echter slechts af en toe een enkel apparaat wilt verbinden, kan een normale 4G-hotspot, zoals die in je smartphone, voldoende zijn.


Hoe sluit je een mifi router aan?

Het aansluiten van een MiFi-router is over het algemeen een eenvoudig proces. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een MiFi-router aan te sluiten:

 1. Zorg ervoor dat je een actieve simkaart hebt met een mobiel data-abonnement. Plaats de simkaart in de juiste sleuf of lade van het MiFi-apparaat. Raadpleeg de handleiding van het specifieke MiFi-model voor de locatie van de simkaartsleuf.
 2. Schakel het MiFi-apparaat in door de aan/uit-knop in te drukken en enkele seconden vast te houden. Het apparaat begint nu op te starten.
 3. Wacht tot het MiFi-apparaat is opgestart en verbinding maakt met het mobiele datanetwerk. Dit kan enkele momenten duren, afhankelijk van de signaalsterkte en dekking.
 4. Zoek op je apparaat (zoals een smartphone, tablet of laptop) naar beschikbare Wi-Fi-netwerken. Meestal wordt het netwerk van het MiFi-apparaat weergegeven met een specifieke naam (SSID) die wordt vermeld op het MiFi-apparaat zelf of in de handleiding.
 5. Selecteer het Wi-Fi-netwerk van het MiFi-apparaat en maak verbinding. Mogelijk wordt je gevraagd om een wachtwoord in te voeren. Het standaard wachtwoord is vaak te vinden op het MiFi-apparaat zelf of in de handleiding. Het is aanbevolen om het wachtwoord later te wijzigen voor beveiligingsdoeleinden.
 6. Zodra je apparaat verbinding heeft gemaakt met het MiFi-netwerk, zou je toegang moeten hebben tot internet via het mobiele datanetwerk.

Merk op dat de exacte stappen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model en de fabrikant van het MiFi-apparaat. Het is raadzaam om de handleiding van het apparaat te raadplegen voor gedetailleerde instructies die specifiek zijn voor jouw MiFi-router.


Wat is de beste mifi router?

Om de beste MiFi-router voor jouw specifieke behoeften te vinden, raad ik je aan om onze top 3 beste mifi routers lijst te bekijken. We hebben gekeken naar factoren zoals de snelheid van het mobiele datanetwerk (3G, 4G, 5G), de signaalsterkte, batterijduur, gebruikerscapaciteit, beveiligingsfuncties en andere relevante kenmerken die belangrijk zijn voor jou.

Je kunt ook andere bronnen zoals technologieblogs, consumentenrecensies en vergelijkingssites raadplegen om meer informatie te vinden over verschillende MiFi-routers en hun prestaties. Dit kan je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing bij het kiezen van de beste MiFi-router die past bij jouw specifieke vereisten en budget.

Video Credits: Bright

Bekijk ook: Wat is de beste mifi router


Bron: https://internet-access-guide.com/what-is-mifi-and-how-is-it-used/

Naamsvermelding: Benmin Smith

Uitgelichte afbeelding door: Jahangir Carzon

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *