Wat is een subwoofer

Wat is een Subwoofer?

Een subwoofer is een luidspreker die vaak word gebruikt om extra bass te krijgen. Ze zijn speciaal geschikt voor het laten horen van geluid met een lage frequentie. Subwoofers hebben een lagere frequentie dan een normale woofer. Het bereik van een normale woofer is namelijk tussen de 40 tot ongeveer 200 HZ. Daarin tegen heeft een subwoofer een bereik van 20 tot 200 Hz. Door die lage Hz kunnen subwoofers dus lagere tonen afspelen, die een normale speaker niet kan afspelen. Subwoofers kunnen op verschillende plekken geplaatst worden. Bijvoorbeeld in een auto of thuisbiscoop. Stel je nou eens voor, je kijkt rustig een oorlogsfilm op je tv. Nu zie je niet alleen bommen vallen, maar voel en hoor je ze ook nog een echt!

Verschil

Gewone luidsprekers produceren tonen die laag zijn. De normale luidsprekers laten de lage tonen minder goed klinken. Een subwoofer zorgt ervoor dat de lage tonen van een normale luidspreker/ woofer wordt verbeterd. Waardoor de lage tonen dus wel goed klinken. De lage tonen die de woofer produceert zou je kunnen voelen.

Een subwoofer bestaat uit één, twee of meerdere woofers die in de versterkerbehuizing zijn gemonteerd. De subwoofer is vaak gemaakt van hout. Hout kan namelijk goed tegen luchtdruk en vervorming. Een subwooferbehuizing is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Vaak hebben ze een poort.

Er zijn 2 soorten subwoofers. Je hebt een passieve subwoofer en een actieve subwoofer. Een passieve subwoofer is een speaker die aangestuurd moet worden door een externe versterker, net zoals een normale luidspreker. Deze wordt geleverd met een behuizing en een subwooferdriver.
De actieve subwoofer daarentegen heeft een ingebouwde versterker, de versterker en speaker zitten in dezelfde behuizing en zijn compleet op elkaar afgestemd. Wanneer bijvoorbeeld een versterker niet voldoende vermogen heeft om een subwoofer aan te sturen is een actieve subwoofer een goede keuze.

De onderdelen van een subwoofer

De woofer is het eerste en belangrijkste deel van een subwoofer. De woofer wordt soms ook wel de kast of de driver wordt genoemd. Een subwoofer is meestal actief en heeft speciale versterkers. Verder heeft hij ook nog andere onderdelen, zoals de vulling en de kast, deze zijn afhankelijk van de locatie/positie waar de subwoofer wordt geplaatst.

De luidspreker is meestal tussen 20 en 53 centimeter of 8 en 21 inch groot. De maten verschillen zodat ze overal geplaatst kunnen worden. Zo zijn bijvoorbeeld kleinere drivers zijn aanwezig in desktop PC-multimediasystemen, terwijl de grotere drivers ideaal zijn in clubs, restaurants en andere uitgaansgelegenheden.

Hoe een subwoofer werkt

Een subwoofer is een geweldige accessoire, vooral voor de film- en muziekliefhebbers. Als u er een installeert voor uw autoradio of thuisbioscoopsysteem, zal het zelfs de aller laagste basfrequenties laten horen. Een subwoofer maakt gebruik van de woofer in de behuizing en een ingebouwde versterker die het signaal regelt. Hierdoor kan de luidspreker de precieze en diepe basgeluiden perfect te laten horen.

De subwoofer sluit u aan op een voorversterker of een audio-ontvanger. De ontvanger zal signalen genaamd LFE naar uw subwoofer sturen. Dit gaat aan de hand van elektrische stroom. Vervolgens zal uw subwoofer de stroom versterken en omzetten in geluid met behulp van de magnetische spoel. Hierdoor gaat de driverconus gaat trillen. Die vibratie zorgt voor een laagfrequent geluid dat zich onmiddellijk met de lucht vermengt.

Signalen met een hogere frequentie zijn richtingsgevoelig, maar lage frequenties niet. Daarom krijgt u meer flexibiliteit als u een subwoofer gebruikt in plaats van de andere luidsprekers. U kunt de subwoofer over de hele kamer verplaatsen. De indeling van de kamer maakt hier niet heel veel bij uit. U kunt proberen de subwoofer in verschillende posities te plaatsen. Hierdoor kunt u de beste locatie vinden en genieten van de beste geluidskwaliteit.

Tips voor het installeren van een Subwoofer in uw thuisbioscoop of auto

De installatie en plaatsing van de subwoofer is afhankelijk van de plek. Is het apparaat voor uw thuisbioscoopsysteem of voor uw auto? Het plaatsen van de subwoofer op de juiste plaats is zeer belangrijk, vooral wanneer het voor uw thuisbioscoopsysteem is. Als de subwoofer in de juiste positie staat zullen er geen ongelijke basgeluiden/ dode hoeken zijn. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een subwoofer voor in de auto. Lees de beste underseat subwoofer voor meer

Voor uw thuisbioscoopsysteem

Over het algemeen mag een subwoofer niet in het midden van uw kamer blijven staan, omdat de lage tonen beter hoorbaar zijn als de luidspreker dicht bij de muur staat. Dat is het meest voorkomend, maar elke kamer kan een ander geluidsprofiel hebben, waardoor dit anders kan zijn.

Elke thuisbioscoopzaal is anders, probeer de subwoofer in verschillende posities te zetten totdat u het beste resultaat krijgt. U kunt de bank of de fauteuil opzij schuiven om de luidspreker op de beste plaats te plaatsen. Probeer verschillende hoogtes. Van beneden op de grond tot het plafond. Of probeer een van de vier hoeken van uw kamer en begin dan van de ene naar de andere kant te bewegen.

Luister naar de lage tonen van uw subwoofer terwijl u van de ene naar de andere kant gaat. Als u de perfecte plaatsing van uw luidspreker hebt gevonden, houdt u het apparaat op zijn plaats voor een stabiele en uitstekende geluidskwaliteit.

Voor uw autostereosysteem

Het plaatsen van een subwoofer op/in uw autoradio is niet zo eenvoudig als het plaatsen ervan in een kamer. De plaatsing in auto’s kunt u het beste aan professionals over laten. Het is namelijk niet gemakkelijk om de juiste plaatsing te vinden in de auto. De kans dat je andere functies van de auto kapot maakt is namelijk erg groot. Vaak is de beste geluidskwaliteit te verkrijgen als de luidspreker in de achterkant van de auto gemonteerd is.

Uw autoradio- en thuisbioscoopsystemen hebben eigenlijk geen subwoofer nodig, maar zonder de subwoofer kunnen de geluiden misschien blikkerig of hol klinken.
Kortom de subwoofer zal de minder hoorbare geluiden in uw favoriete horrorfilms en popsongs helderder en luider maken. Investeren in een subwoofer is zeker een goed idee. Zoek gewoon het meest aanbevolen apparaat of merk om de beste waarde voor uw geld te krijgen.


Bekijk ook: De beste underseat subwoofer van 2020


Bronnen:

Naamsvermelding: Simon Adams

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *