Wat is een waterpik en hoe werkt het?
Een Waterpik is een waterflosser voor je tanden. Dit apparaat haalt met behulp van (hoge druk) waterstralen het tandplak en voedselresten die tussen de tanden zitten weg. Waterflossers kunnen een goede optie zijn voor mensen die moeite heb met het traditionele flossen. Dit wordt meestal gedaan door het heen en weer bewegen van een tandje tussen de tanden. De waterflosser scheelt een hoop tijd en wordt door veel tandartsen aangeraden.
Hoe gebruik je een waterflosser?
De Waterpik waterflosser zorgt voor een effectieve, snelle en eenvoudige manier van flossen. Het normale poetsen met een tandenborstel is nog steeds nodig, alleen het flossen gaat sneller en gemakkelijker!
De Waterpik waterflosser gebruikt u voor of na het tandenpoetsen. Vul het reservoir van uw waterflosser met lauwwarm water. Stop het einde van de flosser in uw mond precies zoals u ook doet met een tandenborstel. Buig een beetje zodat u boven de wastafel komt te hangen. Hierdoor zal het water in de gootsteen vallen en zo voorkomt u rommel. Alle stappen gedaan? Reinig dan nu uw tanden.
Het reinigen van uw tanden doet u door het handvat in een hoek van 90 graden ten opzichte van je tanden te zetten. Spuit het water op uw tanden. Als de straal te hard is kunt u die zelf instellen op een mildere straal. Gebruik daarvoor de draaiknop aan de voorkant. Is de straal te zacht? Dan kunt u dit met dezelfde draaiknop instellen.
Net zoals bij het tandenpoetsen is het verstandig om achteraan de mond te beginnen en langzaam naar voor te bewegen. Bent u vooraan? Doe dan hetzelfde aan de andere kant. Het is belangrijk om op de bovenkant van uw tanden te concentreren, daar zit namelijk de meeste tandplak. Vergeet niet om ook de achterkant van de tanden mee te pakken. Bij de onderkaak moet u zich concentreren op het onderste gedeelte van de tand. Vergeet niet om ook goed tussen de tanden te flossen! Het flosproces duurt ongeveer 1 tot 2 minuten.
Hoe maakt u het schoon?
U kunt na gebruik het water uit het reservoir legen. Dit is verstandig om te doen zodat er geen bacteriën in het reservoir gaan groeien/ leven. De inhoud van het reservoir kan gewoon door de gootsteen gespeeld worden.
Het beste is om het reservoir eens in de tijd grondig schoon te maken. Dit kan gewoon met behulp van afwasmiddel. Zorg wel dat het afwasmiddel weer uit het reservoir is voordat u de waterflosser weer wilt gebruiken. Dit voorkomt dat er afwasmiddel in uw lichaam terecht komt.
Hoe werkt het?
Net zoals bij normaal flossen verwijdert waterflossen voedsel dat vastzit tussen het tandvlees en de tanden. Ook verwijdert het de bacteriën die in de gleuven blijven zitten. Het is belangrijk om die te verwijderen anders kunnen die uitharden tot tandplak. Waterflossen is vaak minder pijnlijk en kan er voor zorgen dat tandvleesproblemen en/of bloedingen verminderen. De waterflosser kan dan dus heel handig zijn voor mensen de last hebben van gevoelig tandvlees.
Is flossen met water net zo goed als tandzijde?
Het flossen met tandzijde heeft verschillende voordelen en nadelen. Maar het flossen met de waterflosser ook. Het verschilt per persoon en per situatie wat de beste optie is. Wilt u weten wat uw beste optie is? Stel de vraag aan uw tandarts.
Gooi uw normale flosdraad/tandzijde niet weg om iets nieuws te proberen. Overweeg een waterflosser als u moeite heeft met het gebruik van flosdraad. Een Waterpik waterflosser is wel een goed hulpmiddel in situaties waar flossen lastig is, beugels of andere tandheelkundige werkzaamheden zijn hiervan voorbeelden. Ook kan de Waterpik waterflosser een oplossing zijn voor mensen met parodontale aandoeningen of met extreem droge monden. Het water zorgt ervoor dat het tandvlees minder pijnlijk voelt als u aan het flossen bent.
U kunt er ook een kunnen proberen als u artritis of andere problemen heeft het met het gebruik van handen. Voor tieners met een beugel kan het flossen met water soms makkelijker zijn dan het flossen met flosdraad. Twijfelt u of u over wilt stappen naar een Waterpik waterflosser, vraag uw tandarts om raad.
Bekijk ook: Beste waterflosser van 2020
Bron: https://www.webmd.com/oral-health/what-is-waterpik
Naamsvermelding: Michael Friedman
Uitgelichte afbeelding door: Your Best Digs