Wat is Qi Draadloos Opladen en hoe werkt het?

Qi is een draadloze oplaadstandaard. En de enige die op dit moment door de meeste grote telefoonfabrikanten gebruikt wordt. Qi wordt uitgesproken als “chee.”

Qi is niet de enige beschikbare draadloze oplaadmethode. Maar het is de eerste die wordt ondersteund door twee van de grootste en meest invloedrijke smartphonefabrikanten. Met deze bedoelen we natuurlijk: Samsung en Apple.

Wat is draadloos opladen?

Met draadloos opladen kun je een apparaat, zoals je smartphone, gewoon opladen. Maar dan zonder het gebruik van een oplaadkabel. Het concept maakt het mogelijk om elektriciteit door de lucht te sturen. Dit gebeurt door middel van een magnetisch veld. Dit staat ook wel bekend als inductief laden. Een zender creëert een oscillerend magnetisch veld met een ontvanger. In dit geval is de zender het laadplatform dat aangesloten is in een stopcontact. De ontvanger is een telefoon. De ontvanger verzamelt stroom via een speciale antenne. Deze stroom kan vervolgens in de batterij van het apparaat worden opgeslagen. De basistechnologie bestaat al meer dan een eeuw. Maar deze heeft met de komst van de mobiele technologie meer aandacht gekregen.

De 5 beste draadloze telefoonopladers van 2024

Hoe werkt Qi Draadloos Opladen?

De interne werking van de draadloze oplaadtechnologie is vrij complex. Maar het basisconcept is vrij eenvoudig. Om iets draadloos op te laden, heb je twee componenten nodig. Deze twee componenten worden inductiespoelen genoemd. Die spoelen zijn lussen van koperdraad. Deze zijn ingebouwd in draadloze oplaadstations en compatibele telefoons.

Wanneer een compatibel apparaat op een laadstation wordt geplaatst, zijn de twee spoelen in staat om tijdelijk te werken als een ander component. Ook wel bekend als een transformator. Dit betekent dat als er een elektromagnetisch veld wordt opgewekt door het laadstation. Dan zal er een elektrische stroom wordt opgewekt in de spoel. Deze bevindt zich in het apparaat. Die stroom vloeit in de accu. En laadt deze op zoals een kabeloplader.

Wanneer je een elektrische tandenborstel hebt, is de kans groot dat je al draadloos hebt opgeladen. Sommige oplaadbare tandenborstels worden daadwerkelijk opgeladen als ze op een draadloze Qi-lader worden geplaatst.

Wat is de Qi-standaard?

Alle draadloze oplaadtechnologieën werken volgens hetzelfde principe. Maar er zijn er twee concurrerende types. De ene wordt magnetische inductieve oplading genoemd. En de andere wordt magnetische resonantie oplading genoemd.

De Qi-standaard werd voor het eerst gepubliceerd in 2010. En hij beschreef een inductieve methode voor het draadloos opladen van apparaten. Naast het specificeren van drie verschillende vermogensbereiken voor draadloze laders, legde het de manier vast waarop apparaten zouden communiceren met oplaadstations. Dit om het veilig en efficiënt laden te garanderen.

Waarom geven telefoonmakers de voorkeur aan Qi?

Telefoonmakers omarmden Qi boven alternatieve standaarden. Om een handvol verschillende redenen. De eerste, en de belangrijkste, is dat Qi een grote voorsprong had. De eerste publicatie van de Qi-standaard was in 2010. Sinds toen konden chipmakers chips ontwerpen die als een snelkoppeling voor de fabrikanten van oplaadstations en telefoonmakers zouden fungeren.

Met behulp van deze kant-en-klare componenten waren telefoonfabrikanten in staat om het draadloos opladen op een kosteneffectieve manier te implementeren. Zonder veel geld te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Qi’s inductieve technologie is ook energie-efficiënter dan het resonerende laden. Ook impliceert het gewoonlijk kleinere componenten. Dat betekent dat inductieve Qi-laders compacter kunnen zijn dan concurrerende apparaten.

De beschikbaarheid van off-the-shelf chips en compacte componenten stimuleerde een vroege adoptie door vele Android fabrikanten. Waaronder Nokia, LG en HTC in 2012. Uiteindelijk zijn er ook anderen aan boord gekomen. En binnen enkele jaren was bijna elke grote Android-telefoonmaker Qi-compatibel.

Resonante laadspecificaties werden in 2014 toegevoegd aan de Qi 1.2 standaard. Dit maakte Qi de enige standaard met specificaties. Specificaties voor zowel inductief als resonant opladen. Dit hield telefoonfabrikanten bezig met achterwaartse compatibiliteit.

Apple en Qi Draadloos opladen

Sommige Android-fabrikanten al in 2012 op de Qi-bandwagon sprongen. Maar Apple sloot zich niet aan bij het Wireless Power Consortium (WPC). Dit is de organisatie achter de Qi-standaard is. Apple deed dit pas vanaf de release van de iPhone 8 in 2017.

Met de Apple Watch heeft Apple een systeem dat gebaseerd is op de Qi-standaard. Dit was veel eerder aangepast dan wanneer Apple lid werd van het WPC. Die implementatie werd echter voldoende aangepast. Dit was om te voorkomen dat de Apple Watch met Qi-oplaadstations zou gaan werken.

Te beginnen met de iPhone 8 en iPhone X. Apple heeft de getweakte versie gedumpt. Dit was ten gunste van de Qi-standaard. Door deze beslissing konden zowel Apple- als Android-gebruikers profiteren van dezelfde oplaadapparatuur.

Hoe gebruik je Qi Draadloze Opladen

Het grote nadeel van inductieve laadpads is dat ze pietluttig kunnen zijn. Met betrekking tot de afstand en de uitlijning van een ontvanger. Terwijl via een draadje laden veel meer speelruimte biedt. Apparaten die gebruik maken van Qi moeten op een vrij precieze manier worden geplaatst.

Sommige fabrikanten van laadstations omzeilen dit. Dit doen ze door meerdere laadspoelen in een enkel station op te nemen. Echter, je telefoon moet nog steeds goed worden uitgelijnd. Dit moet met een van hen of hij laadt niet op. Dit wordt meestal aangepakt door op het oplaadstation een gids te plaatsen. Deze is om te laten zien hoe en waar je je telefoon moet plaatsen.

Daarnaast is het gebruiken van Qi om een telefoon draadloos op te laden eenvoudig. U steekt de stekker van het oplaadstation in de muur. Dit kan ook in het accessoire stopcontact in uw auto. Daarnaast plaatst u uw telefoon er vervolgens op. Zolang de telefoon op zijn plaats blijft, wordt hij opgeladen.

Waar kunt u een telefoon opladen met Qi?

U kunt opladen naast bureaulaadmatten en wiegen die ontworpen zijn voor auto’s. U kunt ook Qi-laders vinden die in het meubilair zijn ingebouwd. Er is zelfs een app die u laat zien waar u een openbaar oplaadstation in uw omgeving kunt vinden.

Uw telefoon heeft geen Qi-technologie ingebouwd. U kunt dan draadloos opladen toevoegen met een hoesje. Als alternatief kunt u zelfs een dunne oplaadeenheid krijgen. Die tussen uw telefoon en uw bestaande hoesje past.

Credits: TheUnlockr

Bron: https://www.lifewire.com/qi-wireless-charging-4151894

Naamsvemelding: Jeremy Laukkonen

Was dit artikel behulpzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *