Wat is een wifi router en hoe werkt het?

Een wifi router is het apparaat dat communiceert tussen het internet en de apparaten in uw huis die verbinding maken met het internet. Zoals de naam al aangeeft, leidt hij het verkeer tussen de apparaten en het internet.

Met de juiste soort router in uw huis kunt u genieten van snel internet, uw familie helpen beschermen tegen cyberbedreigingen en overal in uw huis wifi hebben.

U hoeft geen computergenie te zijn om te weten dat een goede wifi router belangrijk is. Maar wat wel nodig is, is weten waar u het voor nodig heeft. Als u begrijpt hoe routers werken, kunt u de juiste apparatuur voor uw huis kiezen.


Hoe werken wifi routers?

Bij u thuis zijn vast veel apparaten aangesloten op het internet. Hierbij moet u denken aan computers, tablets, smartphones, printers, thermostaten, smart tv’s en vaak nog veel meer. Dit vormt samen met uw wifi router een netwerk. Een wifi router stuurt het inkomende en uitgaande internet op dat netwerk op de snelste manier.

De informatie die over uw netwerk gaat zijn dingen zoals een e-mail of een film. Deze nemen elk een verschillende hoeveelheid bandbreedte in beslag. Ervoor zorgen dat de informatie snel en correct wordt afgeleverd is een grote taak en wordt steeds groter. Als u meer en meer apparaten toevoegt, dan vraagt u eigenlijk aan uw router om meer te doen.


Hoe verschillen modems van wifi routers?

Een wifi router en uw apparaten zijn niet alles in uw thuisnetwerk. Er is ook de modem. In feite zou u zonder de modem alleen uw lokale netwerk hebben zonder toegang tot het internet.

Het is de taak van de modem om de internetservice van uw provider bij u thuis te brengen. Het maakt dan verbinding met uw wifi router en samen leveren ze dan verbinding.

Toen de meeste internetservice via de telefoonlijnen werd geleverd, maakten modems de communicatie tussen de digitale apparaten in uw huis en de signalen die op de telefoonlijnen worden gebruikt mogelijk. Met de huidige internetverbindingen spelen modems een vergelijkbare, maar toch een andere rol.


Wat zijn de verschillende soorten wifi routers?

Als het gaat om routers, zijn er slechts twee soorten die u moet overwegen:

  • Draadloze routers. Een draadloze wifi router maakt rechtstreeks verbinding met een modem via een kabel. Door dit kan hij informatie ontvangen het internet. De router maakt en communiceert vervolgens met uw eigen wifi netwerk met behulp van ingebouwde antennes. Dankzij dit hebben alle apparaten in uw thuisnetwerk toegang tot internet.
  • Bedrade routers. Een bekabelde wifi router maakt rechtstreeks verbinding met computers via bekabelde verbindingen. Deze hebben meestal een poort die verbinding maakt met de modem om te communiceren met het internet. Een andere poort stelt de bekabelde router in staat om verbinding te maken met computers en andere apparaten om informatie te verspreiden.

Wat moet u zoeken in een wifi router?

De meeste internetproviders geven u een router en een modem bij uw een abonnement. Deze routers zijn misschien niet het meest geschikt voor uw gebruik, dus u kunt overwegen om er een aan te schaffen die beter bij uw behoeften past. Voordat u een router koopt, zijn hier een paar dingen om naar te zoeken.


Wifi dekking

Wifi signalen binnen een woning zijn grotendeels afhankelijk van de grootte van de woning en de barrières die ervoor zorgen dat de signalen hun bestemming niet bereiken. Ook open haarden, spiegels en dikke muren zijn een paar veel voorkomende obstakels die wifi signalen blokkeren. Zoek naar een router die de mogelijkheid heeft om de verste uithoeken van uw huis te bereiken. Zoek ook een wifi router die een mesh netwerk heeft om de wifi mogelijkheden in het hele huis uit te breiden.


Wifi prestaties

Routertechnologie is in de loop van de tijd veranderd. Hierom is het belangrijk dat u een Wifi router heeft die gebruik maakt van de nieuwste technologie en beschikt over bijgewerkte firmware. MU-MIMO is zo’n nieuwe technologie zoals waarover we het hadden. Het staat voor multi-user, multi-input, multiple-output technologie. Vanwege deze technologie kunnen wifi routers met meerdere apparaten tegelijk te verbinden. Dit vermindert de wachttijd en verbetert de netwerksnelheid.


Wifi beveiliging

Cybercriminelen kunnen uw thuisnetwerk binnendringen en virussen in uw apparaten installeren. Ze werken non-stop om toegang te krijgen tot uw persoonlijke en financiële informatie. Vanwege deze hackers kan het hebben van een router die bescherming biedt helpen tegen cyberaanvallen. Zoek een wifi router met ingebouwde beveiligingsfuncties, zoals automatische updates, quarantaine van het apparaat en ondertekende firmware-updates.


Wifi besturingselementen

Routers zijn een zeer belangrijk onderdeel geworden van het aangesloten huis. Hierom moet u ervoor zorgen dat u een wifi router koopt die u gemakkelijk kunt bedienen. De nieuwste routers zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken. Sommige routers komen met gebruiksvriendelijke apps die u helpen met gastnetwerken, ouderlijk toezicht en tijdslimieten voor gebruikers.

Of u nu een nieuwe wifi router in uw huis installeert of een oude gebruikt, zorg ervoor dat u alles over uw nieuwe router leert kennen.

Video credits: PowerCert Animated Videos

Bekijk ook: De beste wifi router van 2020


Bron: https://us.norton.com/internetsecurity-iot-smarter-home-what-is-router.html

Naamsvermelding: Christina Schubert

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *