Wat is een webcam

Een webcam is een camera die is ontworpen om video’s of foto’s van een persoon of object te maken en deze via een computernetwerk te verzenden. Het woord “webcam” is een samentrekking van “web” (verwijzend naar het internet) en “camera”. Webcams worden meestal gebruikt voor videoconferenties, livestreaming, videobellen of het maken van video’s voor sociale media.

Webcams worden vaak aan computers of laptops bevestigd via een USB-poort of ingebouwd in het apparaat zelf. Ze kunnen ook draadloos verbonden zijn met andere apparaten, zoals smartphones of tablets. Webcams zijn meestal uitgerust met een kleine lens, een beeldsensor en elektronica om video’s op te nemen en over te dragen.

Met behulp van webcams kunnen gebruikers live video’s delen met andere mensen over de hele wereld. Dit heeft de communicatie vergemakkelijkt en maakt het mogelijk om op afstand te werken, leren en sociale interactie te hebben. Daarnaast worden webcams ook gebruikt voor beveiligingsdoeleinden, bijvoorbeeld voor videobewakingssystemen.

In tegenstelling tot een digitale camera en digitale camcorder heeft een webcam geen ingebouwde opslagruimte. Hij wordt altijd aangesloten op de computer. Hij gebruikt dus de harde schijf van de computer als opslagruimte.


Kan ik iemands webcamvideo bekijken als ik er geen heb?

Ja. Je kunt alle video’s die worden gemaakt met een webcam bekijken als ze live en beschikbaar zijn voor het publiek. Dus het maakt niet uit of je wel of geen webcam hebt.


De eerste webcam

De eerste gepubliceerde webcam was de XCoffee. De camera begon te werken in 1991 met de hulp van Quentin Stafford-Fraser en Paul Jardetzky. Het werd in november 1993 met behulp van Daniel Gordon en Martyn Johnson op het internet aangesloten.

De XCoffee webcam bewaakte een koffiepot buiten de Trojan Room van de Universiteit van Cambridge. Dat deden ze, zodat mensen geen tijd verspilden om koffie te halen als er geen koffie werd gezet. Nadat hij in het nieuws werd genoemd, had de website meer dan 150.000 mensen die online naar de koffiepot keken. De webcam ging op 22 augustus 2001 offline.


Bekijk ook: de beste webcam van 2020


Bron: https://www.computerhope.com/jargon/w/webcam.htm

Naamsvermelding: Computer Hope

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *