Wat is een podcast en hoe werkt het?

Simpel gezegd: een podcast is een soort van Talk Radio, maar u abonneert erop en luistert ernaar wanneer u maar wilt.

Een podcast heeft iets meer detail. Een podcast is een serie die gesproken word, dus eigenlijk een serie zonder beeld. Ze zijn allemaal gericht op een bepaald onderwerp of thema, zoals fietsen of sport. U kunt zich abonneren op de show met een app op uw telefoon en naar afleveringen luisteren wanneer u wilt.


Wat is een voorbeeld van een Populaire Podcast?

Als u hier nieuw in bent, kan het makkelijker zijn om te zien hoe radiostations hun programma’s in podcasts omzetten. Maar vergeet niet dat Podcasts veel verder gaan dan radio. Daar komt u binnen een minuut meer over te weten!

Maar eerst heeft BBC Radio 4 een radioshow gedraaid die ‘Min of meer’ heet: Behind the Stats’, alles over interessante economische en getalsmatige feiten. Dat programma is elke week op hetzelfde moment, en u moet de radio afstemmen op de luisteraar. Maar, om het luisteren te vergemakkelijken, publiceert de BBC ook elke aflevering als onderdeel van de ‘More or Less Podcast’. Elke podcast aflevering is een opname van een ‘Meer of Minder’ radio aflevering, en ze zijn allemaal georganiseerd in een podcast serie.

Als je dus een fan bent van het radioprogramma, kunt u abonneren op de Meer of Minder Podcast en worden de afleveringen elke week bij u afgeleverd. Dat betekent dat u ze op elk moment kunt beluisteren, in plaats van dat u elke week op dezelfde tijd aan de radio vastzit.

Podcasts zijn veel meer dan de normale Radio. Het filmpje hierboven geeft u misschien een beeld van wat een podcast is. U heeft hier geen volledig beeld van wat een podcast precies is. Het is dus slim om heel dit artikel te lezen.

De overgrote meerderheid van de programma’s hebben de neiging om volledig origineel te zijn, en niet alleen de radio te herprogrammeren.

Velen ontsnappen aan de ketenen van traditionele radioformaten om briljant originele benaderingen en volledig niche onderwerpen te verkennen. Bijvoorbeeld:

  • Ze kunnen elke lengte hebben, van een nieuwsfragment van 1 minuut tot een diepte-interview van 3 uur.
  • Ze kunnen elke frequentie zijn, van dagelijks tot maandelijks.
  • Zij kunnen om het even welk formaat zijn, van eenvoudige solo shows tot mammoet, multi-person audio drama’s.
  • Ze kunnen elk onderwerp behandelen, waarvan vele nooit op de radio zouden komen.

Wat u ook doet, u zult een show vinden die past bij de onderwerpen waar u van houdt en de tijd die u heeft.


Zijn Podcasts Audio of Video?

De meeste Podcasts zijn tegenwoordig alleen nog maar audio. Er bestaan video-podcasts. Podcasts zijn echt gegroeid uit een behoefte aan achtergrond content. Dat betekent iets wat u kan vermaken, opleiden of inspireren op de achtergrond van andere saaie activiteit.

Simpel gezegd: een podcast is net als een praat Radio, maar je abonneert je erop en luistert ernaar wanneer je maar wilt.

Een van de meest voorkomende manieren waarop mensen luisteren is bijvoorbeeld in de auto. U kunt daar natuurlijk geen video bekijken, dus de audio-inhoud is geweldig. Op dezelfde manier zijn podcasts geweldig om naar te luisteren in de sportschool, terwijl u het gazon maait, of op uw reis naar uw werk. Elk moment van tijdverlies kan een moment voor audio zijn!

Dat betekent natuurlijk dat u iets nodig hebt om naar te luisteren. Dit kan dus betekenen dat u een koptelefoon nodig heeft om verbinding te maken met uw smartphone. Anders maakt u verbinding met uw auto via Bluetooth, of begint u te luisteren op Echo of een andere slimme speaker!


Hoe klinken Podcasts meestal?

Als u naar een podcast luistert, zult u ontdekken dat veel van hen vrij bekend zijn. U zult in de loop van jaren vergelijkbare soorten inhoud hebben gehoord, van de radio tot een tv-talkshow. Aan de andere kant hoort u ook podcasts die compleet nieuw zijn en totaal anders dan een praat radio.

De meeste podcasts zullen rond een bepaald onderwerp worden gethematiseerd. De gastheren of vrouwen zullen in elke aflevering over dat onderwerp praten. Soms is het echt specifiek, zoals triatlon-racing of hondentraining, en andere keren is het meer algemeen, zoals hoe u een gelukkig leven kunt leiden.

Vervolgens zal elke aflevering van die podcast gaan over iets specifieks binnen dat onderwerp. Zoals voedingstips om deel te nemen aan een triatlon, of hoe u uw hond kunt stoppen met vechten met andere honden.

Elke aflevering wordt normaal gesproken gerund door een of twee vaste presentatoren. Die praten dan over dat onderwerp, en ze krijgen vaak gasten van buitenaf om erover mee te praten of om geïnterviewd te worden.

Veel podcasts zijn heel eenvoudig. Dan zijn er gewoon een paar vrienden die praten over iets wat ze allemaal leuk vinden. Dan moet u denken aan films, breien of het runnen van een bedrijf. Maar sommige zijn echt professioneel. Dan hebben ze het over een bepaald soort muziek, geluidseffecten, professionele montage en meer.

De meer professionele podcasts zijn geweldig om naar te luisteren, maar ze kosten veel meer tijd en geld om te produceren. De amateurshows daarentegen hebben misschien een paar ruwe kantjes. Dat betekent niet dat ze veel minder leuk zijn om naar te luisteren. De audio kwaliteit zou wel wat slechter kunnen zijn, omdat ze dan iets minder goede apparatuur hebben.

De meeste mensen luisteren naar beide soorten. De grootste factor in de meeste podcasts is de gastheer of gastheren, en u zult u meer richten op onderwerpen en gastheren die u leuk vindt, dan op de aanpak die ze hebben.


Wat is het verschil tussen een Podcast en een audiobestand?

Als u gewoon wilt luisteren, hoeft u dit niet te weten. Als u er aan denkt om uw eigen podcast te beginnen natuurlijk wel! Maar als u gewoon wilt luisteren, ga dan meteen naar ‘How to Listen to a Podcast’.

Het lastigste aspect van het beantwoorden van de vraag – Wat is een podcast? – en waar veel mensen in de war raken, zit in het verschil tussen een eenvoudig audiobestand en een goede podcast.

De meest eenvoudige verklaring is dat een audiobestand en een podcast aflevering technisch gezien hetzelfde zijn. Als u een Podcast aflevering hebt gedownload van een Podcast site, heft u al ontdekt dat u gewoon een audiobestand downloadt. Het verschil zit hem in de mogelijkheid om u te abonneren op die serie audiobestanden.

Dus als u een Podcast hosting dienst gebruikt om mensen te laten abonneren op je serie audio-opnames, dan heb je ze ineens veranderd van eenvoudige audiobestanden in een volledig functionerende podcast! Het zijn nog steeds gewoon audiobestanden, maar naast het abonnement kunt u ze nu ook een Podcast noemen.

Het abonnementsaspect wordt automatisch voor u gedaan als u gebruik maakt van een goed Podcast Hosting bedrijf, maar u wilt misschien wel een beetje weten hoe het werkt. Het wordt uitgevoerd via een technologie die RSS heet (dat is het lastige gedeelte…) en het is gewoon een computertaal die je Podcast-software laat praten met een Podcast-website.

Dus als u iTunes of een andere goede podcast-app gebruikt, houdt het al uw abonnementen bij via de RSS-feed vam elke Podcasts en downloadt het automatisch nieuwe afleveringen zodra deze beschikbaar zijn. Dit is veel eenvoudiger dan normale audiobestanden die u zelf op het web zou moeten zoeken en downloaden.

Het grote ding om te onthouden is dat een audiobestand op zich niets meer is dan dat, gewoon een audiobestand.

Maar, als u dat audiobestand uploadt naar een website en het laat abonneren via een RSS-feed dan is het ineens een Podcast. Makkelijk!


Bekijk ook: Beste podcast app van 2020


Bron: https://www.thepodcasthost.com/listening/what-is-a-podcast/

Naamsvermelding: Colin Gray

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *